Τραγωδία στα Τέμπη: «Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του»

Τραγωδία στα Τέμπη: «Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του»

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στο πλευρό των επιζώντων, των οικογενειών, αλλά και των διασωστών που τους έχουν ανάγκη, μιλούν στην «Κ»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 40 επαγγελματίες ψυχικής υγείας βρίσκονται ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας προσπαθώντας να στηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ αναμένεται η δυναμική τους να ενισχυθεί με νέα κλιμάκια από την Αθήνα. 

«Πρόκειται για σκηνικό πολέμου με πολλές απώλειες»

Ο κύριος Γιάννης Παπαγεωργίου, Γενικός Διευθυντής της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης – Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) περιγράφει στην «Κ» την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν, καθώς στο νοσοκομείο εξακολουθούν να καταφθάνουν σοροί θυμάτων από τη σύγκρουση των τρένων. «Οι συγγενείς είναι από προχθές το βράδυ στην πόλη. Χθες ήρθε ειδική υπηρεσία από την Αθήνα ώστε να λάβει δείγματα DNA και σήμερα περιμένουμε τις ταυτοποιήσεις. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει και ο πόνος των ανθρώπων που περιμένουν υπομονετικά να παραλάβουν ή να ταυτοποιήσουν τον δικό τους άνθρωπο. Πρόκειται για σκηνικό πολέμου με πολλές απώλειες. Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μπορούμε όμως να φανταστούμε τι σημαίνει να έχεις χάσει τον άνθρωπο σου και να μην τον έχεις δει ακόμα». 

Τραγωδία στα Τέμπη: «Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του»-1
Reuters

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας 

Ο κύριος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, υπεύθυνος της 24ωρης τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», εξηγεί πως «ο βασικός κανόνας στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας δεν είναι να ασχοληθούμε με το γεγονός ή με το τραύμα που έχει προκαλέσει, αλλά να μην νιώσει ο συνάνθρωπος μας αβοήθητος ή μόνος του». 

«Οι άνθρωποι έχουν βιώσει σκηνές κόλασης»

Ομάδες της Ομοσπονδίας «Αργώ» έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δύσκολα και σκληρά περιστατικά, καθώς είχαν δώσει το παρών τόσο στις πυρκαγιές της Ηλείας (2007), στο Μάτι (2018), αλλά και πιο πρόσφατα στην Εύβοια (2021). «Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκονται από τα δικά μας κλιμάκια 12 ψυχολόγοι και 6 κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς περιμένουμε την πολύ βαριά εξέλιξη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ DNA. Έχουμε επισκεφτεί στα νοσοκομεία τους νοσηλευόμενους, ενώ έχουμε επικοινωνήσει και με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Τα πρώτα τηλεφωνήματα τα έκανα εγώ ο ίδιος για να δω τις αντιδράσεις – αν ήταν αρνητικές δεν θα συνεχίζαμε. Μίλησα με επιβάτες από το 4ο και το 5ο βαγόνι και αντέδρασαν πολύ θετικά. Ενώ όσοι νοσηλεύονται μας έλεγαν το αναμενόμενο, ότι θέλουν να γυρίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα σπίτια τους, στις οικογένειες τους. Ήταν πολύ σκληρές εικόνες, οι άνθρωποι έχουν βιώσει σκηνές κόλασης». 

Συγγενείς και φίλοι στην «πρώτη γραμμή» 

«Στην Ελλάδα το πένθος είναι και οικογενειακή υπόθεση»

Όσον αφορά τις οικογένειες των θυμάτων ο κύριος Θεοδωρουλάκης εξηγεί πως ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πένθος, αλλά πως βρίσκονται στο στάδιο του θυμού και της διαχείρισης του τι συνέβη. «Σεβόμαστε τα συναισθήματα και την αξιοπρέπεια τους. Είμαστε δίπλα τους αθόρυβα, δεν ξεκινάμε από μόνοι μας καμία συζήτηση, όποιος όμως έχει ανάγκη να μιλήσει γνωρίζει πως υπάρχει ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας στη διάθεσή του. Στην Ελλάδα βέβαια το πένθος είναι και αρκετά οικογενειακή υπόθεση, οπότε όποιος δεν θέλει να μας μιλήσει τον αφήνουμε να το διαχειριστεί με τον τρόπο που κρίνει. Είναι πολύ δύσκολο το να αντιμετωπίσεις το πένθος για το παιδί που έχασες. Σε αυτές τις περιπτώσεις φροντίζουμε να ενεργοποιήσουμε το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον γιατί αυτοί οι γονείς χρειάζονται συμπαράσταση από δικούς τους ανθρώπους. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του».

Τραγωδία στα Τέμπη: «Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του»-2
Reuters

Δυνατότητες υποστήριξης 

Κλείνοντας, ο κύριος Θεοδωρουλάκης συμπληρώνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της διάσωσης, θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής ανώνυμης υποστήριξης από συμβούλους ψυχικής υγείας σε όσους από τους διασώστες, αλλά και τα στελέχη της Hellenic Train ή του ΟΣΕ νιώθουν ότι την χρειάζονται.  

Οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μπορούν να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη σε 24ώρη βάση στην τηλεφωνική γραμμή 10306, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομειο Λάρισας.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται λίστα με τους κατά τόπους φορείς που θα προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες υποστήριξης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT