Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την επιχείρηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
Οι διασώστες της Ε.Ο.Δ., αψηφώντας το κρύο και τις δυσκολίες, εργάστηκαν αδιάκοπα επί τέσσερις ημέρες αναζητώντας ίχνη ζωής ανάμεσα σε συντρίμμια και χαλάσματα. Η αποστολή τους ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (14/2).
Ενδεικτική της προσφοράς τους ήταν η υποδοχή που τους επιφύλασσαν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι, όταν τους είδαν να φθάνουν χθες το βράδυ, τους προσέγγισαν προσφέροντάς τους λουλούδια και δώρα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν.
Οι εικόνες που αντίκρισαν και τα όσα βίωσαν την ώρα που επιχειρούσαν δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ από το μυαλό τους. Τα συναισθήματα μεταβάλλονταν συνεχώς. Από την απόγνωση του θανάτου, στην ελπίδα για τη ζωή και πάλι πίσω.
Δείτε παρακάτω μερικά βίντεο από την αποστολή που εξασφάλισε και παρουσιάζει το kathimerini.gr
«Πρόκειται για τρομακτικής έκτασης καταστροφή»
Για την αποστολή στην Τουρκία μίλησε στην «Κ» ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) και υπεύθυνος συντονισμού της ομάδας κ. Αλέξης Λιάμος, ο οποίος έκανε λόγο για μία τρομακτικής έκτασης καταστροφή. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσεγγίζει τους 180.000. Στον τομέα που δουλεύαμε εμείς είχαν απεγκλωβιστεί ζωντανοί μέχρι χθες το πρωί 39 άνθρωποι. Αν συγκρίνουμε τους δύο αριθμούς αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της καταστροφής» περιέγραψε.
Αναφορικά με τα σημεία στα οποία έκαναν έρευνα, ο κ. Λιάμος ανέφερε πως, κατ’ εντολή των τοπικών αρχών τα μέλη της Ε.Ο.Δ. ερεύνησαν 13 πολυώροφα κτίρια που είχαν καταρρεύσει. «Σε κάποια από αυτά συνεργαστήκαμε και με άλλες οργανώσεις. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις ήμασταν δίπλα σε μία τουρκική ομάδα που εργαζόταν για τον απεγκλωβισμό τριών ατόμων και βοηθήσαμε με την παροχή υγειονομικού υλικού» εξήγησε, προσθέτοντας πως «η πρώτη φάση της έρευνας μας στην περιοχή επιχειρήσεων είχε διάρκεια 40 ώρες συνεχούς προσπάθειας. Η δεύτερη φάση είχε διάρκεια 17 ώρες».
Για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ο κ. Λιάμος περιέγραψε πως τη νύχτα είχε πολύ κρύο με τη θερμοκρασία να φθάνει ακόμα και στους -17 βαθμούς Κελσίου. «Τη νύχτα οι διασώστες έστησαν και οργάνωσαν έναν καταυλισμό με αντίσκηνα ωστόσο οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, είχε πολύ κρύο. Μάλιστα ένα βράδυ η θερμοκρασία έφθασε τους -17 βαθμούς Κελσίου».
Το κρύο ωστόσο δεν τους έκαμψε ούτε μία στιγμή. Οι προσπάθειές τους ήταν συνεχείς και πολύωρες καθώς είχαν αντιμέτωπο τον παράγοντα χρόνο. «Επειδή ο χρόνος περνούσε οι προσπάθειες εστιάζονταν στο να εντοπιστούν ίχνη επιζώντων στα ερείπια. Οπότε πηγαίναμε από το ένα πεδίο στο άλλο με γνώμονα μόνο αυτό. Να εντοπίσουμε ίχνη ζωής. Το να ερευνήσεις ένα κτίριο είναι πολύ δύσκολο. Εμείς κάναμε έρευνα επιπέδου τρία, δηλαδή χρησιμοποιούσαμε διασωστικά σκυλιά και ηλεκτρονικά μέσα» εξήγησε.
Τέλος, όσον αφορά στη συνεργασία των τουρκικών Αρχών με την Ε.Ο.Δ., ήταν, σύμφωνα με τους διασώστες εξαιρετική. Όπως τόνισε ο κ. Λιάμος, η υποδοχή και η συνεργασία ήταν απερίγραπτη. «Πρόκειται για την καλύτερη συνεργασία και υποστήριξη που είχαμε ποτέ στις αποστολές που έχουμε κάνει στο εξωτερικό. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις τουρκικές Αρχές για τη φιλοξενία και τη συνεργασία καθώς και το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη για όλες τις διευκολύνσεις που μας παρείχε» κατέληξε.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr