Η ζωή χωρίς παιδιά στα social media – Childfree ζευγάρια σπάνε τα ταμπού

Η ζωή χωρίς παιδιά στα social media – Childfree ζευγάρια σπάνε τα ταμπού

Τα childfree ζευγάρια αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους στα social media υποστηρίζοντας πως η επιλογή τους δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού.

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα ομάδα από influencers φαίνεται να ξεπροβάλλει το τελευταίο διάστημα στο TikTok, στο Instagram και στο YouTube και αφορά τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει να μην γίνουν γονείς.

Δεν πρόκειται για νέα τάση, καθώς υπήρχαν ανέκαθεν ζευγάρια που δεν ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επιλέγουν πλέον να παράγουν περιεχόμενο στα social media για το συγκεκριμένο θέμα. Στόχος τους είναι να επανακαθορίσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και να σπάσουν τα ταμπού. Άλλωστε, όπως τονίζουν και οι ίδιοι, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ιδανικά στη ζωή και για εκείνους η απόκτηση ενός παιδιού δεν αποτελεί την ύψιστη επιθυμία τους. 

«Το πρώτο πράγμα που λέω πάντα όταν με ρωτούν γιατί είμαι childfree – είναι επειδή δεν αισθάνομαι την επιθυμία να κάνω παιδιά», λέει στο BBC η Munoz, ιδιοκτήτρια επιχείρησης από το Κάνσας των ΗΠΑ.

Η ίδια θεωρεί πως τα παιδιά θα την εμπόδιζαν από το να ταξιδεύει, να γυμνάζεται και να κάνει ξέγνοιαστες διακοπές το καλοκαίρι.

Όπως τονίζει η Munoz, οι διαδικτυακές κοινότητες και οι ομάδες υποστήριξης για τα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά έχουν πολλαπλασιαστεί στα social media τα τελευταία χρόνια.

@sheisthelostgirl ✨Childfree✨ not childless. I do want to say a massive thank you to my parents for making me exist though, because I like wandering around on this planet quite a lot! 😆😁 Before the questions come, I’m 28, I’ve been a nomad for 8 years. Yes I’ve met plenty of people on the road with kids but I’d rather have a dog 🐕 #vanlife #kids #childfree #childlessmillennial #childlessbychoice #nomad #traveller ♬ original sound – Amy Halldin

Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν από την πλευρά τους πως οι συγκεκριμένες ομάδες εξακολουθούν να μην γίνονται εύκολα κατανοητές από το σύνολο της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριμένες διαδικτυακές κοινότητες αποτελούνται από ζευγάρια που επιλέγουν συνειδητά να μην αποκτήσουν παιδιά (childfree) και δεν περιλαμβάνουν εκείνα που ίσως αποκτήσουν στο μέλλον, αλλά ούτε και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας ή άλλα ιατρικά ζητήματα (childless).

Την ίδια ώρα το hashtag #childfree αποκτά νέα δυναμική στα social media, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο όρο.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Η τάση αυτή συμβαδίζει με κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ενήλικες στη Δύση επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά. Στις ΗΠΑ, μια μελέτη του Pew Research Center του 2021 έδειξε ότι περίπου το 44% των ζευγαριών ηλικίας 18 έως 49 ετών δεν επιθυμούν αποκτήσουν παιδιά. Το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37%.

Στην Αγγλία και την Ουαλία, μια μελέτη της YouGov το 2020 έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς 35-44 ετών που δεν έχουν κάνει παιδιά, δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν ούτε στο μέλλον.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θέλουν παιδιά

@myveggietravels Where are all my childless heathens at? #childfree #childfreebychoice #childfreemillennial #teamnokids #millenialsoftiktok ♬ original sound – Freakflagfly

Οι λόγοι για τους οποίους η Generation Z και οι οι millennials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά είναι πολλοί, λέει η Ελίζαμπεθ Χιντς, επίκουρη καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν από νωρίς στη ζωή τους ότι δεν θέλουν παιδιά και δεν αμφιταλαντεύονται ποτέ. Υπάρχουν άλλοι που καταλήγουν σε αυτή την απόφαση αργότερα στη ζωή τους. Και μετά υπάρχουν εκείνοι που αμφιταλαντεύονται για πολλά χρόνια σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει η ίδια.

Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να κάνουν παιδιά, επέλεγαν να μην μιλούν για αυτή τους την επιλογή στα social media, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει.

@danni___duncan Quite honestly I’d rather choose boring over hard #childfreetiktok #childfreebychoice #childfreetiktok ♬ original sound – Danni ‘childfree’ Duncan

Σύμφωνα με την Munoz πλέον υπάρχει το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας», καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και νιώθουν άνετα να μιλούν για την απόφασή τους, αλλά και να δείχνουν στα social media την εμπειρία του να ζεις χωρίς παιδιά.

«Όταν ξεκίνησα τον λογαριασμό μου στο Instagram, υπήρχαν ακόμα τρεις ή τέσσερις τέτοιοι λογαριασμοί με childfree ζευγάρια. Δύο χρόνια αργότερα- υπάρχουν εκατοντάδες» επισημαίνει.

#Childfree σε αριθμούς

@childfreemillennial This trend but #childfree #childfreemillennial #childfreetiktok #childfreetravel #childfreeIG #childfreebychoice #childfreeandhappy #childfreefamily #childfreecouple ♬ som original – Traduções Fodas

Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Στο Instagram, το hashtag #childfree έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 311.000 αναρτήσεις μέχρι σήμερα, ενώ στο TikTok, η δημοτικότητα των hashtags #child-free και #childfreebychoice έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια με 570 εκατομμύρια και 391 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από BBC

@themadelynwitt #stitch with @nic_and_nik what are your reasons? #childfreebychoice #fyp #foryou ♬ original sound – MADDIE:)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT