Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς σύμφωνα με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο άλλες 14 απανθρακωμένες σοροί (συνολικά 21).
Μιλώντας στον Real fm, η κ. Λεονταρή γνωστοποίησε ότι οι νεκροί –πλέον- ανέρχονται στους 57.
«Η ταυτοποίηση δεν είναι δικό μας έργο, δεν είναι έργο των ιατροδικαστών. Συνδράμουμε φυσικά, αλλά το εργαστήριο είναι της ομάδας της Πολιτικής Προστασίας, εξειδικευμένης για τις φυσικές καταστροφές», είπε και πρόσθεσε: «Προχωράει η εργαστηριακή διερεύνηση του DNA. Έχουμε 14 τελειωμένα αποτελέσματα, άρα υπάρχει η διαδικασία ταυτοποίησης».
Ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι δεν έχει «απάντηση για το πότε θα τελειώσει η διαδικασία της ταυτοποίησης», συμπληρώνοντας ότι δεν έχουμε ακόμα τον πραγματικό αριθμό των αγνοουμένων. «Το DNA είναι κομβικό, ξέρουμε ότι ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα για να έχουμε σαφή εικόνα», υπογράμμισε.
Η ίδια επισήμανε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν περισσότεροι από δέκα σάκοι με ανθρώπινα μέλη, τα οποία ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί, εξ ου και χθες Τετάρτη συγγενείς αγνοούμενων έδωσαν δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η αναγνώριση. «Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους», είπε η κ. Λεονταρή.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέα παιδιά
Γκάγκα: Μόνο μέσω DNA η ταυτοποίηση
Για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.
Ήδη γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης DNA, σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους».
Η κατάσταση των τραυματιών
Διαχειρίσιμη φαίνεται πως είναι η κατάσταση των τραυματιών, οι οποίοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση: Δέκα έχουν χειρουργηθεί για κατάγματα και έξι είναι σοβαρά και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, τα χειρουργεία ολοκληρώθηκαν χθες και οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στο σύνολο των τραυματιών.
«Όλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από την σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», πρόσθεσε.
Κακουργηματική δίωξη κατά του σταθμάρχη
Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες είναι πλέον ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τα εγκληματικά του λάθη αφορά σε ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, ενώ η κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών σε βάρος του είναι η σοβαρότερη (κακούργημα) που επισύρει με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη ως ισόβια.
Μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα παραπέμφθηκε σε ανακριτή και θα απολογηθεί το Σάββατο.
Νέα παραγγελία Ντογιάκου
Διερεύνηση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων και ταχύτατη ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, παραγγέλλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, τονίζοντας στο έγγραφο του ότι τώρα «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».
Τα τρία κορίτσια από την Καλαμπάκα
Οι δίδυμες αδερφές, 20 ετών, και η πρώτη τους ξαδέρφη βρήκαν τραγικό θάνατο στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης. Οι Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η πρώτη τους ξαδέρφη, Αναστασία Πλακιά, επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζουν. Η μητέρα της Αναστασίας Πλακιά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε πως ενημερώθηκαν από τα sites για το τραγικό δυστύχημα. «Πήγαιναν όλες μαζί πίσω στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές τους. Ήταν πάρα πολύ δεμένες, δύο δίδυμες και η ξαδελφούλα τους… Εμείς ενημερωθήκαμε από τα sites. Η πρώτη κίνηση που κάναμε ήταν να πάμε στο σημείο της τραγωδίας. Φύγαμε όλοι, νύχτα, πήγαμε εκεί αλλά δεν μας άφηναν, τίποτα. Ούτε να περάσουμε, τίποτα. Είχαν κλείσει την κυκλοφορία. Τελευταία φορά που μίλησα με το παιδί μου ήταν στις 23:30 με μηνύματα. Μου έγραψε ότι στις 00:30 θα έφτανε Θεσσαλονίκη».
Οι γονείς των τριών κοριτσιών ειδοποιήθηκαν νωρίς χθες το πρωί να μεταβούν στη Λάρισα. Αργότερα ταυτοποιήθηκαν οι σοροί, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr