Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:06 στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, σύμφωνα με το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, στο ίδιο δηλαδή σημείο με τις πρωινές δονήσεις, και σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.
Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο για αυξητική διαδικασία σε μεγέθη Ρίχτερ. «Μπορεί να έρθει και μεγαλύτερος σεισμός ακόμα, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επιφανειακό το συγκεκριμένο ρήγμα και η Αττική είναι στην κατεύθυνση του, που σημαίνει ότι η ενέργεια έρχεται προς τα εδώ».
Συμπλήρωσε ότι «είναι μια περιοχή χωρίς ιστορικό σεισμικότητας» και πως «είμαστε σε πορεία στο άγνωστο. Πρέπει να περάσουν 2-3 μέρες για αν εφησυχάσουμε. Αν και δεν μας ανησυχεί κάτι, έχει περιπλεχθεί η κατάσταση».
Ο καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο kathimerini.gr, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κύριος σεισμός, έχουμε φαινόμενο σε πλήρη ακολουθία, σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί οι κάτοικοι με τα παλιά κτίρια. Η περιοχή μας είναι παντελώς άγνωστη», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε αναμονή και σκεπτικοί ως προς το τι θα δώσει η περιοχή».
Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στο kathimerini.gr ότι η δόνηση «προέρχεται από το ίδιο ρήγμα με το πρωί» κι ότι ο σεισμός ήταν «αρκετά ισχυρός, πιο αισθητός από το πρωί».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «To πρωί έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».
Ο Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε; «Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0, EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».
Μιλώντας στον evima, επισήμανε: «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός».
Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Αθήνα.
Χρόνος Γέννησης [GMT] | : 29/11/2022 20:06:39.18 |
Μέγεθος | : 5.0 |
Γεωγραφικό Πλάτος [°N] | : 38.2603 |
Γεωγραφικό Μήκος [°E] | : 24.2427 |
Εστιακό Βάθος [km] | : 8.9 |
Τοποθεσία | : 6 Χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας |
Οι πρωινές δονήσεις
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Εύβοιας, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αττική. Ακολούθησαν, σχεδόν μια ώρα αργότερα δύο νέες δονήσεις (στην ίδια περιοχή) μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.
Το επίκεντρό του πρώτου σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή, 5 χιλιόμετρα ανοιχτά από τους Ζάρακες Εύβοιας, κοντά στον Αλμυροπόταμο, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr