Καλύτεροι οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας

Καλύτεροι οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας

Στοιχεία τα οποία δείχνουν μείωση σε βασικούς δείκτες εγκληματικότητας το 2022 σε σχέση με τα έτη προ πανδημίας παρουσίασε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία τα οποία δείχνουν μείωση σε βασικούς δείκτες εγκληματικότητας το 2022 σε σχέση με τα έτη προ πανδημίας παρουσίασε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από αυτά προκύπτει ότι οι διαρρήξεις, οι κλοπές τροχοφόρων και οι ληστείες ήταν λιγότερες πέρυσι σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Μεγαλύτερη μείωση σε αυτούς τους δείκτες υπήρξε τα έτη 2020 και 2021, στον απολογισμό όμως σημειώνεται ότι τότε είχαν ισχύσει μέτρα περιορισμού μετακινήσεων για την πανδημία της COVID-19. Σε σχέση με το 2019, οι κλοπές και οι διαρρήξεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 18,18% και οι ληστείες κατά 34%. Πέρυσι τελέστηκαν 79 ανθρωποκτονίες, με ποσοστό εξιχνίασης 84,81%. Ο ίδιος αριθμός είχε καταγραφεί και το 2019 και πρόκειται για τα λιγότερα συμβάντα που σημειώνονται από το 2011. Τότε είχαν σημειωθεί 184 ανθρωποκτονίες και το ποσοστό εξιχνιάσεων, μαζί με παλαιότερα περιστατικά, δεν είχε ξεπεράσει το 45%. Ακόμη το 2022 καταγράφηκαν 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα.

Η προστασία των συνόρων

Οι ληστείες το 2022 ήταν λιγότερες σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σχετικά με τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Εβρο, στον ετήσιο απολογισμό της Αστυνομίας σημειώνεται ότι πέρυσι απετράπη η είσοδος σε 256.060 ανθρώπους σε 7.703 περιστατικά. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά, το 2021 απετράπη η είσοδος σε 175.301 άτομα, ενώ το 2020, όταν είχαν σημειωθεί και τα επεισόδια στον Εβρο, απετράπη η είσοδος σε 182.536 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Σε άλλους δείκτες, το 2022 μειώθηκε ο αριθμός των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Τα έτη 2020 και 2021 είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα για αποφυγή της διασποράς της COVID-19, επομένως τα σχετικά στοιχεία που δίνουν μεγαλύτερη μείωση των τροχαίων δεν παρέχουν πλήρη εικόνα για να υπάρξει σύγκριση με αυτή την περίοδο.

«Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία αφορούν τη ζωή όλων. Αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια στα σύνορα της πατρίδας μας είναι σήμερα πανίσχυρη, αντιμετωπίζοντας πολύ αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση. Και ταυτόχρονα η ασφάλεια στις γειτονιές βελτιώνεται πλέον διαρκώς», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε συστηματικά. Με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Βάζοντας τέλος σε κάθε άβατο ανομίας. Με τη σκληρή δουλειά των αστυνομικών μας, ενισχύοντας διαρκώς την παρουσία τους στις γειτονιές, προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Γιατί η ασφάλειά τους είναι προϋπόθεση για την ευημερία και γι’ αυτό καθημερινή μας υποχρέωση με έργο και μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT