Δίκη για τη δολοφονία Αλκη: Καταθέτει η ιατροδικαστής – Προέτρεψε τους γονείς του 19χρονου να βγουν από την αίθουσα

Δίκη για τη δολοφονία Αλκη: Καταθέτει η ιατροδικαστής – Προέτρεψε τους γονείς του 19χρονου να βγουν από την αίθουσα

«Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους, συμβουλεύω, ως μάνα, να βγουν οι γονείς από την αίθουσα», είπε η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να βγουν από τη δικαστική αίθουσα λόγω της «σκληρότητας» των όσων θα καταθέσει, προέτρεψε τους γονείς του Αλκη Καμπανού η ιατροδικαστής Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση, με την εξέταση της οποίας συνεχίζεται για 15η μέρα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, ύστερα από την άγρια επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, που δέχθηκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλάου.

«Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους, συμβουλεύω, ως μάνα, να βγουν οι γονείς από την αίθουσα», είπε η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κατά την έναρξη της κατάθεσής της. Πράγματι, οι γονείς του Αλκη αποχώρησαν από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ωστόσο η παραπάνω συμβουλή – προτροπή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, που ανέφεραν ότι η μάρτυρας «δεν βρίσκεται στο δικαστήριο ως μητέρα», αλλά με την επιστημονική της ιδιότητα και προκειμένου να καταθέσει για τα ιατροδικαστικά ευρήματα που διαπίστωσε εξετάζοντας τόσο τη σορό του Αλκη όσο και τα τραύματα των δύο φίλων του.

Η αιτία θανάτου του Αλκη

Επιδεικνύοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα τραύματα του Αλκη και συμβουλευόμενη τις σημειώσεις του ηλεκτρονικού της υπολογιστή, η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την πορισματική της έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 19χρονου «οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, διαπίστωσε «δύο κατάγματα, δύο εστίες αιμορραγίας και ένα εγκεφαλικό οίδημα», ενώ για το τελευταίο είπε ότι, «για να το σώσεις, έπρεπε να κάνεις κρανιοεκτομή». Από την ιατροδικαστική εξέταση, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, προέκυψε ότι η εξωτερική εικόνα της κεφαλής διέφερε από την εσωτερική. «Τα τραύματα δεν “φώναζαν” απ’ έξω, αλλά από μέσα», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα όργανα που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες κακώσεις ούτε από τι προήλθαν κάποια απ’ αυτά (π.χ. πτώση).

Στη συνέχεια ανέλυσε τα τραύματα στα κάτω άκρα, εκ των οποίων δύο του προκάλεσαν αθρόα αιμορραγία στον δεξί μηρό. Για τα τραύματα στο συγκεκριμένο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι συμβατά με δρεπάνι και κάραμπιτ. Αντιθέτως για τα τραύματα στον αριστερό μηρό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από δρεπάνι, προσθέτοντας πάντως ότι από μόνα τους αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Ερωτηθείσα από την έδρα για τα όργανα-όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η μάρτυρας απάντησε πως διαπίστωσε τρία διαφορετικά νήσσοντα και τέμνοντα όργανα και τουλάχιστον δύο θλόντα όργανα. «Πιθανότατα να ήταν περισσότερα, αλλά αυτά μπόρεσα να διαπιστώσω» σημείωσε.

«Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μια επαφή μαζί τους»

Οσον αφορά τους άλλους δύο τραυματίες (πιο σοβαρό ο πρώτος), η κ. Κοβάτση χαρακτήρισε επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν. Μεταφέροντας στο δικαστήριο την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν τους συνάντησε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», τρία 24ωρα μετά την επίθεση, είπε: «Ηταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τους μιλούσα κι αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι. Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μία επαφή μαζί τους».

Να προσκομιστούν τα ρούχα του Αλκη ζήτησε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας υπέβαλε αίτημα -το οποίο έγινε δεκτό- να προσκομιστούν ως «πειστήρια» τα ρούχα που φορούσε ο Αλκης κατά τη δολοφονική επίθεση για να υπάρξει σύγκριση – αντιστοίχηση με τα τραύματα στο σώμα του. Οπως έγινε γνωστό, ο ρουχισμός φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα τη διαδικασία και, μετά την προσκόμιση των πειστηρίων, η διαδικασία συνεχίστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT