1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Το πόρισμα των ανακρίσεων διά την ήτταν»

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Το πόρισμα των ανακρίσεων διά την ήτταν»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «Καθημερινή» της 26ης Οκτωβρίου 1922 κυρίαρχη θέση κατείχαν το πόρισμα των ανακρίσεων για τους υπευθύνους της Μικρασιατικής Καταστροφής και το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε κατά των στρατιωτικών και πολιτικών που κρατούνταν κι επρόκειτο να δικαστούν.

«Εις την Επαναστατικήν Επιτροπήν», έγραφε η εφημερίδα, «υπεβλήθη χθες το πόρισμα των ανακρίσεων διά την μικρασιατικήν ήτταν, υπογεγραμμένον υπό του προέδρου της ανακριτικής επιτροπής κ. Θ. Παγκάλου». Ακολουθούσε περίληψη του υποβληθέντος πορίσματος, η οποία ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της Επαναστατικής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή, στους κατηγορουμένους απαγγέλθηκε το εξής κατηγορητήριο: «Κατηγορείσθε ότι από της 1ης Νοεμβρίου 1920 και εφεξής μέχρι της 26ης Αυγούστου 1922, συναποφασίσαντες μετά των Συνυπουργών υμών, περί πράξεως εσχάτης προδοσίας εκουσίως και εκ προθέσεως υπεστηρίξατε την εισβολήν ξένων στρατευμάτων, ήτοι του Τουρκικού εθνικιστικού στρατού εις την επικράτειαν του Βασιλείου, τουτέστιν εις την υπό της Ελλάδος κατεχομένην χώραν της Μικράς Ασίας, παραδώσαντες άμα εις τον αυτόν εχθρόν πόλεις, φρούρια, μέγα μέρος του στρατού και μεγίστης αξίας υλικόν πολέμου κ.λπ. διά των επομένων μέσων».

Εκτεταμένες αναφορές υπάρχουν και στην επικίνδυνη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην υπό συμμαχική κατοχή Κωνσταντινούπολη, μετά τις ενέργειες της κεμαλικής διοίκησης: «Τα πρώτα μέτρα τα εφαρμοσθέντα υπό της νέας τουρκικής διοικήσεως αποδεικνύουν την απόφασιν της υπονομεύσεως της συμμαχικής εξουσίας προς όλας τας κατευθύνσεις και την εξασθένησιν του ελέγχου, τον οποίον οι Σύμμαχοι ενασκούν εις την πόλιν. Αν η επιμονή εις την εφαρμογήν των μέτρων τούτων εγίνετο ανεκτή, ολόκληρος η οικονομική ζωή της πόλεως θα ετίθετο εν κινδύνω. Ηδη, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου δασμολογίου, η τιμή του άρτου και όλων των ειδών της πρώτης ανάγκης εδιπλασιάσθη».

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Το πόρισμα των ανακρίσεων διά την ήτταν»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT