Qatargate: Παντσέρι και Τζόρτζι μέσω Καζαμπλάνκας στην αυλή του Κατάρ

Qatargate: Παντσέρι και Τζόρτζι μέσω Καζαμπλάνκας στην αυλή του Κατάρ

Πώς στήθηκε η οργάνωση που έφερνε μαύρο χρήμα από την Ντόχα στην καρδιά των Βρυξελλών

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυφές συναντήσεις με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, μεταφορές εμβασμάτων από το Κατάρ στις Βρυξέλλες μέσω Τουρκίας και μια μυστηριώδης κλοπή 15.000 ευρώ σε βαγόνι του τρένου Thalys στη διάρκεια ενός ταξιδιού από το Παρίσι προς τη βελγική πρωτεύουσα είναι ορισμένες μόνο από τις άγνωστες λεπτομέρειες του σκανδάλου Qatargate, που από τις 9 Δεκεμβρίου συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Περιγράφονται στην πολυσέλιδη κατάθεση – ομολογία που έδωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Ιταλός Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ενώπιον των βελγικών αρχών. Μέρος της κατάθεσής του, όπως και το περιεχόμενο των συνομιλιών της Εύας Καϊλή στο διάστημα που βρίσκεται κρατούμενη, έφερε στις 25 Φεβρουαρίου στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Στην ομολογία του με στόχο την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση του ίδιου και της οικογένειάς του, ο τέως ευρωβουλευτής Παντσέρι περιγράφει πότε και πώς στήθηκε το δίκτυο Ευρωπαίων αξιωματούχων που ανέλαβαν επ’ αμοιβή να προωθούν τα συμφέροντα αρχικά του Μαρόκου και εν συνεχεία του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο φίλος από το Μαρόκο

Η αφήγηση του Παντσέρι ξεκινάει από το 2012. Ηταν τότε που γνώρισε τον Μαροκινό διπλωμάτη Abderrahim Atmoun, που υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία. «Τότε γεννήθηκε μια φιλία», είπε στην ομολογία του. Το 2014 ο Atmoun χρηματοδότησε την προεκλογική εκδήλωση του Παντσέρι στο club Blue Note του Μιλάνου με περίπου 50.000 ευρώ.

Ο Μαροκινός διπλωμάτης φέρεται ακόμη να χρηματοδότησε πληθώρα ταξιδιών αναψυχής του Παντσέρι και της οικογένειάς του στο Μαρακές και την Καζαμπλάνκα, ενώ το ίδιο έκανε και με άλλους ευρωβουλευτές και συνεργάτες τους, όπως η Ιταλίδα Μαρία Αρένα, η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και ο Αντρέ Κοτσολίνο.

Η παροχή υπηρεσιών στο Μαρόκο αντί αμοιβής και μάλιστα σε σακούλες με μετρητά ξεκίνησε, σύμφωνα με τον Παντσέρι, το φθινόπωρο του 2019. Καταριανοί αξιωματούχοι είχαν προσεγγίσει τον Τζόρτζι προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στις Βρυξέλλες, με τον τελευταίο να διαμηνύει στον Παντσέρι ότι θα σταματήσει να ασχολείται με το Μαρόκο παρά μόνο εάν πληρωθεί.

Ακολούθησε συνάντησή τους με τον Atmoun στο εστιατόριο Un Poste ale Sole των Βρυξελλών, όπου συμφωνήθηκε οι Παντσέρι και Τζόρτζι να αμείβονται ετησίως με 50.000 ευρώ σε μετρητά για να κάνουν lobbying υπέρ του Μαρόκου.

Κλοπή στο τρένο

Ο Παντσέρι αφηγείται ότι τον Οκτώβριο του 2022, λίγο πριν δηλαδή ξεσπάσει το σκάνδαλο, άγνωστοι του είχαν αποσπάσει μυστηριωδώς από τη βαλίτσα του 15.000 ευρώ σε μετρητά που είχε προηγουμένως εισπράξει από τον Atmoun σε συνάντησή τους στο Παρίσι. Η κλοπή είχε γίνει στο τρένο Thalys, με τον ίδιο τον Ιταλό τέως ευρωβουλευτή να τη χαρακτηρίζει «παράξενη».

Ο Παντσέρι εξάλλου είχε προηγουμένως αποκτήσει επαφές και με ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου (DGED). Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Mohamed Belharache, αλλά και ο ίδιος ο επικεφαλής τους, τον οποίο αν και περιγράφει ως «ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον βασιλιά και είναι υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», αποφεύγει να κατονομάσει.

Οι τέσσερίς τους (Atmoun, Βelharache, Παντσέρι και ο διοικητής της μαροκινής ΕΥΠ) είχαν συναντήσεις στο ξενοδοχείο Sofitel του Ραμπάτ, με πιο πρόσφατη αυτή του Σεπτεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τον Παντσέρι το Κατάρ αποφάσισε να χτίσει δίκτυο επιρροής στα όργανα της Ε.Ε. στα τέλη του 2017 – αρχές 2018. Από κοινού με τον συνεργάτη του Φραντσέσκο Τζόρτζι, που τον αποκαλεί «διευθυντή της ορχήστρας», συναντήθηκαν με τον νυν υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρι, σε Ντόχα και Βρυξέλλες. Συμφωνήθηκε καθένας από τους Παντσέρι και Τζόρτζι να εισπράξουν ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου έκαστος προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο, δίχως από το περιεχόμενο της κατάθεσης να καθίσταται σαφές εάν πρόκειται για αμοιβή των ιδίων ή για χρήματα που θα δαπανούσαν για χρηματισμό αξιωματούχων της Ε.Ε.

Τούρκος «ενδιάμεσος»

Πολλά από τα χρήματα αυτά κατέληγαν στα χέρια τους μέσω ενός Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του, που διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Τουρκία αλλά και Λονδίνο. Μέρος των χρημάτων αυτών είχε βρεθεί –προσωρινά τουλάχιστον– στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζόρτζι (όχι την κοινή κατοικία με την Εύα Καϊλή). Ακόμη 250.000 ευρώ φέρεται να εισέπραξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας το 2019.

Ο Παντσέρι αναφέρει, κλείνοντας, ότι μετά το 2019 και τη μη εκλογή του, τη θέση του στο δίκτυο του Qatargate πήρε ο Κοτσολίνο, καθώς και ότι ο ίδιος εισέπραξε 600.000 ευρώ για υπηρεσίες που θα παρείχε στο Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ. Κάποια από τα χρήματα δόθηκαν υπό μορφή χρηματοδότησης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ίδρυσε με επωνυμία «Fight Impunity».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT