Ξεκινούν οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές

Ξεκινούν οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές

Η πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας αφορά τελειοφοίτους και αποφοίτους λυκείου – Η προθεσμία εκπνέει στις 12 Δεκεμβρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» των επόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προσκαλώντας τους ενδιαφερομένους –τελειοφοίτους και αποφοίτους λυκείου– να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) και των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής έως και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση. Οι υποψήφιοι μπορεί να βρουν την αίτηση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το λύκειό τους είτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις». Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικώς ή γραπτώς κατά περίπτωση θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

Μουσικά τμήματα

Στην ίδια προθεσμία (έως και τη Δευτέρα 12.12.2022) οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τα τρία μουσικά τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (των Πανεπιστημίων Ιονίου, Μακεδονίας και Ιωαννίνων), εκτός από την αίτηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική αίτηση για τα τρία μουσικά τμήματα.

Να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις τις οποίες θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2023.

Οσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τη σχετική επιθυμία, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα). Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2021 ή το 2022 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή τα ημερήσια ΕΠΑΛ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT