Βίλα Κλωναρίδη: Σημαντικό βήμα για τη διάσωση

Βίλα Κλωναρίδη: Σημαντικό βήμα για τη διάσωση

Η διατηρητέα βίλα, τοπόσημο στα Ανω Πατήσια, είχε καεί το 2000 και ήταν ετοιμόρροπη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της διατηρητέας βίλας Κλωναρίδη στα Ανω Πατήσια έγινε από τον Δήμο Αθηναίων. Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης του εμβληματικού κτιρίου, που κινδύνευε με κατάρρευση μετά τις σοβαρές ζημιές που του προκάλεσε πυρκαγιά πριν από 20 χρόνια.

Οσο για τη συνέχεια, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα εκπονήσει μελέτη για την αποκατάστασή του, ώστε να μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για τη στήριξη της βίλας Κλωναρίδη εκπονήθηκε μελέτη από τον δήμο, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού (το κτίριο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο). «Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, ελέγχθηκαν οι τοίχοι του κτιρίου και έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων. Ο εσωτερικός χώρος καθαρίστηκε από ό,τι είχε αφήσει πίσω της η πυρκαγιά, ενώ περιμετρικά του κτιρίου τοποθετήθηκε ειδική σκαλωσιά που συνεισέφερε στην αντιστήριξή του. Πάνω από τη βίλα έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό της από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τέλος, για λόγους ασφαλείας, ο χώρος γύρω από το κτίριο είναι περιφραγμένος», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της βίλας προκειμένου, σύμφωνα με τον δήμο, να αξιοποιηθεί για πολιτιστική χρήση, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις, ανοιχτές στο κοινό.

«Η βίλα Κλωναρίδη είναι ένα κτίριο-σύμβολο για την Αθήνα και η διάσωσή της αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. «Εχοντας ολοκληρώσει τις επείγουσες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και αναστήλωσή της, μπορούμε πλέον να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Θέλουμε αυτό το στολίδι της πόλης να αποκτήσει ξανά ζωή, να ανοίξει τις πόρτες του στις Αθηναίες και στους Αθηναίους ως ένας σπουδαίος χώρος πολιτισμού, ως ένας χώρος ζωντανός, ενταγμένος, φυσικά και λειτουργικά, στο μεγάλο πάρκο του ΦΙΞ που αναμορφώσαμε πλήρως, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά των Πατησίων».

Η βίλα Κλωναρίδη κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα και φέρεται να είναι έργο του Ερνστ Τσίλλερ. Βρισκόταν στο κέντρο μιας μεγάλης έκτασης την οποία είχαν αγοράσει οι αδελφοί Μιλτιάδης και Ερρίκος Κλωναρίδης προκειμένου να κατασκευάσουν εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας. Η επιχείρηση δεν μακροημέρευσε και αγοράστηκε τη δεκαετία του ’30 από τον Κάρολο Φιξ, που μετέτρεψε το εργοστάσιο σε αποθήκη και παγοποιία. Το εργοστάσιο λειτούργησε έως το 1982 και το 1993 ολόκληρη η έκταση με τη βίλα περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων. Το 2000, επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατεδαφίστηκε τμήμα του εργοστασίου, ενώ η κατεδάφιση του υπολοίπου ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, αφού «αποχαρακτηρίστηκε» από το ΥΠΠΟ το κτίριο του εργοστασίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT