Διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη: «Το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»

Διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη: «Το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»

Πολίτες όλων των ηλικιών διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για τα Τέμπη

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτήτριες και φοιτητές. Συνταξιούχοι. Ανθρωποι με μπαλόνια στα χέρια, με λουλούδια, με παιδιά, με κοστούμια, με αθλητικά. Μια γιαγιά με τον εγγονό της. Μια γυναίκα σε αμαξίδιο. Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», του σιδηροδρόμου, της ομοσπονδίας γυναικών. Χθες το μεσημέρι ήταν όλοι στο κέντρο της Αθήνας, σε μια πορεία που συγκέντρωσε περισσότερα από 60.000 άτομα για την τραγωδία των Τεμπών, και όχι μόνο. Αυτή δεν ήταν μια διαμαρτυρία μόνο κατά της τωρινής κυβέρνησης, αλλά κατά του συστήματος στην ολότητά του.

«ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», έλεγαν. «Οχι άλλο πόνο, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για εμάς, παλεύουμε γι’ αυτούς», φώναζαν. «Είναι διαχρονικό το θέμα», δηλώνει στην «Κ» η 52χρονη Νατάσα, «όσοι μας έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν γιατί δεν νοιάζονται για εμάς, είναι υπεύθυνοι όλοι οι πολιτικοί», τονίζει.

«Να μη συγκαλυφθεί»

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε», λέει η 31χρονη Θάλεια, μια φίλη της οποίας ήρθε στην πορεία με το μωρό της, «για να διαμαρτυρηθούμε για όλα αυτά που συμβαίνουν». «Είναι διαχρονική η ευθύνη», λέει ο 71χρονος Γιώργος, «η πολιτική και οι πολιτικοί – είναι τρομερό αυτό που έχει γίνει, είμαστε εδώ για να μη συγκαλυφθεί». «Για το έγκλημα στα Τέμπη είμαι εδώ, γιατί έχει ενόχους με όνομα, δεν είναι μόνο οι σταθμάρχες», αναφέρει στην «Κ» ο 74χρονος Δημήτρης. Εχει τρία εγγόνια – «σκεφτόμουν ότι, αν ήταν στο τρένο, θα είχαν την ίδια τύχη». Ο δρόμος, οι τοίχοι, τα κατεβασμένα ρολά, όλα χθες έγιναν κομμάτι της πορείας. «Δεν είναι δυστύχημα, είναι δολοφονία, οι ζωές μας μετράνε», λέει πανό στο «Ρεξ».

Τις φωνές προς την Ομόνοια χρωματίζει η οργή, όμως πιο έντονη ακόμη μοιάζει να είναι η διαχρονική αίσθηση προδοσίας των πολιτών από τo «κράτος και το σύστημα». «Υπάρχει τρομερή πίεση από το πολιτικό σύστημα στον κόσμο», λέει στην «Κ» ο 46χρονος Ιάκωβος. «Χρειάζεται ενδοσυστημική αλλαγή», αναφέρει ο Τζόναθαν που ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, «πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους».

Για «διαχρονικό πρόβλημα» μίλησαν στην «Κ» πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

«Το ποτήρι ξεχείλισε»

Στην πλατεία Ομονοίας, άνθρωποι έρχονται από παντού. Από την Πανεπιστημίου, την 3ης Σεπτεμβρίου, την Πειραιώς. «Το ποτήρι ξεχείλισε», αναφέρουν φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, «η πολιτική τους κοστίζει ζωές».

Στα πεζοδρόμια, άστεγοι παρακολουθούν τους διαδηλωτές που στριμώχνονται μπροστά τους. Στην Πανεπιστημίου, κάποιος πουλάει κουλούρια και λουκουμάδες. Στην Κλαυθμώνος παίζει «Τ’ όνειρο καπνός». Στη Σταδίου, το μνημείο για τα θύματα της Marfin έχει βεβηλωθεί. Μπροστά από την παλιά Βουλή ένας άνδρας κουνάει μια σημαία. Κάποιοι πίνουν καφέ. Ορισμένοι κρατούν άδεια μπουκάλια μπίρας, φορούν μάσκες και γάντια. Πολλοί έχουν αρχίσει να αισθάνονται ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια. Η πλειονότητα του κόσμου, όμως, δεν είναι εδώ γι’ αυτά.

Διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη: «Το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»-1
Χιλιάδες πολίτες σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας εργαζομένων για την τραγωδία των Τεμπών. Χωρίς να σημειωθούν μεγάλης έκτασης επεισόδια, στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 60.000 άτομα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη (φωτ.) οι διαδηλωτές γέμισαν το κέντρο της πόλης. 

«Για ειρηνική διαμαρτυρία ήρθαμε, για τα παιδιά στα Τέμπη και για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν από κάθε κυβέρνηση», λέει ο 21χρονος Γιώργος. «Για να μην ξεχαστεί και να μην παραγραφεί, όπως γίνεται συνήθως», δηλώνει στην «Κ» η 22χρονη Λήδα.

Στο Σύνταγμα, παρά τη σχετική ησυχία, η ένταση είναι αισθητή. Ολοι αναμένουν την πρώτη κίνηση. Κουκουλοφόροι πετούν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ. Πέφτουν κρότου-λάμψης, χημικά και δακρυγόνα. Στην Αθήνα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Ογκώδεις ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα χθες, με πολλούς να τις συγκρίνουν με τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μνημονίων τα έτη 2010-2012. Στη Θεσσαλονίκη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, στη συμβολή της Εγνατίας με την πλατεία Αριστοτέλους, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για 20.000-30.000 άτομα. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ ξέσπασαν και μετά τη βραδινή πορεία. Πολύ μεγάλη χαρακτηρίζεται η πορεία στην Πάτρα, με αναφορές για συμμετοχή άνω των 10.000 ατόμων. Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη συγκέντρωση, που γέμισε την «αχανή» κεντρική πλατεία. Στο Ηράκλειο Κρήτης, κάτοικοι όλων των ηλικιών κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας, ενώ στα Χανιά γέμισε η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Στα Ιωάννινα, η κεντρική πλατεία πλημμύρισε από κόσμο και σύμφωνα με αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα θύμισε την τεράστια διαδήλωση κατά του ασφαλιστικού του νόμου Γιαννίτση. Πάνω από 2.000 άτομα εκτιμάται πως συγκεντρώθηκαν στη Λαμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT