Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας

Μιλούν στην «Κ» οι δημιουργοί του γκρουπ στο Facebook αλλά και ψηφιακοί νομάδες που ζουν στην Ελλάδα

7' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή τους θυμίζει αυτή των πρωτοετών φοιτητών σε μια νέα πόλη. Υπάρχει ο ενθουσιασμός της αρχής, αλλά ταυτόχρονα και δυσκολίες. Ευτυχώς, υπάρχει πάντα κάποιος να πάρει από το χέρι τον νέο κάτοικο και να του μάθει γρήγορα τα μυστικά της πόλης, να τον «βάλει στα παπούτσια» των ντόπιων.

Ο λόγος για τους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι χτίζουν τη νέα τους ζωή σε μέρη σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Αθήνα. Άλλωστε, η ελληνική μητρόπολη συμπεριλαμβάνεται στις πιο ελκυστικές και προσιτές πόλεις για εξ’ αποστάσεως εργασία, καταλαμβάνοντας την 48η θέση στη γενική κατάταξη που περιλαμβάνει 80 πόλεις παγκοσμίως (σύμφωνα με έρευνα της WorkMotion το 2021).

Πώς οργανώνουν λοιπόν τη ζωή τους εδώ; Η απάντηση αναμενόμενη: ψηφιακά. Τα 17.000 μέλη του κλειστού γκρουπ “Digitals Nomads in Greece” (Ψηφιακοί Νομάδες στην Ελλάδα) στο Facebook είναι η απόδειξη. 

«Μήπως ξέρει κανείς τι κάνουμε με αυτές τις πρασινάδες;»

Ένα scroll down στον «τοίχο» όπου οι αναρτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, δείχνει ότι οι ψηφιακοί νομάδες ρωτούν, και τις περισσότερες φορές βρίσκουν, οτιδήποτε κι αν ψάχνουν: κάποιος ζητά συμβουλές για την καλύτερη ιδιωτική ασφάλεια υγείας για κάποιον που εργάζεται στην Ελλάδα, ένας άλλος θέλει να πουλήσει άμεσα το αυτοκίνητο που αγόρασε σε σούπερ οικονομική τιμή γιατί μετακομίζει σε άλλη χώρα, μια νεαρή γυναίκα που ζει λίγο μόλις καιρό στην Αθήνα και επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά ρωτάει «τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτές τις πρασινάδες;» ποστάροντας μια φωτογραφία με βλίτα και ένας τέταρτος διατυπώνει ένα πιο «φιλοσοφικό» ερώτημα: «Πώς πετυχαίνετε μια ικανοποιητική κοινωνική και προσωπική ζωή ενώ μετακινείστε από χώρα σε χώρα; Δεν σας λείπει να έχετε σταθερούς φίλους;»

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-1
Στο πολυπληθές facebook γκρουπ, μια ψηφιακή νομάς αναρωτιέται πώς μαγειρεύονται τα ελληνικά χόρτα

Το «μενού» των ποστ περιλαμβάνει και άλλα πολλά: αγγελίες για διαμερίσματα, ταχύρυθμα μαθήματα ελληνικών και προσκλήσεις σε «γλωσσικές βραδιές» κάτω από την Ακρόπολη, ώστε οι ψηφιακοί νομάδες να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν παρέες.

«Η αφορμή για τη δημιουργία του γκρουπ ήταν η ανάρτηση μίας νεαρής Aμερικανίδας, σε ένα μικρότερο, τοπικό γκρουπ για την Κεφαλονιά, με την οποία αναζητούσε πληροφορίες για το πώς μπορεί να ζήσει εκεί για έξι μήνες», λέει στην «Κ» ο Φώτης Τσακίρογλου, δημιουργός της ομάδας, ψηφιακός νομάς και ο ίδιος, καθώς μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ελλάδας. Γνωρίζοντας καλά τον τρόπο ζωής του νομά και νιώθοντας υπερήφανος, όπως λέει, για τη χώρα του, δημιούργησε την ομάδα για να βοηθήσει όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινότητας είναι οικογένειες, οι οποίες μετακινούνται μαζί με τα παιδιά τους», εξηγεί ο κ. Τσακίρογλου και προσθέτει: «Ειδικά Αγγλόφωνοι και Ιταλοί που βρίσκουν και εύκολα σχολεία στη γλώσσα τους».

Η ποδοσφαιρική ομάδα στου Ρέντη

Η 36χρονη Γεωργία Μπαλάτση είναι όπως και ο κ. Τσακίρογλου ένας από τους αρκετούς Έλληνες του γκρουπ. Και τι «γυρεύει» στην ομάδα αφού γεννήθηκε και ζει στη χώρα μας;

Εργάζεται ως social media manager και web designer, κατά βάση για εταιρείες στο εξωτερικό. Το διαδικτυακό γκρουπ την βοηθά να βρίσκει συνεργάτες για τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει αλλά και θέσεις εργασίας που την ενδιαφέρουν. Το πιο ωραίο όλων όμως, όπως λέει η ίδια, είναι οι νέες φιλίες που έχει κάνει. «Είμαι στην ομάδα δύο χρόνια. Έχουμε φτάσει να διοργανώνουμε “εθνικές βραδιές φαγητού” στις κουζίνες των σπιτιών μας».

H αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι μεγάλη. Το περασμένο καλοκαίρι μια ψηφιακή νομάς από το Βέλγιο, η οποία έζησε για κάποιο διάστημα στην Κρήτη, θα έκανε μια διήμερη στάση στην Αθήνα. «Προσφέρθηκα να την φιλοξενήσω και μάλιστα ενώ θα έλειπα από το σπίτι μου. Όλα πήγαν καλά», περιγράφει η Γεωργία.

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-2
Η Γεωργία Μπαλάτση, δημιουργός της ποδοσφαιρικής ομάδας των ψηφιακών νομάδων

Η ίδια εμπνεύστηκε πριν από λίγο καιρό και τη δημιουργία της μικτής ποδοσφαιρικής ομάδας των ψηφιακών νομάδων, στην οποία συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 25 άτομα. Όπως λέει η 36χρονη, η ομάδα προπονείται κάθε Σάββατο, σε ένα γήπεδο στου Ρέντη.

«Μάς προπονεί ένα μέλος του γκρουπ από την Τυνησία, ο οποίος έχει εμπειρία», εξηγεί η Γεωργία και προσθέτει πως στην ομάδα συμμετέχουν άτομα από την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν κ.α

«Μερικοί δεν έχουν ξαναπαίξει ποτέ ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία», λέει η Γεωργία και τονίζει πως επιθυμία όλων των μελών της ομάδας είναι όταν «δέσει» το τιμ, να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της περιοχής. «Το πιο ωραίο είναι όταν οι ξένοι φίλοι μας φωνάζουν “μπάλα – μπάλα” για να τους δώσουμε πάσα», περιγράφει η Γεωργία.

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-3
Ο Αμπντάλα από την Αίγυπτο, ένα από τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας των ψηφιακών νομάδων

Ο Σάρι Ισιντ, 35 ετών από την Παλαιστίνη, είναι υπερήφανο μέλος αυτής της ομάδας. Μένει στην Αθήνα εδώ και έναν χρόνο και τρεις μήνες και κάνει διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις. Πιο πριν, έμενε στην Γερμανία, όπου εργαζόταν και έκανε το μάστερ του.

Στην Ελλάδα, παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζεται σε μια διεθνή ασφαλιστική εταιρεία ενώ μελετά και την ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος λέει πως η ποδοσφαιρική ομάδα, τού έχει δώσει την ευκαιρία να κάνει φίλους από διαφορετικές χώρες. «Δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνεις παρέα με Έλληνες, δεν τούς αρέσει να μιλούν αγγλικά για πολλή ώρα», σημειώνει ο Σάρι, ο οποίος λέει ότι έχει ήδη προλάβει να επισκεφτεί πολλά μέρη στην Ελλάδα – Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Εύβοια, Μύκονο, Ζάκυνθο και Ρόδο.

Αν και μεγάλος φαν της χώρας μας, σημειώνει πως δεν είναι όλα ωραία και καλά στην Αθήνα και αναφέρεται ενδεικτικά στην πολλή κίνηση στους δρόμους, την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και την ακριβή ζωή- «μα 500 ευρώ για μόλις 50 τ.μ σε περιφερειακή συνοικία;» αναρωτιέται.

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-4
Ο Ναντ, μισός Καναδός, μισός Παλαιστίνιος, μόλις προστέθηκε στην ομάδα, με την ελπίδα κάποια στιγμή να συμμετάσχει στην ποδοσφαιρική διοργάνωση της περιοχής

Πάντως, εκτός από την Αθήνα, οι ψηφιακοί νομάδες, οργανώνονται σε κοινότητες σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι και η Ρόδος, την οποία επισκέπτεται σταθερά εδώ και έναν χρόνο, με ενδιάμεσα διαλείμματα, η Ιταλίδα Αριάνα Μανιάνι. Η ίδια λέει ότι οι επαγγελματικοί τίτλοι που περιγράφουν την εργασία της είναι ανάμεσα σε άλλα κειμενογράφος, SEO content strategist, μεταφράστρια, project manager, δασκάλα. Η Αριάνα έχει ακόμα ζήσει και εργαστεί στο Μπαλί, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Μιανμάρ κ.α.

Μέσα από το διαδικτυακό γκρουπ “Digital Nomads in Greece” γνώρισε δύο νέες γυναίκες, οι οποίες ζουν στη Ρόδο, με τις οποίες και έγινε φίλη. Οι Ροδίτισσες προσκάλεσαν την Αριάνα να κάνει το νησί εργασιακή βάση. Αν και στην αρχή ο τόπος της φάνηκε ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, διαπίστωσε εντέλει πως έλειπαν αρκετά πράγματα για να είναι ο προορισμός «λειτουργικός».

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-5
Η Αριάνα σε κοινό εργασιακό χώρο σε ξενοδοχείο στη Ρόδο, μαζί με άλλους ψηφιακούς νομάδες

«Το μόνο που βρήκα ήταν ένας κοινός εργασιακός χώρος σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο και έμεινα», περιγράφει η Αριάνα και συνεχίζει: «Λίγο αργότερα μού ήρθε αυτή η ιδέα να συνεργαστώ με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου για να φτιάξουμε ένα πακέτο προσφοράς με διαμονή και δραστηριότητες, για όσους ψηφιακούς νομάδες θα μένουν στο νησί περισσότερο από έναν μήνα». Το αποτέλεσμα είναι από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησαν οι δράσεις μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 30 ψηφιακοί νομάδες να έχουν επισκεφτεί για λιγότερο ή περισσότερο καιρό τη Ρόδο.

Και τι περιλαμβάνουν οι δραστηριότητες; Από γεύματα και μαθήματα yoga μέχρι εθελοντικό καθαρισμό παραλιών. Η τελευταία μάλιστα, είναι από τις πιο δημοφιλείς δράσεις στην κοινότητα. 

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-6
Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας στη Ρόδο, μια δραστηριότητα που αρέσει πολύ στους ψηφιακούς νομάδες που μένουν στο νησί

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ξένοι στη χώρα μας

Το πόσο εντυπωσιάζει πάντως τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα είναι κάτι που δεν κρύβεται όταν μιλάς μαζί τους.

H Ναρόντ Χαρουτουνιάν είναι μισή Λιβανέζα, μισή Αρμένισσα. Γεννήθηκε στη Βηρυτό και σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας και συνηγορίας, για ΜΚΟ. Ως ψηφιακή νομάς έχει εργαστεί ακόμα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Μάλτα. Στην τελευταία μάλιστα, έμεινε για έξι μήνες σε μια βίλα με 16 δωμάτια μαζί με άλλους ψηφιακούς νομάδες.

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-7
Η Ναρόντ Χαρουτουνιάν μένει στην Αθήνα μόλις έναν μήνα. Αυτό που ψάχνει στο διαδικτυακό γκρουπ των νομάδων είναι νέες συνεργασίες στη χώρα μας

Στην Αθήνα βρίσκεται μόλις έναν μήνα. Όπως λέει: «Η πόλη σας έχει την αίσθηση του σπιτιού, ίσως γιατί είναι κυριολεκτικά κοντά στην πατρίδα μου. Μού αρέσει η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και η κουλτούρα έχει πολλά κοινά με αυτή του Λιβάνου. Μόλις τακτοποιηθώ καλά, θα ξεκινήσω αμέσως μαθήματα ελληνικών». Η Ναρόντ λέει πως όσοι φτιάχνουν παρέες στη μεγάλη ομάδα του facebook, οργανώνονται στη συνέχεια και σε μικρότερα γκρουπ στο whats app. Αυτό στο οποίο ελπίζει η Ναρόντ είναι οι επαγγελματικές συνεργασίες στην Ελλάδα.

Ενθουσιασμένη δηλώνει και η 27χρονη Μάρτα, από τη Λετονία. Δουλεύει εξ’ αποστάσεως στο τμήμα υποστήριξης μιας μεγάλης εταιρείας εξυπηρέτησης πελατών. Ζει στην Αθήνα εδώ και 7 ½ μήνες, σε διαμέρισμα που νοικιάζει στη Γλυφάδα. Η συμμετοχή της στη διαδικτυακή ομάδα την έκανε να μη νιώθει μόνη όταν πρωτοήρθε εδώ, ενώ λέει ότι της αρέσει πολύ να διαβάζει τις καθημερινές εμπειρίες των άλλων.

Από τη Λετονία και τoν Λίβανο στην Αθήνα – Τι αγαπούν οι ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας-8
H Μάρτα από τη Λετονία, ζει στην Αθήνα εδώ και 7 1/2 μήνες

Γοητευμένη από την αθηναϊκή ομορφιά η Μάρτα λέει στην «Κ»: «Μού αρέσει το ότι είναι μια μεγάλη πόλη, με φιλικούς κατοίκους, πολύ νόστιμο φαγητό και τέλειο καιρό. Η Ακρόπολη και πολλά ιστορικά μνημεία είναι μέσα στο κέντρο. Κι η κουλτούρα του καφέ ακόμα κι αυτό είναι τέλειο στην Αθήνα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT