Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Οι συνομιλίες Καραμανλή, Μακαρίου για Κυπριακό

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Οι συνομιλίες Καραμανλή, Μακαρίου για Κυπριακό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καραμανλής – Μακάριος χαράσσουν νέα γραμμή στο Κυπριακό», ανακοινώνει το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» στις 30 Νοεμβρίου 1974. Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ, και την ΕΟΚΑ Β΄, κατ’ εντολήν της χούντας, με στόχο την ανατροπή του Μακαρίου Γ΄, ο αρχιεπίσκοπος κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Προτού επιστρέψει στην Κύπρο περνάει από την Αθήνα, όπου παραμένει για λίγες ημέρες και αφού εκφωνήσει λόγο στο Σύνταγμα συνομιλεί με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Κυπριακό.

«Αποφασιστικές συνομιλίες, κατά τις οποίες θα τεθούν τα θεμέλια για την επίλυση του Κυπριακού και από τις οποίες, κατ’ επέκταση, θα κριθεί το μέλλον των ελληνοτουρκικών αλλά και ελληνοσυμμαχικών σχέσεων, αρχίζουν σήμερα στις 11 π.μ., μεταξύ της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Υπό το πρίσμα αυτό, οι συνομιλίες ενέχουν το στοιχείο της κρισιμότητος, δεδομένου ότι το Κυπριακό και τα εξ αυτού προβλήματα διέρχονται τώρα ιδιαιτέρως λεπτή φάση. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «[…] Ο κ. Μακάριος διεκήρυξε ότι: αποδέχεται συνομιλίες με τους Τούρκους αλλά επί ίσοις όροις: “Ελαίας κλάδον προσφέρω και προς τους συνοίκους Τούρκους. Αρνούμαι, όμως, να προσφέρω γην και ύδωρ, σύμβολα ταπεινώσεως και υποταγής”. Αποδέχεται τη χάραξη “μιας κοινής διακομματικής γραμμής, τόσον εις Αθήνας όσον και εις Λευκωσίαν”. Αποδέχεται το δικαίωμα αυτοδιαθέσεως των Τουρκοκυπρίων, αλλά αποκλείει την βίαια μετακίνηση πληθυσμών ή την δημιουργία προϋποθέσεων διχοτομήσεως της Κύπρου».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Οι συνομιλίες Καραμανλή, Μακαρίου για Κυπριακό-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT