Από το πατρικό κατευθείαν στη συγκατοίκηση

Από το πατρικό κατευθείαν στη συγκατοίκηση

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία κάνει πολλούς να σκέφτονται σοβαρά να μοιραστούν ένα σπίτι ακόμη και με άτομα που δεν γνωρίζουν

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επρεπε να επιλέξω: είτε να μοιράζομαι το σπίτι με τους 60άρηδες γονείς μου, που βλέπουν το βράδυ τηλεόραση και ξυπνούν από τις έξι, είτε να συνυπάρξω σε 65 τ.μ. με μια παλιά μου συμφοιτήτρια, που κάνει υγιεινή ζωή και γιόγκα – έναν τρόπο ζωής, δηλαδή, που δεν ενστερνίζομαι». Η ζυγαριά της Ελσας «έγειρε» προς την παλιά της συμφοιτήτρια, με την οποία εδώ και τρεις μήνες έχουν από κοινού νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο. «Το διαμέρισμά μας δεν είναι μεγάλο, αλλά έχει μπαλκόνι», περιγράφει, «σε σχέση με πολλά ερείπια που είδα στην ευρύτερη περιοχή, το δικό μας είναι πολύ αξιοπρεπές». Κτίσμα του 1985, στον τρίτο όροφο, με θέα την απέναντι πολυκατοικία, οι δύο 29χρονες κοπέλες πληρώνουν 450 ευρώ τον μήνα. «Και νιώθουμε και τυχερές», σχολιάζει η Ελσα, που συγκατοικεί για πρώτη φορά. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκινούσα τις σπουδές μου, ονειρευόμουν ότι σε μία δεκαετία θα ήμουν εργαζόμενη και οικονομικά ανεξάρτητη». Η Ελσα, όμως, έκανε όνειρα χωρίς να υπολογίζει τον… ξενοδόχο – μια αλληλουχία αρνητικών συγκυριών που είχαν ως αποτέλεσμα να αμείβεται πενιχρά και να καλείται να ανταποκριθεί στο ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Ελσας δεν είναι σπάνια.

Ερευνα που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2023 η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ierax Analytix μαζί με την εφαρμογή «MyRoomie» ανέδειξε ότι η συγκατοίκηση αποτελεί συχνή επιλογή για άτομα άνω των 18 ετών που μένουν στην Ελλάδα, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στις αρχές της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 59%, που αντιστοιχούν σε 1.509 άτομα που ζουν σε όλη τη χώρα, απαντούν ότι έχουν συγκατοικήσει με άτομο που δεν ανήκει στην οικογένειά τους. Εξ αυτών, οι μισοί (53%) επέλεξαν ως συγκάτοικο τον ερωτικό τους σύντροφο, 43% φίλο/η, 15% κάποιο άτομο με το οποίο είχαν κοινό γνωστό ή με κάποιον άγνωστο (14%). Τα πλεονεκτήματα από την επιλογή να μοιραστούν ένα σπίτι με κάποιον άλλον ήταν η συντροφικότητα, η οικονομική υποστήριξη, η βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, η προσωπική εξέλιξη και οι γνωριμίες – με το τελευταίο να αποτελεί προνόμιο των πιο τολμηρών, που συγκατοικούν με άτομο που δεν ανήκει στο φιλικό περιβάλλον τους. Το 74% απαντάει ότι έχει ψάξει στο παρελθόν σπίτι και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν τα υψηλά ενοίκια (73%). Το 42% των συμμετεχόντων λέει ρητά ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει σπίτι. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία κάνει πολλούς να σκέφτονται σοβαρά να συγκατοικήσουν ακόμη και με άτομα που δεν γνωρίζουν. Ετσι, 17% απαντάει ότι θα ένιωθε άνετα να συγκατοικήσει με κάποιον/α άγνωστο/η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες. Αποτρεπτικοί παράγοντες για να μείνουν με έναν άγνωστο είναι ο φόβος, η μη ταύτιση στις καθημερινές συνήθειες και η καθαριότητα.

Η απόφαση της συγκατοίκησης με μη γνωστούς είναι κάτι που καθιστά εφικτό η εφαρμογή «My Roomie», που στην Ελλάδα έχει ήδη 1.500 χρήστες, ενώ στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της έχει συντελέσει σε 70 συγκατοικήσεις. Στην πλατφόρμα υπάρχει πλήθος φίλτρων, όπως pet friendly, LGBTQ friendly, bike friendly, ούτως ώστε να φέρνει σε επαφή ανθρώπους των οποίων τα χνώτα ταιριάζουν. «Η έρευνα έδειξε ότι η συγκατοίκηση αφορά κυρίως άτομα 23 έως και 35 ετών, δηλαδή όχι τόσο τους φοιτητές», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Δομίνικος Πρίτης, ιδρυτής της εταιρείας. «Σημειώνεται σε όλη την Ευρώπη στροφή προς τη συγκατοίκηση, καθώς το υψηλό ενεργειακό πρόβλημα είναι κοινό». Το «My Roomie» δραστηριοποιείται και σε Τσεχία, Πολωνία, ενώ προσεχώς θα επεκταθεί σε Ρουμανία και Πορτογαλία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT