Απλοποιείται η υποβολή του «πόθεν έσχες» – Τι σχεδιάζεται

Απλοποιείται η υποβολή του «πόθεν έσχες» – Τι σχεδιάζεται

Σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου βρίσκεται νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επιχειρείται η απλοποίηση αλλά και η ουσιαστικότερη εφαρμογή συστήματος ελέγχου μέσω της κατάθεσης «πόθεν έσχες» των υπoχρέων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απλοποίηση αλλά και την ουσιαστικότερη εφαρμογή συστήματος ελέγχου μέσω της κατάθεσης «πόθεν έσχες» των υποχρέων επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με νέο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων» βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

H αύξηση του αριθμού των δηλώσεων που ελέγχονται ετησίως σε ποσοστό 7% σε βάθος τριετίας, καθώς τώρα ο έλεγχος πραγματοποιείται βασικά έπειτα από καταγγελία. H χορήγηση της αρμοδιότητας και της εποπτείας κατανομής του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης σε ένα μόνο ελεγκτικό όργανο, καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών από τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου.

Παράλληλα, η διαδικασία σχεδιάζεται να ψηφιοποιηθεί πλήρως έτσι ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να αναζητούν μόνοι τους τα έγγραφα (δυνατότητα άντλησης όλων των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης με αυτόματο τρόπο και κατάργηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής επισύναψής τους). Υπόχρεοι στην κατάθεση «πόθεν έσχες» θα είναι επίσης αυτοτελώς οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι και τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης εφόσον ένας εκ των δύο ανήκει στην κατηγορία υποχρέωσης κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ).

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Προβλέπεται η θέσπιση συγκεκριμένων αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για την επιλογή των δηλώσεων προς έλεγχο, ενώ θα καθοριστεί συντονιστής ελέγχου «προς επικουρία του έργου του οργάνου ελέγχου, για την επίτευξη του ετήσιου στόχου, καθώς και για τον καθορισμό και την ανάθεση από αυτόν σε ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες ελεγκτικών πράξεων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Οι κατηγορίες των υπόχρεων κατάθεσης περιγράφονται σε 13, έναντι των 49 που αναφέρονταν στην προηγούμενη νομοθεσία. Υπόχρεοι είναι πολίτες που είναι πολιτικά πρόσωπα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς Βουλής και γενικής κυβέρνησης, καθώς και υπηρεσιακοί γραμματείς και υποστηρικτικό πολιτικό προσωπικό. Επίσης, η ΔΠΚ υποβάλλεται από περιφερειάρχες και δημάρχους καθώς και από συγκεκριμένα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, από προϊσταμένους και πολιτικό προσωπικό του Δημοσίου και των οργανισμών του και τους εργαζομένους σε ελεγκτικούς φορείς, από εργαζομένους στον τομέα της Δικαιοσύνης, του χρηματοπιστωτικού τομέα, εργαζομένους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε οικονομικές υπηρεσίες, στον τομέα του αθλητισμού και των δημοσίων συμβάσεων.

Η ΔΠΚ υποβάλλεται επίσης από τους ιατρούς διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, καθώς και στις τοπικές μονάδες υγείας και στους τομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τα μέλη των επιτροπών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, αλλά και από τον πρόεδρο και τους διαχειριστές οργανώσεων κοινωνίας πολιτών που επιχορηγούνται από το κράτος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT