Αυστρία: Έλληνας υπήκοος ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Αυστρία: Έλληνας υπήκοος ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Έλληνας υπήκοος ο 39χρονος άνδρας ρωσικής καταγωγής που κατηγορείται από την αυστριακή κυβέρνηση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία υποπτεύεται έναν 39χρονο Ελληνα ρωσικής καταγωγής για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών. Ο Ελληνας υπήκοος –σύμφωνα με πηγές της «Κ», οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν πως διαθέτει ελληνικό διαβατήριο και ταυτότητα και δεν είχε ποινικό μητρώο– «φέρεται να κατασκόπευε για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εις βάρος της Αυστρίας εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει η αυστριακή κυβέρνηση. H Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών (DSN) της Αυστρίας –η οποία διεξήγαγε σε συνεργασία με διεθνείς φορείς έρευνες για λογαριασμό της Εισαγγελίας της Βιέννης– αναφέρει ότι ο 39χρονος, ο οποίος όπως τονίζουν φέρεται να έχει λάβει ειδική στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, ήταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους πληροφοριών διαφόρων χωρών.

Οι Αρχές υποψιάζονται πως ο 39χρονος, ο Ρώσος πατέρας του οποίου υπήρξε πρώην υπάλληλος της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και υπηρετούσε σε Γερμανία και Αυστρία υπό διπλωματική κάλυψη, αποτελούσε πηγή πληροφοριών σχετικά με το τι λεγόταν στην Αυστρία, στην αυστριακή κοινωνία, και στον αυστριακό Τύπο για την εξωτερική πολιτική, την κρατική ασφάλεια, και την ευρύτερη κοινωνία. «Μετακινήθηκε στη Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή για να αξιολογήσει τις πιθανές αντιδράσεις (σ.σ. για την εισβολή) από το εξωτερικό», δήλωσε χθες η αυστριακή κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι παρέμεινε στη Μόσχα και κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Ταξίδια και ακίνητα

Παρότι φαίνεται να είναι ανεπάγγελτος και να μην έχει δουλέψει σχεδόν ποτέ, λαμβάνοντας μόνο λίγα επιδόματα στην Αυστρία, από το 2018 μέχρι τις αρχές του 2022 πραγματοποίησε συνολικά 65 ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες, και σε Ρωσία, Λευκορωσία, Τουρκία και Γεωργία, ενώ το ίδιο διάστημα απέκτησε αρκετά ακίνητα σε Βιέννη, Ρωσία, και Ελλάδα. Στο σπίτι του βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και tablet –στα οποία αξιολογήθηκαν 10 εκατομμύρια αρχεία– όπως και ανιχνευτής σήματος που εντοπίζει συσκευές υποκλοπής και κρυφές κάμερες, και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Οσο ήταν στη Βιέννη, στέκια συνωμοτών χρησιμοποιήθηκαν για την ανταλλαγή πληροφοριών, αναφέρει η αυστριακή κυβέρνηση, ενώ διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας βρέθηκε να συνδέεται –χρονικά και τοπικά– με τις συγκεκριμένες τοποθεσίες. Τα σημεία μεταφοράς είναι γνωστά μόνο στον αποστολέα και τον παραλήπτη μέσα από συμφωνίες ή ως επί το πλείστον διακριτικές σημάνσεις και έτσι προστατεύονται από μη μυημένους.

Ο ύποπτος χθες παρέμενε ακόμα ελεύθερος, αλλά αναμένεται να γίνουν δικαστικά βήματα, δήλωσε η αυστριακή κυβέρνηση, μην προσδιορίζοντάς τα όμως περαιτέρω.

«Χάρη στις σχολαστικές έρευνες από το προσωπικό κρατικής ασφαλείας, και με στενή διεθνή συνεργασία», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, «ταυτοποιήθηκε ένας Ρώσος κατάσκοπος». Ο ύποπτος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια για «συνέργεια με μυστική υπηρεσία εις βάρος της Αυστρίας». Η υπόθεση τελεί εν γνώσει του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την παρακολουθεί και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT