Πλεύρης: Ελλείψεις μόνο σε συγκεκριμένα σκευάσματα

Πλεύρης: Ελλείψεις μόνο σε συγκεκριμένα σκευάσματα

Σε συγκεκριμένα σκευάσματα, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα, εντοπίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκεκριμένα σκευάσματα, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα, εντοπίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες βρίσκεται σε καλύτερη θέση καθώς η χώρα μας διαθέτει δικές της φαρμακαποθήκες που παράγουν σκευάσματα από γενόσημα.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία και στα φαρμακεία δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. «Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μπραντ σκευάσματα και σε λίγα παιδιατρικά αλλά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αύξηση στην τιμή θα γίνει σε πολύ φθηνά φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει και η παραγωγή τους, γιατί αλλιώς οι φαρμακαποθήκες θα τα αποσύρουν και η μόνη λύση που θα έχουν οι πολίτες θα είναι να στραφούν σε επώνυμα που είναι πολύ πιο ακριβά.

Επάρκεια φαρμάκων σε 10 ημέρες

Την εκτίμηση ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς σε αντιπυρετικά, φάρμακα, αντιβιώσεις, σιρόπια και αναπνευστικά και αποφρακτικά σκευάσματα, που τις τελευταίες ημέρες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, εξέφρασαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Οπως ανέφεραν, αυτή η αισιοδοξία απορρέει από το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για αύξηση της παραγωγής γενοσήμων που μπορούν να υποκαταστήσουν αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά σιρόπια, ο ΙΦΕΤ ήδη έχει αρχίσει την αναζήτηση σε ξένες αγορές για έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων –κυρίως αναπνευστικών αποφρακτικών– τα οποία δεν μπορούν να υποκατασταθούν, ενώ από την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να βελτιωθεί και η τροφοδοσία της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι αποθήκες των οποίων είχαν κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εκτιμάται, δε, ότι σταδιακά θα μειώνεται και η ζήτηση για τα σκευάσματα αυτά από άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου η έξαρση των ιώσεων ξεκίνησε νωρίτερα και ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν ύφεση του φαινομένου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αυτών των φαρμάκων είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή δραστικών ουσιών που παράγονται στην Κίνα και την Ινδία και στην έλλειψη πρώτων υλών ως απότοκο της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT