Πυρκαγιά στο Μάτι: «Η μητέρα μου δεν πέθανε, δολοφονήθηκε»

Πυρκαγιά στο Μάτι: «Η μητέρα μου δεν πέθανε, δολοφονήθηκε»

Συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος οι σπαρακτικές καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με μαρτυρίες που περιγράφουν την οδύνη και την κόλαση. «Η μητέρα μου δεν πέθανε, δολοφονήθηκε», τόνισε στην κατάθεσή του ο Νίκος Γιαννόπουλος, περιγράφοντας την απόλυτη φρίκη. «Από τις τόσες φορές που μπήκα στο σπίτι για να την ψάξω, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου ήταν η μητέρα μου», είπε ο μάρτυρας, ενώ δύο αδελφές που έχασαν τον πατέρα τους από θερμικά εγκαύματα, οι κυρίες Βασιλική και Μαρίνα Λαμπρίδου, μίλησαν για τα όσα βίωσαν εκείνες τις τραγικές στιγμές.

Ειδικότερα, καταθέτοντας στο δικαστήριο ο κ. Γιαννόπουλος επέρριψε ευθύνες για την τραγωδία στον δήμαρχο της περιοχής Ευάγγελο Μπουρνούς ο οποίος, όπως είπε, παραπληροφόρησε τον κόσμο, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους, ενώ υπήρξε «καταπέλτης» για την τότε κυβέρνηση, λέγοντας πως κορόιδευε τον κόσμο ότι δεν υπήρχαν νεκροί. «Στις 19.30 υπήρχε άνθρωπος που είχε δει 30 καμένους», είπε και αναφέρθηκε στην τραγική του εμπειρία για το πώς βρήκε τη μητέρα του καμένη και την παρέλαβε νεκρή «σε σακούλα σούπερ μάρκετ».

«Δεν ξέρω πώς είναι η κόλαση, αλλά αυτό που αντίκρισα ήταν 10 φορές χειρότερο», κατέθεσε ένας από τους συγγενείς των θυμάτων.

«Δεν ξέρω», είπε ο μάρτυρας, «πώς είναι η κόλαση, αλλά αυτό που αντίκρισα ήταν 10 φορές χειρότερο. Φθάνοντας έξω από το σπίτι βλέπω ένα αμάξι με δύο καμένους μέσα. Βρήκα την πόρτα του σπιτιού σπασμένη. Πήγα στα νοσοκομεία να την ψάξω. Λέω στη γυναίκα μου “με αυτά που είδα στο Μάτι υπάρχουν νεκροί, έχει γίνει χαμός”. Μου λέει “τι λες;”. Και μου δείχνει το βίντεο με τον πρωθυπουργό και την περιφερειάρχη. Μας κορόιδευαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί».

Στην κατάθεσή της στη συνέχεια η Μαρίνα Λαμπρίδου, η οποία έχασε τον πατέρα της στο Νέο Βουτζά, τόνισε πως δεν υπήρχε ενημέρωση από κανέναν. «Ο πατέρας μου φώναζε “καίγομαι, πονάω”», ανέφερε η μάρτυρας, λέγοντας πως στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης δεν γνώριζαν ότι είχε φωτιά. «Απίστευτος πανικός και φόβος. Οι κάφτρες φεύγανε από παντού. Δεν βλέπαμε από τους καπνούς, πηγαίναμε στα τυφλά. Ο πατέρας μου κατέληξε μέσα στο ΚΑΤ. Η μητέρα μου έφυγε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από τη στενοχώρια της. Εκανε υποτροπή ο καρκίνος. Ο πατέρας μου είχε εγκαύματα σε όλο το σώμα», είπε η Μαρίνα Λαμπρίδου περιγράφοντας το προσωπικό της δράμα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε χθες στη δίκη η ενόχληση που εξέφρασε η πολιτική αγωγή, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα, για το γεγονός ότι ελάχιστοι από τους κατηγορουμένους πλέον εμφανίζονται στη δίκη, προσβάλλοντας με την απουσία τους συγγενείς θυμάτων και επιζώντες. Το δικαστήριο ενημέρωσε για το αυτονόητο κατά τον νόμο, ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα να μην παρίστανται και να εκπροσωπούνται από δικηγόρους με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους τους για την εκατόμβη των νεκρών και τις τεράστιες απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT