«Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας»

Σπαρακτικές στιγμές στο τελευταίο αντίο προς τον Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

«Hσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέλφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Εγινες ο Ικαρος της καρδιάς μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα η μητέρα του. Η εξόδιος ακολουθία για τον άτυχο 29χρονο συγκυβερνήτη του F4 Phantom, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στα ανοιχτά της Ανδραβίδας, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα βαθιάς οδύνης στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, ενώ η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας.

«Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να πετύχει κάτι πολύ δύσκολο που δεν γίνεται από τους περισσότερους από εμάς, να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του», ανέφερε στον επικήδειο ο πατέρας του συντετριμμένος, «δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Μακάρι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου κάπου. Ισως έτσι να αναπαύεται καλύτερα η ψυχή του. Και όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του, “πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει, εγώ χρωστάω στην Ελλάδα”. Πιστεύω ότι το χρέος του το ξεπλήρωσε. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως επιθυμούσε, νωρίς αλλά γεμάτος Ελλάδα».

Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, έδωσαν το «παρών» και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια. Καλυμμένο με την ελληνική σημαία, το φέρετρο με τη σορό του υποσμηναγού πέρασε μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα και υπό τον ήχο χειροκροτημάτων και πένθιμων ύμνων οδηγήθηκε στην εκκλησία. Η ταφή ολοκληρώθηκε ενώ ο κόσμος φώναζε «Αθάνατος».

«Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας»-1
Το ξίφος και το πηλήκιο του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα προπορεύονται της πομπής και ακολουθεί το φέρετρο του άτυχου υποσμηναγού, καλυμμένο με τη Γαλανόλευκη. [ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ]

Τιμητική προαγωγή

«Εγινες ο Ικαρος της καρδιάς μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποφασίστηκε η προαγωγή του 29χρονου Τουρούτσικα και του 31χρονου Ευσταθίου Τσιτλακίδη, που σκοτώθηκαν εν ώρα πτήσης, στον τιμητικό βαθμό του αντιστρατήγου ως ελάχιστη αναγνώριση των υπηρεσιών τους προς την πατρίδα. Οι οικογένειές τους θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα σαν να αποστρατεύονταν ως αντιπτέραρχοι εν ζωή.

Στην κηδεία του υποσμηναγού έδωσαν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Χαρδαλιάς, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρώην υπουργός Αμυνας και ΑΓΕΕΘΑ, Βαγγέλης Αποστολάκης και ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

«Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας»-2
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε συντετριμμένη την εξόδιο ακολουθία. [ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ]

Στο Νευροκόπι…

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση της τραγωδίας. Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από την «κασέτα» και τις καταθέσεις άλλων πιλότων. Σήμερα θα γίνει η κηδεία του 31χρονου σμηναγού Ευσταθίου Τσιτλακίδη, στο Νευροκόπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT