Όταν ο Τέιτ έγινε σύνθημα στην… Ερμού

Όταν ο Τέιτ έγινε σύνθημα στην… Ερμού

Πώς οργανώθηκε η διαδήλωση υπέρ του πρώην, πλέον, ινφλουένσερ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλιες φορές να έριχνες τα ζάρια της επικαιρότητας, δεν θα πετύχαινες αυτό τον συνδυασμό γεγονότων. Την ημέρα της κηδείας του τέως βασιλιά στην Αθήνα, παρουσία χιλιάδων παλαίμαχων αλλά και όψιμων φιλοβασιλικών, να υπάρξει παράλληλη μετακίνηση προς το κέντρο δεκάδων πιτσιρικάδων για την υποστήριξη του πρώην αθλητή του kickboxing, πρώην ινφλουένσερ και νυν κρατουμένου στη Ρουμανία για εμπορία ανθρώπων και βιασμό, Αντριου Τέιτ.

«Ναι, κατά κάποιον τρόπο εγώ οργάνωσα την πορεία μέσα από το TikTok», λέει σιβυλλικά στην «Κ» ο Θεόδωρος Κρεββατάς. «Είμαι πολύ γνωστός, έγινα γνωστός επί κορωνοϊού, που πήγαινα στα κορωνοπάρτι. Αν θυμάστε την ατάκα “καραντινάκηδες πονάτε”, εγώ το είχα πει». Οι λογαριασμοί του στο Tik Tok δεν έχουν πολλούς φόλοουερς, αλλά ο Κρεββατάς ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα έχει ρίξει τα άλλα προφίλ του επειδή αναφέρθηκε στον Αντριου Τέιτ. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη φήμη του, ούτε ο ίδιος περίμενε να ανταποκριθεί ο κόσμος στο κάλεσμά του. «Εβγαλα ανακοινώσεις, περίμενα 20-30 άτομα».

Δικτυακό… ΙΕΚ

Οπως και να ‘χει, το ερώτημα παραμένει: Γιατί κάποιος, όσους φόλοουερ και να έχει, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υποστηρίξει κάποιον σαν τον Τέιτ; Ως γνωστόν, ο 37χρονος μισός Βρετανός και μισός Αμερικανός ινφλουένσερ, πριν συλληφθεί από τις ρουμανικές αρχές με τον αδελφό του με την κατηγορία ότι προωθούσαν γυναίκες στην ονλάιν πορνογραφία, είχε εκδιωχθεί από όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λόγω των μισογυνιστικών απόψεών του. «Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας», υποστηρίζει ο Ελληνας tiktoker, διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί με τις εν λόγω απόψεις. «Ο Αντριου Τέιτ δίνει motivation σε νέους να βγάλουν χρήματα. Αυτό κάνει μέσα από τα συνδρομητικά του μαθήματα και εμπνέει εμπιστοσύνη». Πράγματι, όπως είχε γράψει τον Αύγουστο η Σοφία Χαλδαίου στο kathimerini.gr, με 49 δολάρια τον μήνα, κάποιος μπορούσε να πάρει από μαθήματα για κέρδη έως και 10.000 δολάρια τον μήνα με επενδύσεις σε crypto, μέχρι υποδείξεις για το πώς «να μην είσαι κλαψιάρης», μέχρι συμβουλές για την ιδανική αναλογία fans και haters ώστε να γίνει κάποιος διάσημος.

Όταν ο Τέιτ έγινε σύνθημα στην… Ερμού-1
Δεκάδες νεαροί διαδηλώνουν στον πεζόδρομο της Ερμού για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Αντριου Τέιτ (επάνω), πρώην αθλητή του kickboxing, πρώην ινφλουένσερ και νυν κρατούμενο στη Ρουμανία.

Και οι απόψεις του; «Δεν σας ενοχλούν οι απόψεις του;» ρωτήσαμε τον κ. Κρεββατά. Ο Τέιτ πιστεύει μέσα του –και το λέει και έξω του, δυστυχώς– ότι οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία των ανδρών και ότι τα θύματα των βιασμών πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ έχει πει ότι επιλέγει πολύ νεαρές συντρόφους για να αφήνει πάνω τους το στίγμα του. Στη «σχολή» του μάλιστα εκπαιδεύει νέους άντρες πώς να προκαλούν και να απαιτούν απόλυτη πίστη στη γυναίκα τους. Αυτά τα λέει για να προσελκύσει το ενδιαφέρον, να ιντριγκάρει, απαντά ο Ελληνας γκρούπι του Τέιτ. «Εχει πάρα πολλές γυναίκες που τον ακολουθούν!».

«Εβγαλα ανακοινώσεις, περίμενα 20-30 άτομα», παραδέχεται ο TikToker που οργάνωσε την εκδήλωση υποστήριξης του Βρετανού που κρατείται στις ρουμανικές φυλακές για εμπορία ανθρώπων και βιασμό.

Στο «Big Brother»

Ο Τέιτ ζούσε και διέπρεπε στην Αγγλία (συμμετείχε και στο «Big Brother», από όπου εκδιώχθηκε όταν διέρρευσε βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν να δέρνει μια συμπαίκτριά του – ο ίδιος έκανε λόγο για μοντάζ), αλλά το 2017 μετακόμισε στη Ρουμανία. Οπως ο ίδιος έχει πει σε βίντεό του, ένας από τους λόγους ήταν το κίνημα #ΜeΤοo. «Οι άνθρωποι λένε: “Ω, είσαι βιαστής”. Οχι, δεν είμαι βιαστής, αλλά μου αρέσει η ιδέα ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, μου αρέσει να είμαι ελεύθερος. (…) Αν πάει στη (ρουμανική) αστυνομία και πει: “Με βίασε χθες”, θα ρωτήσουν “έχεις αποδείξεις; Υπάρχουν αποδείξεις από κάμερες ασφαλείας;”».

Κάπως έτσι έφτασε να έχει 4,6 εκατ. ακόλουθους στον λογαριασμό του στο Τwitter (η μόνη πλατφόρμα που εξακολουθεί να τον ανέχεται). Προχθές έκανε μάλιστα retweet βίντεο από την πορεία στην Αθήνα και τα παιδιά που φώναζαν ρυθμικά «Free Top G» (εκ του top gangster). Καταξίωση.

Κόντρα με την Γκρέτα

Ενας άνθρωπος βρέθηκε να του πάει στα ίσια κόντρα στο ονλάιν περιβάλλον, η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οταν ο μισογύνης ινφλουένσερ τής ζήτησε μια διεύθυνση email για να της στείλει όλη τη λίστα με τα πολυτελή αμάξια του και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις οποίες είναι υπεύθυνα (εννοείται ότι δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή), η Τούνμπεργκ του απάντησε: «Ευχαρίστως, η διεύθυνση είναι [email protected]» (ας μην το μεταφράσουμε, αλλά η απάντηση έγινε viral). Ο Τέιτ ανταπάντησε με ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κουτί πίτσα. Ειπώθηκε ότι οι ρουμανικές αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν από τις πληροφορίες σε αυτό το κουτί. Με όλα όσα συμβαίνουν, δεν θα ήταν εντελώς παράλογο, αλλά δεν αληθεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT