Την κρατούσαν όμηρο μέσα στο γραφείο της, την απειλούσαν και την εκβίαζαν διότι απέρριψε το 28% των φοιτητών στο μάθημά της. Ζητούσαν να αναβαθμολογηθούν τα γραπτά και να περάσουν περισσότεροι. Εξοργισμένη, φοβισμένη, απαυδισμένη, μιλώντας στην «Κ» η καθηγήτρια τονίζει: «Μια μικρή ομάδα με τις αθλιότητές της δηλητηριάζει τη λειτουργία του τμήματος». Το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση των καθηγητών του τμήματος ήταν ομόφωνο στο… «ώς εδώ και μη παρέκει».
Ειδικότερα, καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο ΑΠΘ κρατήθηκε όμηρος για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα της Παρασκευής, επειδή φοιτητές θεώρησαν υψηλό το ποσοστό των απορρίψεων στις τελευταίες εξετάσεις. «Μου ζήτησαν να μη βάλω αρνητική βαθμολογία στην περίπτωση λαθεμένης απάντησης σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής – κάτι πολύ συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο τύπο εξέτασης. Πρόσφατα μου επιτέθηκαν γιατί, στο πλαίσιο μιας σειράς ασκήσεων, στο μάθημα της φεμινιστικής ψυχολογίας τους ζήτησα να απαντήσουν στο ηθικό δίλημμα της άμβλωσης. Επεμβαίνουν σε ζητήματα ακαδημαϊκής λειτουργίας», λέει η καθηγήτρια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η μικρή ομάδα την κατήγγειλε πως, καθώς το μάθημα που διδάσκει είναι του τελευταίου έτους, καθυστερεί τους φοιτητές στην αποφοίτησή τους. «Σαν να πρέπει στα κριτήρια αξιολόγησης ενός γραπτού να μετράμε και τον χρόνο που χρειάζεται ένας φοιτητής για να πάρει πτυχίο», λέει η καθηγήτρια, το μάθημα της οποίας –είναι επιλογής και όχι υποχρεωτικό– είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα θέλει να επιβάλει με τη βία τις θέσεις της. Ερχονται, διακόπτουν τα μαθήματα και μετά την ανακοίνωση των θέσεών τους μας κάνουν προσωπικές επιθέσεις. Το ίδιο συμβαίνει στις γενικές συνελεύσεις. Κατασκευάζουν έναν δικό τους παράλληλο κόσμο για τις απόψεις μας, δαιμονοποιούν θέσεις, μας θεωρούν υπόλογους, μας ζητούν να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που εκείνοι θέλουν», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του τμήματος Μαίρη Κοσμίδου. «Εχουμε καταντήσει να μη θέλουμε να πάμε στη δουλειά μας, να είμαστε αμήχανοι και φοβισμένοι», προσθέτει η καθηγήτρια – θύμα της ομηρίας.
«Την επαίσχυντη εισβολή», όπως λέει, καταδίκασε η συνέλευση του τμήματος Ψυχολογίας στη χθεσινή συνεδρίασή της. «Η συνέλευση ομόφωνα να καταγγείλει την επανειλημμένη παρενόχληση διδασκόντων/ουσών και φοιτητών/τριών από μια συγκεκριμένη ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών/τριών στο πλαίσιο τόσο των μαθημάτων όσο και των εξετάσεων, με πρόσχημα διάφορες ανακοινώσεις και αιτήματα. Ειδικότερα, η συνέλευση καταγγέλλει τον επανειλημμένο εκφοβισμό μεγάλου αριθμού διδασκόντων/ουσών αλλά και της προέδρου του τμήματος με αφορμή ζητήματα που εμπίπτουν εξ ολοκλήρου στην ακαδημαϊκή λειτουργία και ευθύνη των μελών ΔΕΠ (π.χ. ύλη μαθήματος, θέματα εξετάσεων, τρόπος βαθμολόγησης, αποτελέσματα εξετάσεων κ.ά.), την επανειλημμένη παρενόχληση της προέδρου (αλλά και μελών του τμήματος), προκειμένου να συμμετέχουν στις συνελεύσεις του τμήματος, ενώ δεν επιτρέπεται θεσμικά, τον επανειλημμένο εξευτελισμό των διδασκόντων/ουσών με τη δημιουργία και την ανάρτηση αφισών στη Φιλοσοφική Σχολή, στις οποίες χλευάζουν τους/τις διδάσκοντες/ουσες, τις αναφερόμενες περιπτώσεις εκφοβισμού συμφοιτητών/τριών τους, τους/τις οποίους/ες στοχοποιούν και παρενοχλούν, αν δεν συμμορφωθούν με τις διεκδικήσεις και τις απόψεις τους, και, τέλος, τη γενικότερη προσβλητική, παρενοχλητική και παραπλανητική στάση απέναντι σε πρόσωπα, θεσμούς και ακαδημαϊκές διαδικασίες», αναφέρει το ψήφισμα.
«Ολα τα παραπάνω διαταράσσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και καθήκοντα και ενέχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, αλλά και για την ψυχική και σωματική υγεία των μελών ΔΕΠ», λέει η συνέλευση, που αποφάσισε το ψήφισμα-καταγγελία «να αναρτηθεί σε όλους τους χώρους ανακοινώσεων της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, να ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των μαθημάτων στο e-learning, να διαβάζεται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες στο πλαίσιο των μαθημάτων, προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς όλοι/ες οι φοιτητές/τριες».
«Αήθης επίθεση»
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στην «Κ»: «Πρόκειται για αήθη επίθεση από ομάδες που λένε ότι πρεσβεύουν τη δημοκρατία και την ακαδημαϊκότητα, αλλά αμαυρώνουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση των πολιτών».
«Θα γίνει επανάσταση αν εφαρμόσουμε το πειθαρχικό δίκαιο»
Υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ο λόγος; «Θα γίνει επανάσταση εάν πάμε να το εφαρμόσουμε. Από την άλλη, φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα και νιώθουμε υπό συνεχή απειλή», λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν. Παρότι ουκ ολίγες φορές έχουμε δει ομηρίες καθηγητών, εξυβρίσεις, προπηλακισμούς καθηγητών από φοιτητές, τελικά τα μόνα παραπτώματα που τιμωρούνται είναι η αντιγραφή στις εξετάσεις και η λογοκλοπή σε εργασίες. Καθηγητές που τόλμησαν να θέσουν ζήτημα πειθαρχικών ποινών στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου τους, αντιμετώπισαν προγραφές και απειλές από φοιτητές.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 4957/2022, σχετικά με το πειθαρχικό των φοιτητών, ορίζει στο άρθρο 198 τα εξής: Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν: α) η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, β) η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, γ) η καταστροφή περιουσίας του ΑΕΙ, κινητής ή ακίνητης δ) η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, ε) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ΑΕΙ χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του, στ) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής, ζ) η υπαίτια και με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης και της ηχορύπανσης, η) η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α΄ 74), εντός του ΑΕΙ και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών, θ) η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.
Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε φοιτητή είναι οι εξής: α) έγγραφη επίπληξη, β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους, γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν έως είκοσι τέσσερις μήνες και ε) οριστική διαγραφή.