Ναυτιλία: Ωθηση σε 100 νέους με υποτροφίες για μεταπτυχιακά

Ναυτιλία: Ωθηση σε 100 νέους με υποτροφίες για μεταπτυχιακά

Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το οποίο δεν περιορίζεται σε σπουδές που άπτονται των ναυτιλιακών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

«Αναγνωρίζουμε την αξία, επιβραβεύουμε την αριστεία, τιμούμε διαχρονικά τη νέα γενιά, γι’ αυτό η σημερινή μέρα είναι ημέρα τιμής και ανοιχτής πρόσκλησης». Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, ανακοίνωσε χθες το νέο πρόγραμμα υποτροφιών της Ενωσης «Συνένωση για την Παιδεία» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Οπως τόνισε η κ. Τραυλού, τα μέλη της Ενωσης συνένωσαν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα να δοθούν φέτος 100 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, «πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποτροφιών στην ιστορία της Ενωσής μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 είχαν δοθεί 20 υποτροφίες και το 2021 άλλες 25.

«Ως Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών μας. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών αποτελεί εδώ και χρόνια προτεραιότητά μας. Στο πρόσωπο των νέων αυτών ανθρώπων που απονέμουμε τις υποτροφίες των μεταπτυχιακών σπουδών της επιλογής τους, αναγνωρίζουμε τους εμπνευστές της γενιάς τους, αναγνωρίζουμε τα θετικά μας πρότυπα. Είναι οι οδηγοί μας σε ένα μέλλον ελπιδοφόρο ως κοινωνία, ως χώρα», δήλωσε η κ. Τραυλού. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα από εδώ, από το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον Πειραιά μας, σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι νέες και οι νέοι είναι το πρόσημο συν στη ναυτιλία μας και στην κοινωνία μας», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΕΕ, ενώ ένα βίντεο με τους υποτρόφους της περασμένης χρονιάς επιβεβαίωνε του λόγου το αληθές. «Ηξερα ότι ήταν ένα απαραίτητο στάδιο για να υλοποιήσω το μεταπτυχιακό μου, ακριβώς λόγω του ότι είναι στην Αμερική», σχολιάζει η υπότροφος Μαρία Ρούση, ενώ η Αρίνα Γιαλαγιά περιγράφει την πορεία προς την αριστεία ως εξής, «σκαλοπάτι σκαλοπάτι καταφέρνεις οτιδήποτε θέλεις, χωρίς να κοιτάς τι γίνεται γύρω σου». Μέσω του προγράμματος έδωσαν ώθηση στις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

Την πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών χαιρέτισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, που παρευρέθη στην εκδήλωση. «Η ναυτιλία αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατηγικό πυλώνα της χώρας και τον σημαντικότερο της εθνικής οικονομίας», υπενθύμισε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε εκτενώς και στο κοινωνικό έργο της ΕΕΕ. Η Ενωση έχει αναπτύξει προγράμματα που αποσκοπούν στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου – επισιτιστικής βοήθειας, κοινωνικής πρόνοιας, ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει πάνω από 80 εκατ. ευρώ υλοποιώντας σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα. Τέλος, έθιξε την ανάγκη να «προσελκύσουμε περισσότερους νέους Ελληνες να ασχοληθούν με το επάγγελμα του ναυτικού και των ναυτιλιακών εν γένει».

Προϋποθέσεις

Οι 100 υποτροφίες δεν περιορίζονται μόνο σε σπουδές που άπτονται των ναυτιλιακών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους όλων των γνωστικών πεδίων έως 35 ετών (σ.σ. το ηλικιακό όριο μετατίθεται στα 38 όταν πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής) που έχουν βαθμό πτυχίου 8 και άνω. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ενός ή δύο ετών σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή της αλλοδαπής, με ημερομηνία έναρξης το φθινόπωρο του 2023. Στον φάκελο δικαιολογητικών οι υποψήφιοι καλούνται να επισυνάψουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της οικογένειάς τους ή των ιδίων, εάν καταθέτουν αυτόνομα φορολογική δήλωση, καθώς συνυπολογίζεται και η οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε ενδιαφερομένου. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως τις 20 Απριλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT