Qatargate: Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Καϊλή

Qatargate: Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Καϊλή

Εκτός από το Βέλγιο και την Ιταλία, οι έρευνες για το σκάνδαλο που ξέσπασε στις Βρυξέλλες επεκτείνονται πλέον και στην Ελλάδα μετά την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από το Βέλγιο και την Ιταλία, οι έρευνες για το σκάνδαλο που ξέσπασε στις Βρυξέλλες επεκτείνονται πλέον και στην Ελλάδα μετά την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης παρενέβη χθες στην υπόθεση, διατάσσοντας ποινική προκαταρκτική εξέταση και στη χώρα μας για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, την ώρα που ήδη η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει διατάξει γενικευμένη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου της ίδιας, του συντρόφου της και της συγγενικών της προσώπων.

Η ποινική προκαταρκτική εξέταση αφορά κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία και στρέφεται κατά της Εύας Καϊλή είτε οποιουδήποτε άλλου προσώπου βρεθεί να εμπλέκεται στο υπό έρευνα σκάνδαλο. Στην ουσία, όμως, η ελληνική έρευνα θα αφορά πράξεις που δεν απασχολούν τις βελγικές αρχές, καθώς ισχύει η βασική αρχή του ποινικού δικαίου, ότι δεν μπορεί ένας πολίτης να διώκεται για τις ίδιες πράξεις δύο φορές. Οπως εξηγούσαν εισαγγελικές πηγές, η έρευνα της ελληνικής εισαγγελίας θα αφορά ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και δωροδοκίες, αν εντοπιστούν στη χώρα μας ευρήματα που στοιχειοθετούν αυτές τις κατηγορίες, για παράδειγμα χρήματα, κίνηση λογαριασμών, απόκτηση ακινήτων κ.λπ.

Ανοιχτή γραμμή με Βέλγιο

Η έρευνα για την Εύα Καϊλή που στρέφεται σε οικονομικό πεδίο ανατέθηκε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας σε δύο επίκουρους εισαγγελικούς λειτουργούς, που θα τη διενεργήσουν, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτυχή της υπόθεσης σε ό,τι αφορά την άμεση συνεργασία που ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας με τις βελγικές αρχές. Ο κ. Μπαρδάκης ειδικότερα, μέσω του Ελληνα εισαγγελέα που είναι στην Ευρώπη, ζήτησε τον πλήρη φάκελο που έχουν σχηματίσει οι βελγικές αρχές για την Εύα Καϊλή, προκειμένου να έχει γνώση του περιεχομένου, ενώ παράλληλα οι έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

H προκαταρκτική εξέταση θα αφορά πράξεις σχετικές με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία, που δεν ερευνούν οι βελγικές αρχές.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος κινητοποιήθηκε άμεσα και ο επικεφαλής της, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε την πλήρη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στην Ελλάδα η ευρωβουλευτής, ο σύντροφός της, οι γονείς και η αδελφή της, ενώ δόθηκε εντολή να ελεγχθεί στο σύνολό τους η περιουσία των παραπάνω προσώπων. Ηδη η εντολή της Αρχής έχει διαβιβαστεί σε πιστωτικά ιδρύματα, κτηματολογικά γραφεία και οι έλεγχοι έχουν δρομολογηθεί.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγγελικές αρχές στη χώρα μας είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή που θα τους ζητηθεί από τη βελγική Δικαιοσύνη, η οποία έχει αυτή την ώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ ανάλογη προετοιμασία ανταπόκρισης σε κάθε αίτημα έχει λάβει και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

«Το έκανα για τα χρήματα»

Ενώπιον των εισαγγελέων των Βρυξελλών, ο σύντροφος της Καϊλή, 35χρονος Φραντσέσκο Τζόρτζι, «κατέρρευσε», σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica, και υποστήριξε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τον ίδιο και τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, βγάζοντας από το κάδρο την Καϊλή. «Το έκανα για τα χρήματα, τα οποία δεν χρειαζόμουν», είπε, ζητώντας από τους εισαγγελείς να αφήσουν ελεύθερη την Καϊλή για να είναι κοντά στην 22 μηνών κόρη τους. Ο Τζόρτζι υποστήριξε ότι αισθανόταν ηθική υποχρέωση να βοηθήσει τον Παντσέρι, αναλαμβάνοντας το ταμείο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης την οποία είχε ιδρύσει. Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, σκοπός των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευρωβουλευτές στο «μισθολόγιο» του Κατάρ και του Μαρόκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT