EMAK για σεισμό στην Τουρκία: «Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις»

EMAK για σεισμό στην Τουρκία: «Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις»

«Λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες» ανέφερε ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η καταστροφή και ειδικά στα κτίρια είναι πολύ μεγάλη, το μέγεθος τεράστιο», απάντησε σε σχετική ερώτηση του kathimerini.gr, o πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στελέχη της ΕΜΑΚ για τις δραματικές ώρες που έζησαν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες περιγράφουν ότι είδαν μία πόλη «σε αποσύνθεση».

Ο επικεφαλής των διασωστών του ΕΚΑΒ, Ευθύμιος Αραβανής, είπε: «Έχεις δύσκολα περιστατικά, τα οποία δεν διαφέρουν σε σύγκριση με άλλα που βλέπεις σε εξίσου τραγικά συμβάντα, όμως είναι πάρα πολλά ταυτόχρονα και εσύ πρέπει να τα αντιμετωπίσεις κάτω από ακραίες επιχειρησιακά συνθήκες, όπως το πολύ έντονο κρύο. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν πραγματικά μια πόλη σε αποσύνθεση».

Ο Σωκράτης Δούκας, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της ΕΜΑΚ περιέγραψε την καταστροφή με έναν παραλληλισμό: «Σε ένα κανονικό νοσοκομείο, υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχει ένα χειρουργείο στα επείγοντα με την πόρτα ανοιχτή, για να περνούν τα περιστατικά. Εκεί χρειαζόμασταν διαρκώς νέες πόρτες να ανοίγουν».

Η διάθεση της ομάδας για βοήθεια ήταν τόσο μεγάλη, που όπως περιέγραψε ο πυραγός, Θωμάς Κρικέλης, όταν έφτασε η αποστολή στα Άδανα έπρεπε να περιμένει για τουλάχιστον δύο ώρες, μέχρι να έρθει το όχημα που θα μετέφερε την ομάδα στην Αντιόχεια: «Εκείνη τη μιάμιση ώρα δεν μπορούσα να συγκρατήσω την ομάδα μου στο πεδίο. Ήθελαν να φύγουν εδώ και τώρα», είπε.

«Υπάρχουν εικόνες που δεν ξεχνιούνται»: Σε μια από αυτές αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ομάδας επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος. «Είδα κάποια στιγμή παιδιά να παίζουν σε μια παιδική χαρά, μέσα σε αυτό το καταστροφικό τοπίο. Δεν θα την ξεχάσω αυτή την εικόνα». Συμπλήρωσε πως όλη η ομάδα νιώθει πολύ υπερήφανη για όσα κατάφερε στο πεδίο.
 
Ο κ. Αραβάνης μίλησε για μια «αίσθηση μοναξιάς», μέχρι να βγει η ομάδα στο πεδίο και ανά αρχίσει η ασταμάτητη εργασία εκεί, η οποία δεν αφήνει το μυαλό να σκέφτεται. «Ευτυχώς οι οικογένειες μας μάς έδωσαν το “οκ” για να είμαστε εκεί και με αυτό το δεδομένο στο μυαλό, όταν βρίσκεσαι εκεί δεν σκέφτεσαι τίποτα ο άλλος».


 

Όπως είπε ο επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος, «η Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης και αποδοχής της προσφοράς μας. Μεταβήκαμε με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 στα Αδανα και από εκεί μεταφερθήκαμε με οχήματα των τουρκικών αρχών».

«Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι ανέπτυξαν γραφείο συλλογής πληροφοριών, καλώντας τους τοπικούς πληθυσμούς να τους δώσουν σημαντικές πληροφορίες για ανθρώπους που ήταν σε κίνδυνο.

«Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με την ομάδα Ελβετίας», όπως είπαν, και η πρώτη πηγή παροχής πληροφοριών στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια.

Ο γιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών είναι μια δομή που ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες. «Στη συγκεκριμένη αποστολή συνδράμαμε υγειονομικά το έργο της ΕΜΑΚ και βασικός μας ρόλος ήταν η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων – διασωθέντων». Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι οι διασωθέντες, τα θύματα, μετά τον απεγκλωβισμό τους πρέπει να υποστηριχτούν υγειονομικά, να σταθεροποιηθούν, να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε τις βασικές λειτουργίες της ζωής τους και να παραδοθούν με ασφάλεια στα ασθενοφόρα ώστε να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό σχηματισμό».

O πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε στο κομμάτι των επιχειρήσεων: «Λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα ήμασταν σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, όπου εννοείται το περιβάλλον εργασίας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Συνεπώς, υπήρχε διαρκώς μια εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία όπου δουλεύαμε έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT