Προβλήματα και στη λειτουργία των σχολείων προκάλεσε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στις σχολικές εγκαταστάσεις θα ήταν δύσκολη ή και αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου τα σχολεία θα παρέμεναν κλειστά μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιούνταν τηλεκπαίδευση. Καλούσε μάλιστα τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να σταλούν στους μαθητές οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιούνταν.
Το μέτρο αυτό δίχασε εκπαιδευτικούς και υπουργείο ενώ αποτέλεσε αφορμή και για «χιονοπόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν λόγο για προβλήματα με την τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Αττικής. Μεταξύ αυτών δασκάλα στην Ε’ τάξη δημοτικού σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, η οποία ενημέρωσε ήδη από χθες το απόγευμα τους γονείς ότι σήμερα δεν θα προχωρούσε σε τηλεκπαίδευση, καθώς το σχολείο θα ήταν κλειστό και δεν θα είχε πρόσβαση στα μέσα που αυτό θα της παρείχε.
Όπως ανέφερε στο μήνυμα της η δασκάλα: «Αγαπητοί γονείς, λόγω του ότι το σχολείο είναι κλειστό και η τηλεκπαίδευση μπορεί να παρέχεται μόνο με τα μέσα που διαθέτει η υπηρεσία μας, δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά και δεν θα κάνω τηλεκπαίδευση».
Σε άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου, στη Γ’ τάξη, η δασκάλα προσπάθησε να συνδεθεί, αλλά όπως αναφερόταν στο κοινό τσατ των γονιών στο viber, η εκπαιδευτικός αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη σύνδεση του ίντερνετ στο σπίτι της. Στις 09:15 οι γονείς ειδοποιήθηκαν ότι ούτε σε αυτό το τμήμα θα πραγματοποιούνταν μαθήματα σήμερα.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην «Κ» σημείωσε πως περιστατικά σαν αυτό στο κεντρικό σχολείο της Αθήνας, είναι μεμονωμένα. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως η σημερινή συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση είναι πολύ ικανοποιητική καθώς, όπως είπε, «συνδέθηκαν 33.000 τάξεις, δηλαδή η πλειοψηφία».
Πρόσθεσε ακόμα, πως όσοι καθηγητές έχουν έλλειψη μέσων ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης από το σπίτι τους, πρέπει να εξυπηρετούνται από τα σχολεία, ειδικά μάλιστα από όσα δεν έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας. «Οι καθηγητές πρέπει να διευκολύνονται από τη διεύθυνσή τους. Έχουν δοθεί και voucher για απόκτηση συσκευών», σημείωσε ο κ. Κόπτσης.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις όπου τεχνικά προβλήματα δεν επιτρέπουν την τηλεκπαίδευση. Στην ερώτηση του τι θα συμβεί με όσα παιδιά έχασαν σήμερα τα μαθήματά τους, ο ίδιος είπε πως το υπουργείο θα δώσει εντολή το σημερινό μάθημα -αλλά και το αυριανό, αν αποφασιστεί τηλεκπαίδευση για άλλη μια μέρα- να επαναληφθεί, έτσι ώστε να γίνει εμπέδωση από όλους τους μαθητές.
Μεγάλη η αποχή από εκπαιδευτικούς, λέει η ΟΛΜΕ
Η Στέλλα Μανουσογιωργάκη, γενική γραμματέας της ΟΛΜΕ αναφέρει στην «Κ» πως η επικοινωνία της ομοσπονδίας με καθηγητές σε όλο το λεκανοπέδιο, δείχνει πως υπήρξε μεγάλη αποχή από τους εκπαιδευτικούς- η ΟΛΜΕ δεν έχει ακόμα στη διάθεση της τα ακριβή νούμερα- αλλά και προβλήματα με τη σύνδεση στο ίντερνετ, λόγω των διακοπών που σημειώνονται στο ρεύμα.
Η αποχή έχει να κάνει σύμφωνα με την ίδια, με το γεγονός ότι πολλοί καθηγητές ζητούν να πραγματοποιήσουν την τηλεκπαίδευση από το σχολείο με υπολογιστές και σύνδεση που θα τους παρέχει το σχολικό συγκρότημα, όπου φυσικά η πρόσβαση είναι εφικτή.
«Αυτό το αίτημα όμως, δεν ικανοποιείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μιας και ούτε τα σχολεία έχουν αυτά τα μέσα για να τα δώσουν σε όλους τους καθηγητές τους», λέει η κ. Μανουσογιωργάκη και συνεχίζει: «Και επίσης πόσοι υπολογιστές πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για τηλεκπαίδευση και τηλεργασία; Πολλοί εκπαιδευτικοί είναι ταυτόχρονα γονείς. Για άλλη μια φορά, διαφαίνεται η χαοτική απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον εκπαιδευτικό κόσμο και το υπουργείο Παιδείας, για το άλυτο εδώ και δύο χρόνια θέμα της τηλεκπαίδευσης».
Για ειδοποίηση προς τους δασκάλους την τελευταία στιγμή κάνει λόγο και η Γιώτα Βενετοπούλου, μέλος του Δ.Σ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία σημειώνει με τη σειρά της, πως είναι πρακτικά αδύνατο να ψηφιοποιηθεί και να προσαρμοστεί, όλο το πρόγραμμα της ημέρας, για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Κούραση και αποχή φαίνεται πάντως ότι υπάρχει και σε μερίδα γονιών, πολλοί από τους οποίους τηλεργάζονται σήμερα. Όπως αναφέρει μια μητέρα: «Εμείς δεν μπήκαμε συνειδητά. Και όσοι μπήκαν πάντως δεν κατάφεραν να “συναντηθούν” με τους τέσσερις εκπαιδευτικούς στο γυμνάσιο που πηγαίνουν τα παιδιά μου, καθώς δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στην πλατφόρμα».
Το ότι πάντως αρκετοί εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία, είναι και αυτό μια πραγματικότητα. Όπως λέει διευθυντής σε δημοτικό σχολείο στην Αγία Βαρβάρα: «Στο σχολείο μου κάνουν όλοι οι δάσκαλοι, με κάποια τεχνικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε και επιλύουμε».
Νέα σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολείων
Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικτυακή σύσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, με όλους τους δημάρχους της Αττικής αλλά και με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο για να αποφασιστεί σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο.
Όπως σημειώνει ο Κ. Πατούλης στην Κ: «Για την ώρα, οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγω για χιονοπτώσεις ξανά το βράδυ, άρα προβληματιζόμαστε ήδη με την κατάσταση που θα επικρατεί αύριο το πρωί. Άλλωστε, το τμηματικό κλείσιμο των σχολείων δεν είναι κάτι που θέλουμε, δεδομένου ότι για παράδειγμα πολλά παιδιά σε ειδικά σχολεία μετακινούνται από μακρινές περιοχές για να φτάσουν στα σχολικά συγκροτήματα και το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς εκπαιδευτικούς. Θα προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr