Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Κρίσεων, Ευθύμιος Λέκκας, μιλάει στην «K» για την ελληνική αποστολή στη σεισμόπληκτη Χατάι - «Θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η περιοχή», τονίζει

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι απερίγραπτη η εικόνα, πρωτοφανής, μοναδική ιστορικά μιλώντας», αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμιος Λέκκας.

«Στο επίπεδο των διασωστικών ενεργειών, οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Επιχειρούμε σε συνθήκες δυσβάστακτου ψύχους και με συνεχείς μετασεισμούς», προσθέτει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Κρίσεων.

Η ελληνική ομάδα είναι η πρώτη που έφτασε στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και ανέλαβε αμέσως επιχειρησιακό ρόλο. Η Χατάι, μια πόλη 200.000 κατοίκων, έχει σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δει το 1/5 της έκτασής της να κατεδαφίζεται ολοσχερώς.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε αυτό το «πολεμικό» -όπως το χαρακτηρίζει- σκηνικό, η ελληνική ΕΜΑΚ έχει καταφέρει να διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, στέκονται ιδιαίτερα στο έργο των Ελλήνων διασωστών. Στην Τουρκία μεταβαίνει και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι «όσες διασωστικές ομάδες και να έρχονταν εδώ, ούτε το 5% της κάλυψης των αναγκών δεν θα πετυχαίναμε – το μέτωπο στο οποίο εκτείνεται η καταστροφή είναι τεράστιο, δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις».

Σημειώνεται πως συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT.

Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες.

Η υπεράνθρωπη προσπάθεια και ο χρόνος που μετράει αντίστροφα

Στο σύντομο διάλειμμα που έχει κάνει ο κ. Λέκκας από την 24ώρη, αδιάκοπη, προσπάθεια απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα συντρίμμια, κάνει λόγο για ένα χάος, όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά από έναν πολύ μεγάλου μεγέθους σεισμό. 

«Φανταστείτε όμως, πως σε αυτή την περίπτωση, το χάος που επικρατεί είναι πολλαπλάσιο» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική ομάδα εργάζεται ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ώρο, εναλλάξ σε δύο βάρδιες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν πέφτει η νύχτα, η κατάσταση γίνεται άγρια. «Θέλει κότσια για να είσαι σε αυτό το πεδίο» σημειώνει και συμπληρώνει ότι η ελληνική αποστολή μένει σε σκηνές, μαζί με άλλες ομάδες που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές, στο «Κέντρο Κρίσεων» που έχει δημιουργήσει ο Ο.Η.Ε. στη Χατάι.

Δυστυχώς, σύμφωνα, με τον κ. Λέκκα, ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα: «Όταν συμπληρωθούν 72 ώρες από τον σεισμό, τα ξημερώματα της Πέμπτης, θα ελαττωθούν δραστικά οι προσπάθειες για απεγκλωβισμούς. Η ελπίδα εξανεμίζεται».

Τονίζει όμως και το εξής: «Και οι τέσσερις άνθρωποι που καταφέραμε να βγάλουμε σώους από τα συντρίμμια, είναι κάτι που υπερέβη τη λογική. Η προσπάθεια που κάνουμε, και που όλο οι διασώστες φυσικά κάνουν, είναι υπεράνθρωπη. Τα καταφέραμε όμως. Δυστυχώς, έχουμε ανασύρει και τουλάχιστον 20 νεκρούς».

Όσο για την πιο δύσκολη από άποψη διαχείρισης στιγμή, ο κ. Λέκκας λέει πως αυτή τη ζουν οι διασώστες «όταν ανασύρουμε νεκρά παιδιά, όπως συνέβη και χθες το βράδυ. Οι άνθρωποι είναι σε απελπισία και η λέξη αυτή είναι μικρή για να αποδώσει το δράμα».

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε-1
Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε-2

Τι θα ακολουθήσει όταν σταματήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε-3Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογραμμίζει πως καθώς «σβήνει» το επιχειρησιακό κομμάτι της διάσωσης, θα αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος, η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο σεισμός.

«Το βάρος θα πρέπει να πέσει στους τραυματίες και στις πρώτες ανάγκες» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως -δυστυχώς- τα μέσα για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, είναι πολύ λίγα. 

Ερωτηθείς πόσος χρόνος απαιτείται για να ορθοποδήσουν οι σεισμόπληκτες περιοχές, εκτιμά πως θα χρειαστούν 18 με 20 χρόνια. Ο ίδιος εκφράζει ακόμα την άποψη, πώς έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές γεωπολιτικές διαδικασίες και αλλαγές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Όσο για το πόσο θα παραμείνει στη σεισμόπληκτη Τουρκία η ελληνική αποστολή, απαντά: «όσο αντέχουμε. Σίγουρα μέχρι το Σάββατο».

Σημειώνει, δε, πως θα προσπαθήσει να μεταβεί και στη Συρία, εκεί που -όπως λέει- η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, λόγω του ότι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη, γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την είσοδο μέσα στη χώρα.

Τέλος, για τα τα δικά του συναισθήματα για όλα όσα αντικρίζει, εκμυστηρεύεται ότι αυτά «είναι πολύ δυνατά αλλά μένουν στο παρασκήνιο», όσο ο ίδιος συγκεντρώνεται απόλυτα στο επιστημονικό και επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT