Συνωστισμός για την… επίχρυση βίζα

Επίδοξοι αγοραστές ακινήτων σπεύδουν να προλάβουν πριν το όριο αυξηθεί από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Kινέζος Πίτερ Τσανγκ τα τρία τελευταία χρόνια είχε αναγκαστικά σταματήσει να ασχολείται με τα μεσιτικά. Υστερα από έξι χρόνια που οργάνωνε σχεδόν καθημερινά την εξυπηρέτηση συμπατριωτών του οι οποίοι έρχονταν στην Ελλάδα σε αναζήτηση ακινήτων, ήρθε η πανδημία και όλα «πάγωσαν». Τους τελευταίους μήνες όμως –παρότι οι Κινέζοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ταξιδέψουν– υπάρχει, αίφνης, τεράστιο ενδιαφέρον. Το τηλέφωνό του χτυπάει ξανά από μεσίτες ή δικηγόρους που ζητούν καθημερινά τη βοήθειά του για συμβόλαια-εξπρές. Ο λόγος; Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο πως το τίμημα θα αυξηθεί άμεσα από 250.000 στις 500.000 ευρώ για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» – τον βασικό λόγο που οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. «Τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς τις δυσκολίες και τους περιορισμούς μιας απλής βίζας. Με 250.000 ευρώ στο Πεκίνο δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε θέση πάρκινγκ. Αξίζει σαν επένδυση, οπότε τώρα όλοι βιάζονται», εξηγεί ο Τσανγκ.

Ο ίδιος είναι σε επαφή με 30 διαφορετικούς δικηγόρους και άλλους τόσους μεσίτες. Οι περισσότεροι ασχολούνται εάν όχι αποκλειστικά, κυρίως με Κινέζους πελάτες και όλοι έχουν επιστρέψει σε προ COVID ρυθμούς. Βέβαια τότε, ο Τσανγκ οργάνωνε κάθε πτυχή της επίσκεψης: Εκλεινε εισιτήρια και ξενοδοχεία, πρότεινε –αποκλειστικά κινεζικά– εστιατόρια και τους παρείχε έναν Κινέζο οδηγό για τις μετακινήσεις. Είναι γνωστό πως οι συγκεκριμένοι επενδυτές επιθυμούν η χώρα να είναι «china ready», έτοιμη δηλαδή για την άφιξή τους. Τώρα βέβαια η μεσιτεία γίνεται μέσω Facetime. Εκείνοι στην Κίνα και ο Τσανγκ στο διαμέρισμα με τον μεσίτη, μεταφράζει και κάνει ψηφιακή ξενάγηση.

Από το 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022, 5.945 Κινέζοι έχουν πάρει τη «χρυσή βίζα» και ο Τσανγκ έχει ζήσει απίστευτα σκηνικά. Κινέζους υπαλλήλους μεσιτικών σε μηχανάκια που όργωναν τις γειτονιές, έσκιζαν τα πωλητήρια και μετά επικοινωνούσαν με τον πωλητή υποσχόμενοι πως εάν τους δώσει αποκλειστικότητα θα πουλούσαν άμεσα το ακίνητο. «Εννοείται πολλά σπίτια πουλήθηκαν πολύ πάνω από την πραγματική τους αξία. Ξέρω Κινέζους που έμαθαν αργότερα από γείτονες πως το ακίνητο που είχαν αγοράσει για 250.000 ευρώ, ήταν απούλητο για μήνες για πολύ λιγότερα χρήματα».

Ο ίδιος θεωρεί πως η επικείμενη αλλαγή δεν θα μειώσει το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του και πως είναι μια σωστή απόφαση για τους Ελληνες: «Για να μπορούν να βρουν σπίτι σε μια λογική τιμή», λέει. Βέβαια μένει να ανακοινωθεί το νέο νομικό πλαίσιο. Εάν τελικά δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να αγοράζουν περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας, αρκεί να είναι συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, η κυβέρνηση δεν θα πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των προσιτών οικονομικά ακινήτων για τους Ελληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι όροι του νέου πλαισίου δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Γίνονται διεργασίες από την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο και οι ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.

Συνωστισμός για την… επίχρυση βίζα-1
Η Λιβανέζα δικηγόρος Εστέλ Ράμι εγκαταστάθηκε προ τετραετίας στην Ελλάδα για να δουλέψει με πελάτες από Ιράκ, Λίβανο και Αίγυπτο, που επιθυμούν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα».

Η Λιβανέζα δικηγόρος Εστέλ Ράμι ζει εδώ και 4 χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα και εξυπηρετεί πελάτες από το Ιράκ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο στην απόκτηση της «χρυσής βίζας». Και οι δικοί της πελάτες βιάζονται να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ενόψει της αύξησης του ορίου. Η ίδια ζούσε για κάποια χρόνια στο Ιράκ και έχοντας αναλάβει να επικυρώνει πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις για διάφορες πρεσβείες –μεταξύ αυτών και της ελληνικής– έβλεπε πως το ελληνικό πρόγραμμα της golden visa ήταν το ισχυρότερο στην Ευρώπη. Ετσι αποφάσισε να μετακομίσει εδώ και να χτίσει ένα δίκτυο συνεργατών – μεσίτες, ασφαλιστές, οδηγούς, ταξιδιωτικούς πράκτορες, με τη βοήθεια των οποίων υποδέχεται τους υποψήφιους αγοραστές.

Από το 2014 έως και τον Αύγουστο του 2022, 5.945 Κινέζοι έχουν πάρει τη «χρυσή βίζα».

Οι πελάτες της θέλουν ένα πακέτο υπηρεσιών: Τους περιμένει στο αεροδρόμιο, βλέπουν 3-4 σπίτια που έχουν ήδη δει από φωτογραφίες και στη συνέχεια κάνουν τουρισμό. Τους συνοδεύει στα εστιατόρια, τους συμβουλεύει πού να πάνε για ψώνια, σχεδόν όλοι θέλουν να πάνε στα μπουζούκια. Μετά την οικονομική κρίση του Λιβάνου πολλοί πελάτες της αποφάσισαν να μετακομίσουν εδώ μόνιμα. Τους βοηθάει στη μετεγκατάσταση, στην επιλογή σχολείων, ακόμα και στο να ανοίξουν επιχείρηση – μια πελάτισσά της ανοίγει τώρα έναν χώρο αισθητικής στο Kουκάκι.

Η ίδια είναι παρούσα σε κάθε βήμα της διαδικασίας, ειδικά στις αγοραπωλησίες: «Δεν μπορώ να αφήσω τίποτα στην τύχη γιατί τον πρώτο καιρό συνέβαιναν διάφορα απρόοπτα. Μεσολαβητές που ξαφνικά εμφανίζονταν και ζητούσαν μεσιτεία λίγο πριν υπογράψουμε το συμβόλαιο, αλλά και μεσίτες που δεν είχαν άμεση επαφή με τον ιδιοκτήτη και μαθαίναμε τελευταία στιγμή πως το σπίτι τελικά είχε πουληθεί».

Και Τούρκοι

Και μια Τουρκάλα μεσίτρια επιβεβαίωσε όχι μόνο την αύξηση του ενδιαφέροντος αλλά και τον πανικό που έφερε η ανακοίνωση πως θα αυξηθεί το τίμημα. Η ίδια δέχτηκε βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων. Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο είχαν μεταφέρει μέχρι ότι το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει αναδρομικά. Εκείνη προσπαθούσε να τους καθησυχάσει – ούσα μόνιμη κάτοικος Ελλάδας από το 2017 γνωρίζει πλέον τους ρυθμούς του ελληνικού κράτους και ήξερε πως οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα ήταν άμεση.

Στο γραφείο τους πάντως υπολογίζει έκτοτε 50% αύξηση στα συμβόλαια. Και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο ενδιαφέρον που υπάρχει. Είναι όμως αυστηρά επιλεκτικοί στο ποιους εξυπηρετούν: «Εάν δεν γνωρίζουμε τον πελάτη από κάπου, του λέμε πως είμαστε απασχολημένοι και πως δεν προλαβαίνουμε. Δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά».

Υπάρχει βέβαια και ένας ακόμη λόγος για αυτή τη στάση – ο ίδιος για τον οποίο η μεσίτρια ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα (το ίδιο και δύο ακόμη Τούρκοι μεσίτες που μίλησαν στην «Κ».) «Προφανώς δεν κάνουμε τίποτα παράνομο, αλλά υπάρχει η αίσθηση του “ποτέ δεν ξέρεις”. Κάποιοι διώκονται ακόμη και για ένα σχόλιο στο Facebook», εξηγεί. Αλλωστε, η πολιτική κατάσταση στη χώρα μετά το πραξικόπημα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησε Τούρκους να αγοράσουν ακίνητα (585 μέχρι τον Αύγουστο). Με την αύξηση του ορίου δεν θεωρεί πως θα μειωθεί το ενδιαφέρον τους, ενώ προβλέπει πως τώρα οι πελάτες της θα επιστρέψουν και πάλι στο Κολωνάκι και στη Γλυφάδα όπου αγόραζαν σχεδόν αποκλειστικά τα πρώτα χρόνια πριν αυξηθούν οι τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT