Το Μαίναλο στα «Απάτητα βουνά»

Ενα σημαντικό τμήμα του Μαινάλου, έκτασης 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα ενταχθεί στον θεσμό των «Απάτητων βουνών». Πρόκειται για μια δασική περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, μέρος της οποίας ανήκει και στο δίκτυο Natura 2000

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό τμήμα του Μαινάλου, έκτασης 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα ενταχθεί στον θεσμό των «Απάτητων βουνών». Πρόκειται για μια δασική περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, μέρος της οποίας ανήκει και στο δίκτυο Natura 2000. Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιλέγει τις μεγαλύτερες από τις περιοχές που υπέδειξε η μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά έως τώρα αφήνει εκτός προστασίας περιοχές που δέχονται μεγάλες πιέσεις από την ανέγερση αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η περιοχή που εντάσσεται στα «Απάτητα βουνά» βρίσκεται βορειοδυτικά της Τρίπολης και αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις με δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης. Η περιοχή προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη νυχτερίδας, όπως η Nyctalus leisleri, και στην ενδημική πεταλούδα Callimorpha quadripunctaria (οικογένεια πεταλούδας της Ρόδου), ενώ ξεχωρίζει για τον πλούτο της ενδημικής και μη ερπετοπανίδας, όπως η ελληνική σαύρα Lacerta graeca και η πελοποννησιακή Podarcis peloponnesiaca.

Η όγδοη περιοχή

Πρόκειται για την όγδοη ορεινή περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο των «Απάτητων βουνών», δηλαδή περιοχών χωρίς δρόμους ή άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Προηγήθηκαν τα Λευκά Ορη, η Τύμφη, ο Ταΰγετος, ο Σμόλικας, το όρος Σάος, τμήμα των Αγράφων και το όρος Χατζή (ενώ η τρίτη μεγαλύτερη «παρθένα» ορεινή περιοχή στη χώρα, ο Ολυμπος, προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο). Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση ακόμη 40 ορεινών περιοχών ώστε να ενταχθούν στο δίκτυο. «Προστατεύουμε τις παρθένες περιοχές και τη βιοποικιλότητα, ως μια απάντηση έναντι της κλιματικής κρίσης», ανέφερε.

Η περιοχή που εντάχθηκε θα τύχει προσωρινής –διετούς– προστασίας από τη διάνοιξη νέων δρόμων.

Η ένταξη στο δίκτυο δεν εξασφαλίζει μόνιμη αλλά προσωρινή (διετή) προστασία της κάθε περιοχής, απαγορεύοντας τη διάνοιξη νέων δρόμων, άρα και την εκτέλεση ιδιωτικών έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπου οι «απάτητες» περιοχές ταυτίζονται με το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, δεν είναι απαραίτητο ότι το καθεστώς προστασίας θα διατηρηθεί με τον ίδιο τρόπο, καθώς οι μελετητές που εκπονούν αυτή την περίοδο τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες δεν δεσμεύονται σχετικά. Κατά κανόνα, πάντως, οι περιοχές αυτές προτείνεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό των «περιοχών προστασίας της φύσης», που επιτρέπει κάποια βασικά έργα.

Λίστα με 143 τοποθεσίες

Η επιλογή των περιοχών που εντάσσονται στο καθεστώς προσωρινής προστασίας των «Απάτητων βουνών» γίνεται από τη λίστα των περιοχών που πρότεινε η γνωστή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» και το Εργαστήριο Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις «περιοχές άνευ δρόμων». Η σχετική λίστα περιλαμβάνει 143 περιοχές μεγαλύτερες των 10 τ. χλμ. σε όλη τη χώρα. Η επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν δείχνει να ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς ανάμεσα στις 8 περιοχές που έχουν επιλεγεί στα «Απάτητα βουνά», μόνο 4 είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες σε έκταση, ενώ οι υπόλοιπες είναι μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιλέγονται περιοχές οι οποίες είναι μεν σήμερα «παρθένες», αλλά… όχι για πολύ ακόμη, καθώς έχουν εγκριθεί έργα (κυρίως αιολικά πάρκα) τα οποία βρίσκονται σε αρχικά στάδια αδειοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT