Η καταδίκη ενός υποτιθέμενου γιατρού

Η καταδίκη ενός υποτιθέμενου γιατρού

Τα θύματα και οι τακτικές του «δρος Κόντου» που καταδικάστηκε πρόσφατα σε οκτώ φορές ισόβια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια υπόθεση που θεωρήθηκε πρωτοφανής στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, για το εύρος της πρωτόδικης ποινής, αλλά και το πλήθος των ανθρώπων που είχαν εξαπατηθεί. Στις 17 Νοεμβρίου 2022, έπειτα από ένα έτος συνεδριάσεων, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε σε οκτώ φορές ισόβια και 50 έτη κάθειρξης έναν υποτιθέμενο γιατρό, ο οποίος συστηνόταν στα θύματά του ως «δρ Κόντος», ενώ δεν διέθετε σχετικό πτυχίο. Κρίθηκε ένοχος για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες, καθώς και τα αδικήματα της απάτης, της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο «δρ Κόντος» συνελήφθη το καλοκαίρι του 2020, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε σχετικό ένταλμα μετά τις μηνύσεις οικογενειών για τους θανάτους δύο ανηλίκων και ενός ηλικιωμένου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του έπειτα από σχετική έγκριση των εισαγγελικών αρχών οδήγησε και άλλα θύματά του σε καταγγελίες εναντίον του. Οταν είδαν το πρόσωπό του στην τηλεόραση αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά ποιος ήταν πραγματικά ο άνθρωπος που τους καθοδηγούσε με τις υποτιθέμενες ιατρικές του γνώσεις. Δεκάδες μάρτυρες κατά τη διάρκεια της δίκης, παθόντες, αλλά και συγγενείς ανθρώπων που είχαν αποβιώσει, περιέγραψαν πως μάθαιναν για αυτόν κυρίως μέσω της εκκλησίας και ανέφεραν πως είχε εκμεταλλευτεί τη θρησκευτική τους πίστη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, παρουσιαζόταν ως θρησκευόμενος, ογκολόγος ερευνητής από την Ελβετία, ο οποίος δεν είχε έδρα στην Ελλάδα. Συναντούσε τα θύματά του είτε σε καφετέριες ιδιωτικών κλινικών είτε στα σπίτια τους.

Η «θεραπεία»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, απομάκρυνε τα θύματά του από την ενδεδειγμένη ιατρική οδό και τα έπειθε να διακόψουν τη θεραπεία τους. Χορηγούσε αποστάγματα και έλαια τα οποία παρουσίαζε ως πρώτες ύλες χημειοθεραπειών και υποδείκνυε εξαντλητικές δίαιτες. Θύματά του ανέφεραν ότι τους χορηγούσε και ενέσεις μιας ουσίας που τους έλεγε ότι φέρνει από το Βατικανό και με την οποία θα νικήσουν τον καρκίνο. Αυτή η ουσία, όμως, όπως διαπίστωσαν αργότερα και μέσω της πραγματογνωμοσύνης ιατροδικαστών, έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ο ίδιος στην απολογία του παρουσιάστηκε ως βαθιά θρησκευόμενος και εμπειρικός βοτανολόγος. Ισχυρίστηκε ότι δεν υποσχόταν πλήρη ίαση στους ασθενείς και ότι δεν τους έλεγε να διακόψουν τις θεραπείες τους. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Εχει ασκήσει έφεση, ενώ παράλληλα εκκρεμεί άλλη δίκη με κατηγορούμενο τον ίδιο για ξέπλυμα χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT