Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί (για τη λειτουργία των οποίων αποφασίζουν οι δήμοι) σε αρκετές περιοχές της Αττικής όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας ή αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Στις περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές. Στους υπόλοιπους δήμους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Αττικής, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Χθες, πρώτη μέρα εκδήλωσης της κακοκαιρίας, επιλέχθηκε η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στους 66 δήμους σε όλη την Αττική, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βρεθούν να κάνουν μάθημα μπροστά στις οθόνες για να προφυλαχθούν από τον χιονιά, ενώ έξω από το παράθυρό τους το ελάχιστο χιόνι έλιωνε από τις ακτίνες ενός λαμπερού ήλιου. Ειδικά στα νότια προάστια, «δεν υπήρχε κανένας λόγος να κλείσουν τα σχολεία», σημειώνουν κάτοικοι που δυσκολεύτηκαν να βρουν λύση για ακόμη μια φορά με την κατ’ οίκον εκπαίδευση, την ώρα που οι ίδιοι έπρεπε να εργαστούν.
«Θέμα ασφάλειας»
Αρκετοί δήμαρχοι είχαν διαφωνήσει με το καθολικό κλείσιμο σχολείων και βρεφο- νηπιακών σταθμών, αλλά τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.
«Κάποιοι δήμοι είχαν πει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χθες (Δευτέρα) έπειτα από κάποια ώρα. Αλλά είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών. Θέλαμε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τονίζει ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Πηγές της «Κ» ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων, αρκετοί δήμαρχοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στην απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών στην Περιφέρεια Αττικής χθες Δευτέρα. Ωστόσο, τελικά υπερίσχυσε ο… φόβος και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μαθημάτων εξ αποστάσεως για όλους. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στέλεχος της αυτοδιοίκησης στην εν λόγω σύσκεψη, «ή θα κλείσουμε όλοι ή κανένας. Μετά θα αρχίσουμε τα γιατί εκείνοι και όχι εμείς, θα υπάρξουν αντιδράσεις». Ενας από τους κύριους λόγους επίσης για τη μη λειτουργία των σχολείων ήταν η αμφίβολη προσέλευση των εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να μετακινηθούν προς τα σχολεία. «Ποιος θα έπαιρνε το κόστος να διαφοροποιηθεί τελικά; Και αν συνέβαινε ένα ατύχημα; Ασε καλύτερα», εξηγεί δήμαρχος των νοτίων προαστίων στην «Κ». Ετσι, η απόφαση της Κυριακής να κλείσουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ήταν ομόφωνη. «Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθαριστούν οι αυλές των σχολείων άμεσα. Καλύτερα λειτουργούν όλα όταν δεν υπάρχουν μετακινήσεις», παραδέχεται στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Αττικής, πάντως, ήδη από το Σάββατο διέρρεαν ότι τα σχολεία «δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη Δευτέρα σε όλους τους δήμους».
Οι γονείς
Οσο για τους γονείς, βρέθηκαν και πάλι υπό συνθήκες αδιεξόδου με τα παιδιά που όχι μόνο δεν πήγαν σχολείο, αλλά θα έπρεπε να παρακολουθήσουν μαθήματα διαδικτυακά. «Είχα αποφασίσει ότι δεν θα βάλω τα παιδιά να παρακολουθήσουν μάθημα από το Webex. Τελευταία στιγμή όμως ήρθε μήνυμα ότι και η δασκάλα θα πάρει άδεια και έτσι βγήκα από το δίλημμα», αναφέρει στην «Κ» η Εβίτα Κουσουνή από τον Χολαργό, που έχει δύο παιδιά στη Γ΄ Δημοτικού. Η ίδια εργάζεται ως μεταφράστρια από το σπίτι, οπότε θεωρητικά μπορεί να κρατήσει τα παιδιά. «Δουλεύω από το σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν έχω συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα υποστήριξης των γονιών, είναι γνωστό», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Φυσικά δεν θα ήθελα τα παιδιά να πάνε σχολείο και να κινδυνεύσουν έστω στο ελάχιστο. Θα μπορούσαν όμως να πάνε μετά τις 11.00. Αλλά βέβαια δεν αλλάζουν τα ωράρια των δασκάλων, οπότε δεν υπάρχει λύση», τονίζει.
Η Ξένη Κωνσταντίνου, σύμβουλος υγείας, έχει δύο παιδιά, 8 και 11 ετών. Μένει στα νότια προάστια και χθες ειδικά ήταν υποχρεωμένη να λείψει για λόγους υγείας από το σπίτι για κάποια ώρα. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που βρέχει πολύ ή πέφτει χιόνι να μη δουλεύει τίποτα. Πώς θα τα βγάλει πέρα δηλαδή ένας γονιός που εργάζεται; Κάθε φορά λειτουργούμε υπό το κράτος του φόβου. Πρέπει όμως να υπάρχει μια λογική στις αποφάσεις. Το μόνο που μας μένει είναι να προσευχόμαστε να μη βρέχει, να μη χιονίζει, να μη φυσάει, για να κυλάει και η ζωή μας κανονικά».