Διαρκής εγρήγορση για το περιβάλλον

Την 1η Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή και πέρασε γρήγορα από τη διαδικασία των επιτροπών πολυνομοσχέδιο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για διάφορες διατάξεις του, ιδίως διατάξεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη χωροταξία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή και πέρασε γρήγορα από τη διαδικασία των επιτροπών πολυνομοσχέδιο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για διάφορες διατάξεις του, ιδίως διατάξεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη χωροταξία. Είχα την ευκαιρία να σχολιάσω στην «Κ» ότι σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο φαινόταν να εισάγει αποκλίσεις σε δύο κρίσιμους χώρους – τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές και στη δόμηση εκτός σχεδίου. Ενδεικτικά αναφέρθηκα στα άρθρα 179 και 253 του νομοσχεδίου, καθόσον το πρώτο δημιουργούσε τον ορατό κίνδυνο χαλάρωσης της προστασίας περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενες, όπως οι περιοχές Natura, ενώ το δεύτερο διευκόλυνε τη μεταβολή των ορίων οικισμών μέσω διαδικασίας «διόρθωσης» σχετικών «σφαλμάτων».

Σημειώνω ότι και η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 253 παρουσιάζει προβλήματα, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση της εκτός σχεδίου οικοδόμησης μέσω της διεύρυνσης του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου πριν από την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Είναι για τον λόγο αυτό ιδιαίτερα θετική η χθεσινή ανακοίνωση ότι με παρέμβαση του πρωθυπουργού αποσύρονται τα άρθρα 178-181 και το άρθρο 253 παρ. 1 και 2, διατάξεις που και πολλοί άλλοι παρεμβαίνοντες αξιολόγησαν ως προβληματικές. Θα ήταν ευχής έργον, η παρέμβαση του προέδρου της κυβέρνησης να σηματοδοτεί μια γενικότερη εγρήγορση και κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτιμώ επίσης ότι η απόσυρση των παραπάνω άρθρων δηλώνει και την αναγνώριση της χρησιμότητας της ευρείας και δημόσιας διαβούλευσης για θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας – η κοινωνία των πολιτών είναι όλο και πιο δραστήρια στη χώρα μας, όπως εξάλλου φάνηκε και από την κινητοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του νομοσχεδίου με το αρχικό του περιεχόμενο. Οι οργανώσεις αυτές συγκεντρώνουν σημαντική επιστημονική γνώση και εμπειρία και μπορούν να συμβάλλουν με τρόπο ιδιαίτερα ουσιαστικό στη νομοθετική διαδικασία.

Ισως η απόσυρση των επίμαχων άρθρων να μπορούσε, ως κίνηση καλής πίστης και ένδειξη θετικών προθέσεων, να δημιουργήσει συνθήκες παραγωγικής ανταλλαγής θέσεων και απόψεων με απώτερο στόχο τη στενότερη συνεργασία των οργάνων της πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών. Η αντικατάσταση της σύγκρουσης από τη συνεργασία θα ήταν σίγουρα ευεργετική για τη χώρα που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε, όλοι μαζί.

* Ο κ. Στάθης Ποταμίτης είναι δικηγόρος Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT