Πανεπιστήμια: Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τον πρυτανικό θώκο

Πανεπιστήμια: Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τον πρυτανικό θώκο

Εντονο παρασκήνιο για την εμπλοκή στην εκλογή εξωτερικών μελών στα συμβούλια τριών πανεπιστημίων

3' 54" χρόνος ανάγνωσης

Σε πολιτικό ζήτημα έχουν μετατρέψει τα ΑΕΙ, το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αδυναμία εκλογής εξωτερικών μελών στα συμβούλια τριών πανεπιστημίων –Θεσσαλίας, Αιγαίου και Μακεδονίας– εκ των δέκα ΑΕΙ που οργάνωσαν πρόσφατα εκλογές. Η αδυναμία αυτή προκύπτει ουσιαστικά από τη διαφωνία των υποψηφίων πρυτάνεων να εκλέξουν εξωτερικά μέλη. Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του αρμόδιου γενικού γραμματέα Ανώτατης Eκπαίδευσης Οδυσσέα Zώρα από 21.11.2022 έχει δώσει οδηγίες στα ιδρύματα, ωστόσο οι ηγεσίες των τριών ιδρυμάτων τις θεωρούν ανεπαρκείς και δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν. Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες και, σύμφωνα με εκτιμήσεις πρυτάνεων στην «Κ», διαφαίνεται πρόθεση η εκκρεμότητα να μη λυθεί από την παρούσα κυβέρνηση αλλά από την επόμενη. Το παρασκήνιο διανθίζεται, εάν σκεφθούμε ότι η λύση που θα προκριθεί θα επηρεάσει τις πρυτανικές εκλογές σε μεγάλα και εμβληματικά ΑΕΙ, όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Στην πρόσφατη σύνοδο πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για εσωτερικό ζήτημα, συστήνοντας να συμφωνήσουν οι υποψήφιοι πρυτάνεις. Η απάντηση, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης, συμπυκνώνεται στο εξής σχόλιο: «Η υποψηφιότητα για τη θέση πρύτανη από έναν πανεπιστημιακό αποτελεί πολιτική πράξη. Αρα, γιατί να υποχωρήσει κάποιος υποψήφιος πρύτανης υπέρ του άλλου; Κατ’ αναλογία, γιατί η κ. Κεραμέως δεν συμφώνησε στην εκπαιδευτική πολιτική με τον κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, όταν το 2018 εκείνη ήταν στην αντιπολίτευση και ο τελευταίος στον υπουργικό θώκο;».

Ισοψηφίες

Ειδικότερα, το θέμα έχει ανακύψει λόγω της ισοψηφίας για την εκλογή εξωτερικών μελών στο συμβούλιο στα 3 ΑΕΙ. Τι έχει συμβεί;

– Ο νέος νόμος 4957/2022 ορίζει ότι τα νέα 11μελή συμβούλια των ΑΕΙ αποτελούνται από 6 εσωτερικά μέλη (εκλέγονται από τους πανεπιστημιακούς του ΑΕΙ) και 5 εξωτερικά (εκλέγονται από τα 6 εσωτερικά μέλη). Πρύτανης εκλέγεται ένα εσωτερικό μέλος (εκ των 6) σε ψηφοφορία των 11 μελών.

– Εάν 4 εσωτερικά μέλη συμπλεύσουν ως ομάδα, μπορούν στα 5 εξωτερικά μέλη να εκλέξουν 2 φιλικά ως προς την ομάδα. Αλλωστε, φέρεται να υπήρξαν υποψηφιότητες εξωτερικών μελών κατόπιν πρόσκλησης φιλόδοξων εσωτερικών μελών. Κατόπιν οι 6 της ομάδας, έχοντας πλειοψηφία στα 11 μέλη του Συμβουλίου, μπορούν να εκλέξουν πρύτανη.

– Κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξαν πληροφορίες ότι σε ΑΕΙ δημιουργήθηκαν ομάδες πέντε υποψηφίων πανεπιστημιακών που συστρατεύθηκαν πίσω από έναν (ας πούμε τον Α) που θέλει να εκλεγεί πρύτανης και ως ομάδα εμφανιζόταν –άτυπα φυσικά– στο εκλογικό σώμα. Δηλαδή έλεγαν, «Ψηφίστε και τους 6 για να πάρουμε πλειοψηφία στο συμβούλιο και κατόπιν θα εκλέξουμε πρύτανη τον… Α».

– Ωστόσο, στα 3 ΑΕΙ μεταξύ των 6 εσωτερικών μελών δεν υπήρξε σαφής πλειοψηφική ομάδα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εκλεγούν τα 5 εξωτερικά μέλη και «κόλλησε» η διαδικασία.

Η «άγονη» διαδικασία

Οταν το θέμα έγινε γνωστό στο υπουργείο Παιδείας, εστάλη εγκύκλιος στα ΑΕΙ που έλεγε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εάν δεν καθίσταται δυνατή η ανάδειξη των εξωτερικών μελών του συμβουλίου κατά την πρώτη συνεδρίαση των εσωτερικών μελών, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για την πλήρωση των θέσεων που δεν καλύφθηκαν την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Εάν και πάλι δεν καταστεί δυνατή η πλήρωση του συνόλου των θέσεων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται όσες φορές απαιτηθεί έως ότου επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία. Εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία θεωρείται ότι κανένας από τους εναπομείναντες υποψηφίους δεν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την απαιτούμενη εμπιστοσύνη να συμμετάσχει στο συμβούλιο του ΑΕΙ, συνεπώς η διαδικασία καθίσταται άγονη και η διαδικασία θα πρέπει να διενεργηθεί από την αρχή». Και η εγκύκλιος προσθέτει ότι «με απόφαση συγκλήτου του ΑΕΙ καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός που δύναται να επαναληφθεί η ψηφοφορία έως ότου αυτή κριθεί άγονη».

Σήμερα τα τρία ΑΕΙ δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν βάσει της εγκυκλίου εγείροντας ενστάσεις. Για παράδειγμα, «δεν είναι δυνατόν να αποδοκιμαστούν έτσι άνθρωποι που έθεσαν υποψηφιότητα για εξωτερικό μέλος», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος ΑΕΙ. Από την άλλη, με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι ο χρόνος μπορεί να διολισθήσει ακόμη μέχρι την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Και η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ (με δεξιόστροφη ηγεσία) έχει επικρίνει τον νόμο Κεραμέως δίνοντας πολιτική διάσταση στη συγκεκριμένη εμπλοκή.

Καταγγελία για βιαιοπραγίες 

Φοιτητικοί σύλλογοι προσκείμενοι στην ΚΝΕ κατήγγειλαν χθες επίθεση από ομάδα που αυτοαποκαλείται «ΑΡΑΣ». Το συμβάν έγινε στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ. «Ο τραμπούκικος περιοδεύων θίασος αυτής της ομάδας χτύπησε με κράνη και κοκάλινα γάντια με αλήτικο τρόπο φοιτητές, συνδικαλιστές, ανάμεσά τους και τους προέδρους των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού και του Μαθηματικού Αθηνών, Δέμο Κώστα και Παντέλαρο Γιάννη. Καταδικάζουμε αυτή την τραμπούκικη επίθεση και αυτές τις πρακτικές, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους μας», ανέφερε ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα που καταγγέλλεται ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ δεν έχουν διευκρινισθεί οι λόγοι της επίθεσης και εάν αποτελεί νέο επεισόδιο σε αντιδικία μεταξύ φοιτητικών συλλόγων. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT