Διασώζοντας ζώα από τα συντρίμμια: «Έμειναν χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους»

Διασώζοντας ζώα από τα συντρίμμια: «Έμειναν χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους»

Ο πρόεδρος της τουρκικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας HAYTAP αλλά και Έλληνες που ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων στην Ελλάδα και οργάνωσαν μια αποστολή βοήθειας στην Τουρκία, μιλούν στην «Κ»

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλά ζώα έμειναν για ημέρες τραυματισμένα, χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους. Κάθονται εκεί και περιμένουν. Δεν φεύγει εύκολα το ζώο από τον άνθρωπο που το φροντίζει. Επίσης ο σεισμός είναι κάτι που δεν “καταλαβαίνουν’”, τα ακινητοποιεί και τα μουδιάζει».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της HAYTAP-Φιλοζωική Ομοσπονδία Τουρκίας, Αχμέτ Κεμάλ Σενπολάτ, περιγράφει στην «Κ» τη δυσκολία των ζώων που μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ θάφτηκαν στα συντρίμμια, εγκλωβίστηκαν σε διαμερίσματα ή περιφέρονταν χαμένα στους δρόμους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο τραυματισμένα. 

Από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται συντονίζοντας την πολυεπίπεδη δράση της οργάνωσης, σημειώνει πως το ανθρώπινο δράμα είναι ασύλληπτο, ωστόσο προσθέτει πως και πολλά ζώα αντιμετώπισαν εξίσου πολλά και μεγάλα προβλήματα.

«Είναι τόσος ο ανθρώπινος πόνος, τόσο το μέγεθος της καταστροφής, έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα παιδιά, που θέλουμε να μιλάμε με σεμνότητα για όσα αντιμετωπίζουν τα ζώα. Προτιμούμε να δρούμε στο πεδίο. Όσοι είναι φιλόζωοι, καταλαβαίνουν», δηλώνει στην «Κ».

Διασώζοντας ζώα από τα συντρίμμια: «Έμειναν χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους»-1
Διασώστης της HAYTAP με απεγκλωβισμένο σκύλο

Για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων, η HAYTAP έχει στήσει σε σκηνές, τρία αυτοσχέδια νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Χατάι. Μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει καταφέρει να βοηθήσει τουλάχιστον 600 ζώα που ήταν θαμμένα στα χαλάσματα ή εγκλωβισμένα σε σπίτια. Ένας τρόπος για να σωθούν τα τελευταία, τα οποία συχνά εντοπίζονται σε υψηλούς ορόφους πολυώροφων κτιρίων, είναι με τη χρήση γερανών, τους οποίους νοικιάζει η οργάνωση. Τις διασώσεις κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι εθελοντές της οργάνωσης. Συνολικά, από την HAYTAP, επιχειρούν 45 άτομα στο πεδίο και 25 στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης.

Όσο για τα ζώα που έχουν διασωθεί, ο κ. Σενπολάτ λέει πως δεν πρόκειται μόνο για γάτες και σκύλους. «Σώσαμε παπαγάλους, ψάρια σε ενυδρεία, κουνέλια αλλά και ζώα σε φάρμες. Φτάσαμε να απεγκλωβίσουμε αγελάδα που είχε περικυκλωθεί από τα συντρίμμια και δεν μπορούσε να κουνηθεί αλλά και ένα μεγάλο λυκόσκυλο που είχε εγκλωβιστεί σε ένα μισογκρεμισμένο οίκημα, στο οποίο έπρεπε να σπάσουμε την πόρτα».

Και τι συμβαίνει μόλις τα ζώα διασώζονται;

«Καταρχάς να πω ότι το δύσκολο έργο της διάσωσης δεν το αναλαμβάνουν μόνο εθελοντές μας, αλλά και συνεργεία που επιχειρούν για τους ανθρώπους. Όταν ακούν ή δουν ένα ζώο να φωνάζει, όπου είναι εφικτό, το βγάζουν από τα χαλάσματα. Στη συνέχεια, εμείς παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στα αυτοσχέδια νοσοκομεία, τα οποία θυμίζουν μερικές στιγμές, κιβωτό του Νώε», λέει ο κ. Σενπολάτ και συμπληρώνει πως στη συνέχεια πολλά από τα διασωθέντα ζώα, φεύγουν για υιοθεσίες στις μη σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Αυτό είναι και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι της επιχείρησης της HAYTAP: οι αγγελίες για υιοθεσία και η κινητοποίηση ώστε να φύγουν με ειδικά οχήματα όσα περισσότερα ζώα γίνεται από τον τόπο της καταστροφής. Όσο για τις αποστολές βοήθειας προς την HAYTAP, αυτές έρχονται από όλο τον κόσμο: από Αμερική, Καναδά, Κορέα, και Χονγκ Κονγκ (σε αυτή την περίπτωση αποστέλλονται χρήματα στην οργάνωση). Οι γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία στέλνουν τη βοήθεια οδικώς.

Διασώζοντας ζώα από τα συντρίμμια: «Έμειναν χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους»-2
Εθελόντρια της HAYTAP

Η Μαρία Μαρτόγλου, μέλος και εθελόντρια στο καταφύγιο του φιλοζωικού σωματείου «Καταφύγιο Ζώων- Animal Refuge» στη Θεσσαλονίκη, είναι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες εθελοντές που συγκέντρωσαν τη βοήθεια και την HAYΤAP. Όπως λέει η ίδια, στο κομμάτι των διασώσεων συνέβησαν «μικρά θαύματα» και με τα ζώα. «Γάτα βγήκε από τα συντρίμμια μετά από 120 ώρες. Την εντόπισαν αστυνομικοί. Στο πεδίο δρουν και εθελοντές κτηνίατροι για να βοηθούν αμέσως τα ζώα, βάζοντας σε πολλές περιπτώσεις γάζες και ειδικές θήκες στα πόδια τους, για να καταφέρουν να περπατήσουν. Οι πιο δύσκολες επιχειρήσεις είναι αυτές με τα ζώα φάρμας, τα οποία είναι και πιο δύσκολο να μετακινηθούν».

Διασώζοντας ζώα από τα συντρίμμια: «Έμειναν χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους»-3
Διάσωση ζώου με γερανό

Η σημαντική αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα

Ο Βασίλης Τζιγκούρας, ιδρυτής της «Plus 2 Feet» κατασκευάζει αναπηρικά καροτσάκια τόσο για κατοικίδια όσο και για άγρια ζώα, εξασφαλίζοντας τους μια ποιοτική διαβίωση, εκεί όπου μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτή. 

Ως επικεφαλής της αποστολής που μετέβη στην Κωνσταντινούπολη περιγράφει: «Γεμίσαμε πέντε οχήματα με ό, τι ζήτησε η HAYTAP. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για τρόφιμα και σε αυτό το κομμάτι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, με συγκέντρωση ειδών όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους. Η βοήθεια πρέπει να φτάνει γρήγορα, δεν γίνεται να περιμένεις πολύ. Τα είδη που φέραμε περιλαμβάνουν από τροφή για σκύλους και γάτες, κονσέρβες για ανθρώπους, γάλατα και παιδικές τροφές, πάνες και υποσέντονα, γάζες και επιδέσμους, μέχρι κλουβάκια μεταφοράς, power banks, κουβέρτες και ρούχα».

Τα διαδικτυακά καλέσματα για τη συγκέντρωση βοήθειας έγιναν σε Αθήνα, Λάρισα και Δράμα, από την «Plus 2 Feet», το «Pet Trip» (μεταφορές ζώων συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα), το «Taxi for Pets» (υπηρεσίες ταξί για κατοικίδια) και το «Pet Shop Οφηλία» (περιποιήσεις ζώων στη Λάρισα). Εξίσου συγκινητική σύμφωνα με τον κ. Τζιγκούρα ήταν και η αρωγή του μεζεδοπωλείου και παντοπωλείου, «Με…νού», από τη Δράμα, το οποίο ιδρύθηκε από ΑμεΑ.

Διασώζοντας ζώα από τα συντρίμμια: «Έμειναν χωρίς τροφή και νερό δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους»-4
Το βανάκι που ετοίμασε η ομάδα του «Με..νού» στη Δράμα

Ο κ. Σενπολάτ θέλει κλείνοντας να στείλει το εξής μήνυμα: «Να μεταφέρετε το μεγάλο “ευχαριστώ” των Τούρκων στους Έλληνες. Μας είχατε βοηθήσει πολύ και στον σεισμό του 1999. Είναι πολύ συναισθηματικές οι στιγμές που ζούμε μαζί σας, κάθε φορά. Η τουρκική κοινωνία αγαπάει τους Έλληνες, η υποτιθέμενη έχθρα είναι πολιτικό κατασκεύασμα, δεν αφορά τους λαούς».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT