«Πόλεμος» για τα κλαδέματα στη Θεσσαλονίκη

«Πόλεμος» για τα κλαδέματα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη «μεταφέρθηκε» η διαμάχη για το κλάδεμα των αστικών δένδρων. Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τις εργασίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης, μιλώντας για «ακρωτηριασμό» που πραγματοποιείται από ανειδίκευτους εργάτες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Θεσσαλονίκη «μεταφέρθηκε» η διαμάχη για το κλάδεμα των αστικών δένδρων. Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τις εργασίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης, μιλώντας για «ακρωτηριασμό» που πραγματοποιείται από ανειδίκευτους εργάτες. Από την πλευρά του ο δήμος υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις γίνονται από άτομα που έχουν την κατάλληλη κατάρτιση, ενώ οι κοπές δένδρων γίνονται μόνο στον απαραίτητο βαθμό, για όσα κρίνεται ότι είναι επικίνδυνα.

Οι επεμβάσεις συνεργείων του δήμου στο αστικό πράσινο σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης έχουν το τελευταίο διάστημα προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, με πολίτες και φορείς να υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Στην υπόθεση παρενέβη και η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, επιστημονικό όργανο του κλάδου των δασολόγων.

«Οι κλαδεύσεις πρέπει να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Επιπλέον το κάθε δένδρο χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Σε μια δενδροστοιχία ή κάποιο πάρκο δεν είναι απαραίτητο να κλαδεύονται όλα τα δένδρα και μάλιστα με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, που στον κλάδο μας αποκαλείται θανατηφόρος κλάδευση», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η κλάδευση, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη, πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο και όχι από ανειδίκευτους εργάτες χαμηλού κόστους».

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία υποστήριξε ότι «ακρωτηριάζονται» τα αστικά δένδρα.

Οπως επισήμανε η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, όταν αποφασιστεί να κοπεί ένα δένδρο, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα για τη διάσωσή του και η διατήρησή του να κρίνεται επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Χθες η Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης απάντησε στην ανακοίνωση της Δασολογικής Εταιρείας, υποστηρίζοντας πως όλες οι παρεμβάσεις γίνονται με τη δέουσα προσοχή. Οπως αναφέρει, οι μεγαλουπόλεις αποτελούν ένα εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βλάστησης με αποτέλεσμα τα δένδρα να παρουσιάζουν πολλά ειδικά προβλήματα που συχνά τα μετατρέπουν σε «πηγές άμεσου κινδύνου για τραυματισμούς πολιτών και φθορά ιδιοκτησιών».

Κλάδεμα επίσης επιβάλλεται σε πολλές περιπτώσεις: σε δένδρα που αναπτύσσουν επιφανειακό ριζικό σύστημα όπως οι λεύκες, σε πολύ γερασμένα δένδρα όπως οι ψευδοακακίες, σε δένδρα με σήψεις που δεν είναι εμφανείς αλλά διαπιστώνονται στο εσωτερικό τους κατά τη διάρκεια του κλαδέματος, σε δένδρα που φύονται πλησίον φωτεινών σηματοδοτών, αλλά και δρόμων με αυξημένη κυκλοφορία λεωφορείων και γενικότερα οχημάτων κ.ά.

«Ολοι οι επιβλέποντες της υπηρεσίας μας είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (γεωπόνοι, δασολόγοι, δασοπόνοι)», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας, ενώ στις περιπτώσεις που προσλαμβάνονται ιδιώτες απαιτείται «όσοι κλαδεύουν καθώς και οι επιβλέποντές τους να έχουν συναφή ειδικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT