Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που βιώνουν οι διασώστες που κλήθηκαν να επιχειρήσουν στο σημείο σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας.
Στελέχη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που έφθασαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας μοιράστηκαν με την «Κ» τις εικόνες που αντίκρισαν οι οποίες, όπως είπαν, δεν πρόκειται να σβηστούν ποτέ από το μυαλό τους.
«Αυτό που αντικρίσαμε δεν περιγράφεται»
«Στις 12.00 τα μεσάνυχτα ειδοποιηθήκαμε από την πολιτική προστασία και σε μισή ώρα βρισκόμασταν στο σημείο. Όταν φθάσαμε εκεί είδαμε ανθρώπους του ΕΚΑΒ να βγάζουν τραυματίες. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Αυτό που αντικρίσαμε στο σημείο του δυστυχήματος δεν λέγεται. Βομβαρδισμένο τοπίο» περιέγραψε ο κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λάρισας.
Στη συνέχεια, ιδιαίτερα φορτισμένος σημείωσε ότι αυτό που τον συγκλόνισε περισσότερο είναι ότι η πλειοψηφία των σορών που ανασύρονταν ανήκαν σε νέους ανθρώπους. «Συνεχώς εντοπίζονταν σοροί. Σώματα, σίδερα, πλαστικά, καρέκλες, τσάντες, όλα ένα κουβάρι. Είναι η χειρότερη αποστολή που έχω συμμετάσχει. Υπήρχαν πολλά νέα παιδιά. Νιώσαμε ότι βγάζουμε τα παιδιά μας» κατέληξε συγκλονισμένος.
«Μιλάμε για άμορφη μάζα σιδερικών»
Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η περιγραφή του κ. Σωτήρη Παπαμαρκάκη, μέλους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας. Ο κ. Παπαμαρκάκης, μιλώντας στο kathimerini.gr από το σημείο της τραγωδίας, έκανε λόγο για καταστάσεις με τις οποίες δεν έχει έρθει ξανά αντιμέτωπος.
«Ήμουν 30 χρόνια εργαζόμενος στου σιδηροδρόμους ως προϊστάμενος αμαξοστοιχιών. Έχω δει και άλλα ατυχήματα. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ. Μιλάμε για μία άμορφη μάζα σιδερικών» σημείωσε συγκινημένος.
«Η έρευνα προχωρά αργά καθώς χρειάζονται βαριά μηχανήματα προκειμένου να δημιουργηθούν δίοδοι εισόδου και να μπουν οι διασώστες μέσα. Λόγω του όγκου από τα σίδερα αυτό γίνεται μόνο με βαριά μηχανήματα και η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Μιλάμε για εφιάλτη» τόνισε.