Δίκη για τη φονική πυρκαγιά: Η ευτυχία κάηκε στο Μάτι  

Δίκη για τη φονική πυρκαγιά: Η ευτυχία κάηκε στο Μάτι  

Συνταρακτική κατάθεση ψυχής από την Ιρλανδή Μαρία Ζόι Χόλοχαν, που έχασε τον σύζυγό της στη φονική πυρκαγιά του 2018

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οδύνη συγγενών των θυμάτων διαδέχθηκε χθες στο δικαστήριο για την εκατόμβη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η καταγγελτική μαρτυρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «συγκάλυψη του εγκλήματος». Πριν από την κατάθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ακόμη μία επιζήσασα από την κόλαση της φωτιάς, υπήκοος Ιρλανδίας, που ήρθε στη χώρα μας για γαμήλιο ταξίδι και έχασε τον άνδρα της στη βιβλική καταστροφή, περιέγραψε την προσωπική της τραγωδία.

Η ιρλανδικής καταγωγής Μαρία Ζόι Χόλοχαν ανέφερε κλαίγοντας πως το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018 ήρθαν για ταξίδι του μέλιτος με τον σύζυγό της σε μια βίλα στη Ραφήνα. Η μάρτυρας περιέγραψε πως τους κύκλωσε η φωτιά στο σπίτι όπου έμεναν και ότι έφυγαν βιαστικά, παίρνοντας μόνο τα διαβατήριά τους και τα δαχτυλίδια του γάμου τους. Στον δρόμο της φυγής, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, συνάντησαν τέσσερα ή πέντε παιδιά που ήταν μόνα τους και τα πήραν στην αγκαλιά τους για να τα βοηθήσουν. «Συνεχίσαμε να τρέχουμε. Από το πουθενά εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο σαν φάντασμα. Υπήρχαν τρία άτομα μέσα. Το σταματήσαμε. Βάλαμε τα παιδιά μέσα, αλλά δεν υπήρχε χώρος για εμάς. Ζήτησα να ανοίξει το πορτμπαγκάζ. Είχε πιάσει φωτιά όλο το σώμα μου και τα ρούχα του Μπράιαν. Το αυτοκίνητο ξαφνικά συγκρούστηκε με ένα δέντρο και αυτό έπεσε πάνω σε εμάς. Ο άνδρας μου έπεσε από το αυτοκίνητο μέσα στη φωτιά. Αμέσως κατάλαβα ότι είχε πεθάνει», κατέθεσε με λυγμούς, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τον δικό της Γολγοθά. Σώθηκε από θαύμα χάρη σε έναν εθελοντή πυροσβέστη. «Το πρόσωπό μου άρχισε να λιώνει και καθόμουν και περίμενα τον θάνατό μου», πρόσθεσε αναφέροντας όλες τις δύσκολες και επώδυνες στάσεις που έκανε σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Ιρλανδία, φθάνοντας κάποια στιγμή στο σημείο να μη θέλει άλλο τη ζωή της.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «λυσσαλέα προσπάθεια να συρρικνωθεί η πραγματική διάσταση του εγκλήματος», ενώ χαρακτήρισε «σκηνοθετημένη» τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Υπήρχαν νεκροί που γνώριζαν οι ζωντανοί. Το απόλυτο σιωπητήριο αντικατοπτρίζει την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος», τόνισε και πρόσθεσε: «Πάνω στα πτώματα και στις ζωές εκείνων που χαροπάλευαν άκουγαν έναν πρωθυπουργό να λέει αυτά που είπε. Ούτε οι άνθρωποι στον πόλεμο δεν πεθαίνουν όπως στο Μάτι. Στον πόλεμο χτυπάει έστω μια σειρήνα. Και μετά έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι κάτοικοι», κατέθεσε η μάρτυρας.

Η δίκη αναμένεται σύντομα να εισέλθει σε καταθέσεις άλλων προσώπων, εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων και τους δεκάδες εγκαυματίες που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο με την οδύνη τους για τις απώλειες και την τραγωδία που έχουν βιώσει. Πάντως το δικαστήριο «τρέχει» τη διαδικασία και καθημερινά οι μαρτυρίες διαδέχονται η μία τη άλλη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και κύματα οργής για την απόλυτη ανυπαρξία μέτρων που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT