Παρακολουθήσεις: Ζητούν απαντήσεις από την ΕΥΠ

Παρακολουθήσεις: Ζητούν απαντήσεις από την ΕΥΠ

Οι εισαγγελείς ρωτούν εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση συγκεκριμένα άτομα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις στις εισαγγελικές έρευνες που διενεργούνται για τις καταγγελίες περί παρακολούθησης επικοινωνιών πολιτικών και άλλων προσώπων σημειώθηκαν χθες, καθώς οι εισαγγελείς που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες διέταξαν εφόδους σε εταιρείες που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Οι έφοδοι-αυτοψίες διενεργήθηκαν με εισαγγελική εντολή από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στα εισαγγελικά γραφεία ότι μπορεί να υπάρξουν ευρήματα χρήσιμα για τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε δημοσιεύματα.

Παράλληλα, σημασία αποκτά η εισαγγελική κίνηση που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες, με την αποστολή γραπτού επίσημου αιτήματος προς την ΕΥΠ, προκειμένου να δοθεί απάντηση αν τα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως παρακολουθούμενοι, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το αίτημα προς την ΕΥΠ υπογράφουν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που έχουν την ευθύνη των ερευνών και από την απάντηση επ’ αυτού ενδέχεται να προκύψουν χρήσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την παρακολούθηση όσων έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε δημοσιεύματα (κυρίως από την εφημερίδα «Documento»), χωρίς να της ζητείται όμως να αναφερθεί –κάτι που δεν είναι άλλωστε σύννομο– στους λόγους της παρακολούθησης, αν πρόκειται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν στην «Κ» πως η ΕΥΠ οφείλει να απαντήσει, αλλά ενδέχεται να κρίνει ότι το αίτημα δεν θα απαντηθεί. Και ενώ το αίτημα αποτελεί πράγματι μια σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για τις παρακολουθήσεις, άγνωστο παρέμενε ώς αργά χθες το βράδυ αν οι έφοδοι σε έξι συνολικά εταιρείες για το κακόβουλο λογισμικό είχαν αποτέλεσμα κάποια σημαντικά ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, η Αρχή Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών είχε κάνει έφοδο στην Intellexa και είχε βρει δύο σπασμένες καρέκλες και ένα τραπέζι αναποδογυρισμένο. Οι εισαγγελείς πάντως συνεχίζουν να εξετάζουν μάρτυρες, είτε εργαζομένους των εταιρειών που σχετίζονται με όποιον τρόπο με το κακόβουλο λογισμικό, είτε στελέχη της ΕΥΠ που έχουν γνώση των ερευνώμενων θεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT