Σεισμός στην Τουρκία: Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της ελληνικής αποστολής έρευνας και διάσωσης

Σεισμός στην Τουρκία: Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της ελληνικής αποστολής έρευνας και διάσωσης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χάταϊ, βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί: 

  • ένας άνδρας 50 ετών
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών και
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών, ενώ
  • έχει ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις ένα ανήλικο κορίτσι.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.


 

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιούνται στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης και από την ελληνική ΕΜΑΚ στην περιοχή Αλεξανδρέττα (Χάταϊ) και στα Αδανα.

Οι προσπάθειες της ελληνικής ΕΜΑΚ οδήγησαν, έπειτα από πολύωρες προσπάθειες, στη διάσωση ενός 7χρονου κοριτσιού, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό. Δυστυχώς, οι προσπάθειες για τη διάσωση της Φατμέ -αδερφής της 7χρονης που σώθηκε- δεν είχαν αίσιο τέλος. Τη Φατμέ άκουσαν αρχικώς δύο διασώστες προερχόμενοι από την ελληνική ομάδα, οι οποίοι -μπαίνοντας στα χαλάσματα- προσπάθησαν να ανασύρουν.

Στο σημείο έφτασε γιατρός και φορείο, όμως ήταν αργά, καθώς λίγο μετά Ελληνες και Τούρκοι διασώστες βρήκαν το άψυχο σώμα του παιδιού. Εν συνεχεία, ο άνθρωπος που άκουσε τη Φατμέ, αντιλήφθηκε πως στα χαλάσματα πίσω της υπήρχε η 7χρονη αδερφή της, η οποία τελικά ανασύρθηκε ζωντανή.

Οι Ελληνες διασώστες προχώρησαν στον απεγκλωβισμό και ενός 50χρονου, μέλους τετραμελούς οικογένειας, ο οποίος είχε παγιδευτεί κάτω από ένα κλιμακοστάσιο.

Σεισμός στην Τουρκία: Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της ελληνικής αποστολής έρευνας και διάσωσης-1

Υπενθυμίζεται, ότι η αποστολή αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ, έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ, (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Π.Σ. με μεταπτυχιακό στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών σε περίπτωση σεισμού, ο οποίος δίνει οδηγίες και υποδεικνύει πως θα γίνονται οι υποστυλώσεις σε κατεστραμμένα κτίρια και άλλα θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα των κτιρίων.

Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύο βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.

Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για την διάσωση ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.

Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και Ελβετική Αποστολή Διάσωσης και αναμενόταν και ο αποστολή από την Ιταλία.


Μητσοτάκης: Δυνατές εικόνες

«Είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας», τόνισε στο CNN ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καταστροφή που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς.

«Οι Ελληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από έναν Ελληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στην αποστολή ομάδας διάσωσης στο πεδίο -επιχειρεί στην πόλη Χάταϊ-, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε μια χώρα με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των σεισμών και γνωρίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ότι ο χρόνος είναι σημαντικός – πρέπει οι ομάδες διάσωσης να σπεύδουν εάν θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες κάτω από απαίσιες συνθήκες».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT