Ξεκινάει η αναβάθμιση δεκατεσσάρων συρμών του Ηλεκτρικού

Ξεκινάει η αναβάθμιση δεκατεσσάρων συρμών του Ηλεκτρικού

Ολικό «λίφτινγκ» μηχανολογικό αλλά και αισθητικό σε 14 συρμούς της γραμμής 1 του Ηλεκτρικού της Αθήνας (Πειραιάς – Κηφισιά) αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολικό «λίφτινγκ» μηχανολογικό αλλά και αισθητικό σε 14 συρμούς της γραμμής 1 του Ηλεκτρικού της Αθήνας (Πειραιάς – Κηφισιά) αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Χθες υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ των ΣΤΑΣΥ και της ισπανικής Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF SA) για την αναβάθμιση 14 συρμών, 8ης παραλαβής, που μπήκαν σε κυκλοφορία το 1983-1985, με στόχο αυτοί να τεθούν σε λειτουργία για άλλα 25 χρόνια. Η παράδοση των συρμών αναμένεται να γίνει τμηματικά, με τον πρώτο να παραδίδεται στους 19 μήνες, άλλοι 4 στους 25 μήνες, 5 ακόμη στους 30 μήνες και οι υπόλοιποι 4 στους 34 μήνες.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων DC κινητήρων έλξης με σύγχρονους κινητήρες AC, η αντικατάσταση του συστήματος έλξης, της περιστρεφόμενης γεννήτριας, των αεροσυμπιεστών και του πνευματικού συστήματος. Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού και διευκολύνσεις των επιβατών ΑμεΑ, καθώς και αναβαθμίσεις σε καθίσματα και στον φωτισμό. Σύμφωνα με πηγές των ΣΤΑΣΥ, το έργο της αναβάθμισης των 14 συρμών αναμένεται να γίνει εντός ελληνικού εδάφους, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η ισπανική εταιρεία θα συνεργαστεί με μία ελληνική για την υλοποίηση του έργου. Με την ολοκλήρωση του έργου στόχος είναι να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις της γραμμής 1 του ηλεκτρικού και να είναι αντίστοιχες με εκείνες της γραμμής 2, 3 (4-5 λεπτά η συχνότητα διέλευσης).

Δρομολογούνται και παρεμβάσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ στους σταθμούς της γραμμής 1.

Σημειώνεται πως το τελικό συμβατικό τίμημα για την υλοποίηση του έργου διαμορφώθηκε στα 65,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η σύμβαση έχει λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εκτός από την αναβάθμιση των 14 συρμών, το επόμενο διάστημα, μέσα και από διαγωνιστικές διαδικασίες, δρομολογούνται παρεμβάσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για τη γενικότερη αναβάθμιση των σταθμών της γραμμής 1. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ανακατασκευή περίφραξης κατά μήκος της γραμμής 1 προϋπολογισμού 761.000 ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται ήδη στον αέρα, η αντικατάσταση υπαρχόντων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED για καλύτερο φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας, αντιολισθητική προστασία των σταθμών, προϋπολογισμού 154.250 ευρώ κ.ά.

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του ελέγχου των κομίστρων σε όλο το δίκτυο για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για εγκατάσταση ενός συστήματος ανάκτησης της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από το φρενάρισμα των συρμών. Πηγές των ΣΤΑΣΥ υπενθυμίζουν πως παρεμβάσεις στον Ηλεκτρικό έχουν να γίνουν από το 2004, χρονιά που ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν ανακαινιστεί όλοι οι σταθμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT