Μια ημέρα μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ και τέσσερις μετά από αυτόν των 4,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες και κέντρα υγείας) είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 109 κτίρια.
Οι 99 αυτοψίες αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 17 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης έχουν ελεγχθεί έξι επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλος κρίθηκε ο ένας. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες, με ένα κτίριο να χαρακτηρίζεται «κίτρινο», ενώ έπειτα από έλεγχο σε αποθήκες και στάβλους, ένα κτίσμα θεωρήθηκε μη κατοικήσιμο.
Oι τεχνικοί έλεγχοι συνεχίζονται σήμερα στην Πέτρα και στα χωριά Πελόπη και Στύψη, ενώ τα κλιμάκια των τεχνικών θα βρεθούν αύριο στη Συκαμνιά. Καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θεωρούν πως ο αριθμός των κτιρίων που θα χαρακτηριστούν «κίτρινα», θα ανέβει.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου, εκεί όπου σπίτια και άλλα κτίρια, μετρούν έως και 170 χρόνια ζωής.
Ο δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, αναφέρει πως από τα 37 χωριά της ενότητας Μηθύμνων, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Λεπέτυμνο αλλά και στον Μόλυβο. Όσον αφορά στα σχολεία, από τα περίπου 70 σε όλη την περιφέρεια της Μήθυμνας, σύμφωνα με τον κ. Βέρρο, δύο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και θα χρειαστούν νέο έλεγχο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Το ένα σχολείο βρίσκεται στην Συκαμνιά και το άλλο στην Άντισσα.
«Ο πιο μεγάλος φόβος μας είναι αυτό που σημειώνουν διαρκώς οι σεισμολόγοι, πως δηλαδή υπάρχουν πιθανότητες ο κύριος σεισμός να μην έχει ακόμα γίνει. Αυτό μας κρατά ακόμα ανήσυχους», σημειώνει ο Αθανάσιος Ανδριώτης, πρόεδρος της κοινότητας του Μολύβου, οικισμός που είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός- διατηρητέος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτήσεις για ελέγχους σε σπίτια, κτίρια και επιχειρήσεις που έχουν ζημιές, μόνο στον Μόλυβο έχουν ξεπεράσει τις 100. «Οι έλεγχοι για να δούμε πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα, βρίσκνται σε εξέλιξη. Ζημιές είτε με πτώση τοίχων και σοβάδων, είτε με ρωγμές, έχουμε και στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο του Μολύβου, στο πρώην δημαρχείο κ.ά. Η γενική εικόνα όμως στον οικισμό μας είναι καλή».
«Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς και τους καταλαβαίνουμε ακόμα και αν είναι λίγα τα Ρίχτερ, γιατί είμαστε πάνω στο επίκεντρο του ρήγματος», σημειώνει ο Θέμης Καμμένος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεπέτυμνου και συμπληρώνει: «σε όλους τους σεισμούς, ακόμα και στους μικρούς, ακούμε ένα βουητό. Μετά από δύο ημέρες, το συνηθίσαμε».
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο το Λεπέτυμνο, αν και βρίσκεται στο επίκεντρο του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, είναι χωριό πολύ πρόσφατα χτισμένο (το 1970), με σπίτια χαμηλά που κατασκευάστηκαν βάσει αυστηρών προδιαγραφών, γι’αυτό και στο συγκεκριμένο χωριό μόνο ένα κτίριο χαρακτηρίστηκε «κίτρινο».
Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι με τη Λέσβο
Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθώς περνούν οι ώρες ισχυροποιείται το σενάριο ο κύριος σεισμός να έχει γίνει, μιας και σήμερα υπάρχει μια προβλεπόμενη και ομαλή σεισμική δραστηριότητα.
Κατά τον ίδιο, οι δεύτερες σκέψεις και η ανησυχία των σεισμολόγων έχει να κάνει με το γεγονός πως οι σεισμοί που σημειώθηκαν στις 07/01 και 10/01 έχουν πολύ μικρή απόκλιση μεγέθους μεταξύ τους -στοιχείο που δυσκολεύει στην αναγνώριση του κύριου σεισμού– ενώ και η δραστηριότητα σημειώνεται στη στεριά, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
«Η κυριότερη ανησυχία που έχουμε για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι πως το 1867 σημειώθηκε ένας ισχυρότατος σεισμός εδώ, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ», υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας και συμπληρώνει: «Τότε, είχε προέλθει από το παρακείμενο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής. Τα ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν στους δύο πρόσφατους σεισμούς είναι διαφορετικά, βρίσκονται στην ίδια σεισμογενή περιοχή αλλά στην ουσία μάς είναι άγνωστα.
Το θετικό της υπόθεσης είναι πως τα πολλά παλιά και διατηρητέα κτίρια ειδικά στον Μόλυβο, φαίνεται πως άντεξαν τους δύο σεισμούς, μιας και τα περισσότερα είναι άριστα διατηρημένα και προσεγμένα. Αυτή ήταν μια καλή εξέλιξη για δύο συνεχόμενες, ισχυρές δονήσεις στην ίδια περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο, οργάνωση αλλά και ετοιμότητα του μηχανισμού αν σημειωθεί νέα δόνηση».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr