Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική – Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική – Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι εστάλησαν μηνύματα από το 112 στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα και στην Αττική

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής να προειδοποιεί κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται μεγαλύτερη ένταση φαινομένων ειδικά στην Αττική.

Εξάλλου, το μεσημέρι εστάλησαν μηνύματα από το 112 στην Αττική, τη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Το μήνυμα περιλαμβάνει αυστηρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τη Δευτέρα θα ισχύσει τηλεργασία στο Δημόσιο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου είναι αυτό δυνατόν.

Κλειστά σχολεία, Δημόσιο, καταστήματα, λαϊκές, δικαστήρια

Ήδη, για αύριο έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στην Αττική, καθώς τα σχολεία δεν θα ανοίξουν. Kλειστοί θα παραμείνουν, ακόμη, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής και του Πειραιά.

Κλειστά θα είναι, επίσης, τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα σε: Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. 

Επιπλέον, κλειστές θα είναι αύριο οι λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Επιπροσθέτως, αναβάλλονται οι αυριανές εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής, με απόφαση των πρυτανικών αρχών.

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη όλα τα δικαστήρια της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς), όπως επίσης και των Περιφερειακων Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς), Εύβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπ. Προστασίας του Πολίτη σήμερα το απόγευμα.

Πατούλης στην «Κ»: Δύσκολη μέρα η Δευτέρα

Στη βαρύτητα που έχει δοθεί στην πρόληψη στέκεται ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αναφορικά με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Σχολιάζοντας την απόφαση να κλείσουν αυτή τη φορά με διευρυμένο τρόπο μια σειρά από υπηρεσίες και δραστηριότητες – από τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τον δημόσιο τομέα, τα εμπορικά καταστήματα και το delivery – ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική – Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο-1

Όπως λέει στην «Κ» ο Περιφερειάρχης: «Η πρόβλεψη που μάς έδωσαν οι μετεωρολόγοι κάνει λόγο για χιονοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής – και το βράδυ – πράγμα το οποίο σημειώνει ότι αύριο θα ξημερώσει μια Δευτέρα δύσκολη. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να δημιουργηθούν προβλήματα στους δρόμους ή με ανθρώπους που θα πηγαίνουν στη δουλειά τους. Υπάρχει μια ευρεία συνεργασία αυτή τη φορά ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία για πρόληψη σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο παράγοντας της πρόληψης τη σημερινή εποχή της κλιματικής κρίσης είναι ολοένα και πιο σημαντικός, επισημαίνοντας πως αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται και στο εξωτερικό. 

Ο κ. Πατούλης σημειώνει ακόμα πως η αυριανή μέρα είναι «αναγνωριστική» για να δουν οι φορείς τι εικόνα θα έχει διαμορφωθεί και πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμα πως τα μέτρα, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στα σχολεία, θα επανεκτιμηθούν ξανά σε νέα σύσκεψη αύριο στις 14.00.

Τέλος, ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως τα εκχιονιστικά μηχανήματα είναι ήδη σε λειτουργία και ετοιμότητα. Όπως είπε, το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεγχόμενα και με αλυσίδες αναμένεται να διευκολύνει πολύ τη δουλειά των εκχιονιστικών.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Άλλο ένα επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» επελαύνει ήδη στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Κυριακή:

  • Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  • Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  • Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Ειδικά για την Αττική, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Τη Δευτέρα, κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από Βορρά προς Νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική

Σε επιφυλακή ο ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ρεύματος

Σε επιφυλακή με αυξημένες δυνάμεις για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την «Μπάρμπαρα», δηλαδή την Αττική και την Εύβοια έχουν εξασφαλιστεί πρόσθετα συνεργεία και εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα,  στην Εύβοια το διαθέσιμο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων είναι περισσότερα από 150 άτομα και στην Αττική περισσότερα από 800 άτομα με εξοπλισμό που περιλαμβάνει ειδικά μηχανήματα έργου,snowtrack, γεννήτριες κλπ. Επιπλέον είναι σε επιφυλακή εξειδικευμένα συνεργεία κλαδεμάτων για περιπτώσεις πτώσης δέντρων στο Δίκτυο.

«Ετοιμοπόλεμες» οι Ενοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα με διάθεση προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, τρία ειδικά τμήματα «Δευκαλίων» βρίσκονται σε ετοιμότητα εντός στρατοπέδων, ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης είναι 5 μίνι λεωφορεία για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων καθώς και 5 μηχανήματα έργου (2 ισοπεδωτές γαιών, ένας προωθητή γαιών και 2 φορτωτές γαιών.

Επιπλέον, 4 οχήματα 4Χ4 με προσωπικό είναι σε ετοιμότητα σε σημεία βάσης σε Βαρυμπόμπη, Βίλια, Πεντέλη, Βαρνάβα για μεταφορά εγκλωβισμένων, εφόσον υπάρχει αίτημα, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT