Από τον καναπέ του σπιτιού τους στα συντρίμμια της Τουρκίας

Από τον καναπέ του σπιτιού τους στα συντρίμμια της Τουρκίας

Ανθρωποι της διπλανής πόρτας προσέτρεξαν στην Τουρκία για βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό. Τι λένε στην «Κ» για την απόφασή τους.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δήμητρα είναι ιδιωτική υπάλληλος, ο Γιάννης πολιτικός μηχανικός και ο Αλέξης ελεύθερος επαγγελματίας. Ολοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με όνειρα, πάθη, αδυναμίες και ανασφάλειες. Η ζωή τους δεν διαφέρει σε τίποτα από τη δική μας. Παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση, αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με εμάς και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. 

Η Δήμητρα, ο Γιάννης και ο Αλέξης, όμως, έχουν ένα «μικρόβιο». Ενα «μικρόβιο» ικανό να «πλήξει» έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας και να τον μεταμορφώσει σε «ήρωα». Αυτό του εθελοντισμού.

Οταν έγινε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, οι άνθρωποι αυτοί «ξέχασαν» και τα προβλήματά τους και τον καθημερινό αγώνα που πρέπει να δίνουν για την επιβίωσή τους. Ολα αυτά πια φάνταζαν πολύ μικρά μπροστά στην καταστροφή. Χωρίς να το σκεφτούν στιγμή, αποφάσισαν να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους και να αναχωρήσουν για τη γειτονική χώρα προκειμένου να προσφέρουν ό,τι και όπως μπορούν. Πρόκειται για τρία μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα οποία, μαζί με ακόμα 24 άτομα, αψήφησαν τους κινδύνους και τις δυσκολίες και αποφάσισαν να προστρέξουν σε βοήθεια. 

«Μετά τον σεισμό στην Ινδονησία, είναι η μεγαλύτερη καταστροφή»

Στην ερώτηση πότε αποφάσισαν πως έπρεπε να μεταβούν στη γειτονική χώρα για βοήθεια, ο Αλέξης απαντά αυθόρμητα: «αμέσως». Ο διασώστης έχει συμμετάσχει και σε άλλες αποστολές, αλλά όταν είδες τις εικόνες από την Τουρκία ένιωσε ένα σφίξιμο στο στήθος με την έκταση της καταστροφής.

«Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε πως έπρεπε να πάμε. Εχουμε μέχρι στιγμής πάει σε αποστολές σε 20 χώρες που πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές. Αυτή είναι η 21η. Οι εικόνες που έρχονταν από την Τουρκία μας προκάλεσαν σοκ. Είχαμε κάνει μια αποστολή στην Ινδονησία, μετά τον φονικό σεισμό των 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε και τσουνάμι. Εκεί είδαμε ασύλληπτες εικόνες. Καταστροφή τεράστιας έκτασης, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Από τις εικόνες που βλέπουμε στην Τουρκία, θεωρώ πως πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε δει μετά την Ινδονησία. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές» σημείωσε. 

Από τον καναπέ του σπιτιού τους στα συντρίμμια της Τουρκίας-1

«Οι Τούρκοι μάς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους»

«Ο εθελοντισμός είναι μικρόβιο. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ανταποκριθούμε. Το θέμα ήταν να βρούμε εθελοντές που να έχουν τη δυνατότητα να λείψουν μερικές ημέρες από τις οικογένειές τους και από την εργασία τους» περιέγραψε από την πλευρά του, μιλώντας στο kathimerini.gr, ο πρόεδρος της ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης), Φάνης Σαρηγιάννης. 

«Η ΕΟΔ έχει 32 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Στην ομάδα συμμετέχουν δάσκαλοι, άνεργοι, φοιτητές, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, γενικά όποιος το επιθυμεί και του αρέσει να βοηθά τους συνανθρώπους του.

Για την Τουρκία αναχώρησαν 27 άτομα. Στην ομάδα συμμετέχει και ένας διασωστικός σκύλος με τον χειριστή του, καθώς και ένας εκπαιδευτής.

Παράλληλα στην αποστολή βρίσκονται άτομα που γνωρίζουν να κάνουν διείσδυση σε συντρίμμια και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό, όπως γεννήτριες, κομπρεσέρ, δισκοπρίονα για μπετό, υδραυλικές πρέσες με τις οποίες σηκώνουν δοκάρια, καθώς και ειδικές κάμερες με εύκαμπτο σωλήνα που μπορεί να μπει σε χαραμάδες για την αναζήτηση διασωθέντων.

Αλλοι εθελοντές που βρίσκονται στην αποστολή ξέρουν πολύ καλά από πρώτες βοήθειες, έτσι ώστε με το που βγει κάποιος ζωντανός να τον υποστηρίξουν πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Τέλος, στην ομάδα υπάρχουν και άτομα με εξειδίκευση στις επικοινωνίες για τον συντονισμό των ομάδων που θα επιχειρήσουν» πρόσθεσε. 

Η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αναχώρησε για την Τουρκία χθες, Πέμπτη, περίπου στις 10 το βράδυ. Στις 3.30 τα ξημερώματα περάσαν από τα σύνορα και αναμένεται να φτάσουν στα Αδανα και από εκεί στις περιοχές που έχουν καταστραφεί. 

Οπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, «έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την τουρκική πολιτική προστασία. Οταν η αποστολή θα μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, η πολιτική προστασία της Τουρκίας θα οδηγήσει τα γκρουπ στα σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα.

Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι Τούρκοι όταν η αποστολή έφτασε στη χώρα, τα ξημερώματα, ήταν συγκινητική. Μας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT