Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο. Τα νεότερα μέλη της ομάδας δηλώνουν στην «Κ» πως είναι έτοιμα να προστατεύσουν το δεύτερο σπίτι τους, τον Υμηττό

7' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίπλα από το νεκροταφείο του Χολαργού, στους πρόποδες του Υμηττού, τα 64 ενεργά μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, προκειμένου να συσκεφθούν ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου που πλησιάζει. 

Στην αρχή, μπαίνοντας στο προαύλιο χώρο του Πυροφυλακίου, νομίζεις πως εκείνη την ώρα πραγματοποιεί επίσκεψη κάποιο σχολείο. Στη συνέχεια όμως και δεδομένης της ημέρας -Σάββατο- καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται για μαθητές, αλλά για νεαρούς εθελοντές. 

«Πολλοί από τους εθελοντές μας είναι νέοι σε ηλικία. Ο μέσος όρος ηλικίας μας είναι τα 28 έτη. Επίσης ένα πράγμα για το οποίο είμαστε περήφανοι είναι πως από τα 64 ενεργά μέλη της ομάδας μας, οι 24 είναι γυναίκες. Τα νεότερα μας μέλη είναι 19 ετών και οι μεγαλύτεροι 60», αναφέρει ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας, Στέλιος Φούρναρης, επισημαίνοντας πως «είτε μας αποκαλέσετε ομάδα, είτε οικογένεια είναι το ίδιο για εμάς». 

Η Εθελοντική Ομάδα Παπάγου-Χολαργού στηρίζει ενεργά τον Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος συνεργάζεται συνολικά με 12 ομάδες και έχει τα περισσότερα μέλη από κάθε ομάδα (πάνω από 150 εγγεγραμμένους πολίτες).

«Αυτή η ομάδα ξεκίνησε από την αγάπη που έχουμε όλοι για το βουνό. Εγώ ειδικά που μένω στην περιοχή είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω και να προστατεύσω το δάσος. Μάλιστα η χαρά μου είναι διπλή γιατί μύησα και τα παιδιά μου που τώρα είναι και αυτοί εθελοντές», μας λέει η Πηνελόπη, η οποία προτίμησε αντί να αφιερώνει ώρες για να περπατάει στο βουνό, να κάνει περιπολίες σε αυτό. 

Παρόλο που η εθελοντική ομάδα είναι ενεργή όλο το χρόνο ακόμη και σε περιόδους κακοκαιρίας, η κινητοποίηση το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη.

«Αν λείψω ένα Σαββατοκύριακο, νιώθω ενοχές»

«Στην αντιπυρική περίοδο οι βάρδιες είναι καθημερινές. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5 κάνουμε 24ωρες βάρδιες. Τις υπόλοιπες ημέρες είμαστε από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Αλλά, ακόμα και τον χειμώνα θα έρθουμε εδώ όταν υπάρχει ανάγκη. Στη φετινή “επίσκεψη” του χιονιά καθίσαμε εδώ τέσσερα 24ωρα συνεχόμενα. Πέρσι στην κακοκαιρία “Ελπίδα” σπάσαμε ρεκόρ. Είχαμε βάρδια στο πυροφυλάκιο επτά συνεχόμενα 24ωρα, ώστε να συνδράμουμε την Πολιτική Προστασία, εφόσον κρινόταν αναγκαίο», αναφέρει ο κ. Φούρναρης.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως δεδομένου, πως πλησιάζει η προετοιμασία και η εκπαίδευση των μελών από τη Πυροσβεστική, οι συσκέψεις και οι δράσεις της ομάδας είναι πιο τακτικές.

Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού-1
Η Εθελοντική Ομάδα Παπάγου-Χολαργού υπάγεται στον Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος μετρά 12 ομάδες συνολικά, και έχει τα περισσότερα μέλη, καθώς έχουν εγγραφεί πάνω από 150 πολίτες. 

«Μεγάλο ρόλο για τη συμμετοχή μου έπαιξε η παρέα. Ωστόσο πια μπορώ να πω με σιγουριά πως αν λείψω ένα Σαββατοκύριακο από την ομάδα, νιώθω ενοχές», λέει η Κλειώ στην «Κ», η οποία είναι και από τα νεότερα μέλη της ομάδας.

Οι περισσότεροι εθελοντές άλλωστε κατανόησαν από πέρσι πως όσο πιο νωρίς ξεκινά η προετοιμασία, τόσο το καλύτερο. Όπως μας λένε άλλωστε, η αντιπυρική περίοδος άρχισε απότομα και άσχημα, καθώς στην αρχή ξέσπασε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα και μετά ήρθε η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη.

Ο επικεφαλής μάλιστα εκτιμά πως φέτος η αντιπυρική περίοδος θα είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη χρονιά.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν. Ακόμη και οι βροχές και τα χιόνια που σημειώθηκαν στην Αττική δεν ήταν αρκετά. Επικράτησε ο ξηρός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Επίσης ο βόρειος άνεμος βοηθά στο να ξεραθεί το οικοσύστημα. Δυστυχώς φέτος είχαμε αρκετούς βοριάδες», επισημαίνει ο κ. Φούρναρης.

Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού-2
Πέρσι η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε απότομα και άσχημα, καθώς στην αρχή ξέσπασε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα και ακολούθησε η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη.

Οι νέοι εθελοντές της ομάδας όμως φαίνονται πλήρως συνειδητοποιημένοι για τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα έρθουν.

«Ο εθελοντισμός για μένα είναι ένα μικρόβιο»

«Ο εθελοντισμός για μένα είναι ένα μικρόβιο. Είτε το έχεις, είτε στο περνάει κάποιος», μας λέει η 19χρονη Πέννυ. Από την άλλη η φίλη της, Δέσποινα, τονίζει πως έχει πάρει ήδη πολλά πράγματα από τον καθένα εκεί. «Θεωρώ πως το να είσαι εθελοντής σου αλλάζει την ψυχολογία», τονίζει.

Από την άλλη ο Νίκος, ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές, κόλλησε το «μικρόβιο» τυχαία. «Πριν τέσσερα χρόνια, η ομάδα είχε επισκεφτεί ένα σχολείο προκειμένου να μιλήσει για τον εθελοντισμό. Σε αυτό το σχολείο ήταν μαθητής ο γιος μου κι έτσι έτυχε να ενημερωθώ για το έργο τους. Από τότε είμαι ενεργό μέλος της ομάδας, γιατί απλώς θέλω να συνεχίσω να βλέπω την ομορφιά του πράσινου γύρω μου».

Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού-3
Μετά από τη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια δεχτήκαμε πάρα πολλές αιτήσεις από άτομα που ήθελαν να γίνουν εθελοντές σε εμάς. Εν τέλει από τις 80 περίπου αιτήσεις, μόνο 2-3 άτομα παραμένουν ακόμη ενεργά μέλη.

Δυστυχώς όμως δεν βλέπουν όλοι τον εθελοντισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. «Με πικρία έχουμε διαπιστώσει πως ο εθελοντισμός γίνεται “μόδα” μετά από ένα τραγικό συμβάν. Μετά από τη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια δεχτήκαμε πάρα πολλές αιτήσεις από άτομα που ήθελαν να γίνουν εθελοντές σε εμάς. Εν τέλει από τις 80 περίπου αιτήσεις, μόνο 2-3 άτομα από αυτά παραμένουν ακόμη ενεργά μέλη», αναφέρει ο κ. Φούρναρης. 

 «Δεν μπορώ να βλέπω το δάσος να καίγεται»

Από την άλλη ο Σταμάτης, αποφάσισε να γίνει εθελοντής μετά τη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, αλλά ποτέ δεν είδε την αγάπη για το βουνό ως «μόδα». «Όταν είδα την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε εκεί, είπα στον εαυτό μου “ότι δεν μπορώ να μένω με σταυρωμένα τα χέρια”. Από τότε δεν έχω λείψει λεπτό, ημέρα, μήνα, εποχή». 

Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού-4
Έχουμε ξεκινήσει διαδικασία ώστε κάποιοι εθελοντές μας να λάβουν πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες απο το ΕΚΑΒ.

Το ίδιο συνέβη και με τον Άγγελο, ο οποίος αποφάσισε να γίνει ενεργό μέλος μετά την τραγωδία στο Μάτι. «Ήταν μία τραγωδία που με σόκαρε. Αποφάσισα τότε να γίνω μέλος, να εκπαιδευτώ και έκτοτε δεν έχω λείψει ποτέ», τονίζει στην «Κ». 

Η δράση θέλει πειθαρχία, μετά είμαστε όλοι φίλοι

Ακούγοντας και από τα 14 άτομα που μίλησαν στην «Κ» ότι θεωρούν την εθελοντική ομάδα σαν οικογένεια και τον Υμηττό σαν δεύτερο σπίτι τους, αισθάνθηκα την ανάγκη να ρωτήσω τον επικεφαλής το «μυστικό της επιτυχίας».

«Εγώ απλά έβαλα ένα λιθαράκι και προσπάθησα να προτρέψω τον κάθε εθελοντή να είναι ο εαυτός του. Επίσης προσπάθησα να τους περάσω και το “μικρόβιο” της ομαδικότητας. Εδώ είμαστε ένας για όλους και όλοι για έναν. Όταν ξεσπά μία πυρκαγιά και κινητοποιούμαστε, τότε χρειάζεται πειθαρχία. Μετά τη λήξη του συναγερμού είμαστε όλοι φίλοι», αναφέρει ο κ. Φούρναρης.  

Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού-5
Όταν ξεσπά μία πυρκαγιά και κινητοποιούμαστε, τότε χρειάζεται πειθαρχία. Μετά τη λήξη του συναγερμού είμαστε όλοι φίλοι.

Και επειδή ακριβώς «ο εθελοντισμός θέλει πειθαρχία», οι ώρες και οι δράσεις εκπαίδευσης είναι πολλές.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι οι εθελοντές περνούν μία εκπαίδευση 80 ωρών από το πυροσβεστικό σώμα, σε συνεργασία με τον κοντινό πυροσβεστικό σταθμό. Έτσι παίρνουμε μία βεβαίωση πιστοποίησης για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στις αποστολές. Από φέτος ενεργοποιήθηκε ο νόμος 4662 της Πολιτικής Προστασίας, που πλέον θα υπάρχει ένα 20ωρο θεωρητικό κομμάτι και 100 ώρες εκπαίδευσης. Αυτό όμως πρακτικά θα ισχύσει από το 2024 και κάθε εθελοντής θα έχει το δικό του ατομικό μητρώο. Πέραν αυτού όμως εμείς εδώ εκπαιδευόμαστε καθημερινά. Κάνουμε εικονικά σενάρια σε σημεία που επιλέγονται χωρίς να το γνωρίζουν οι εθελοντές, ενώ κάθε χρόνο κάνουμε και μία εκπαίδευση ευρείας κλίμακας διάρκεια δύο ημερών. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει διαδικασία ώστε κάποιοι εθελοντές να λάβουν πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες», περιγράφει ο κ. Φούρναρης αναφέροντας πως πέρσι αποτράπηκαν τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά που θα οδηγούσαν σε πυρκαγιάς εξαιτίας των νυχτερινών βαρδιών που κάνει η ομάδα όλο το καλοκαίρι.

Η Πολιτεία είναι παταγωδώς απούσα

Παρότι όμως είναι ξεκάθαρο πως τα μέλη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού, όπως και των άλλων δήμων, πολλές φορές προσφέρουν έργο που είναι και πάνω από τις δυνάμεις τους, η Πολιτεία εξακολουθεί να μην είναι στο πλευρό τους.

Η ομάδα μας έχει πάρα πολλές ανάγκες. Ανάγκες εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και οχημάτων. Ο Δήμος και ο ΣΠΑΥ συνδράμει όπως μπορεί προκειμένου να συντηρηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, οι εγκαταστάσεις καθώς και άλλα αιτήματα που έχουμε κατά καιρούς. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία είναι παταγωδώς απούσα. Ένα αίτημα μας προς την Πολιτεία είναι να μας δοθεί ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο εδώ και χρόνια δεν έχει ευδοκιμήσει. Έχει χρειαστεί πολλές φορές η ομάδα του πεζικού να πάρει τα δικά της οχήματα για να φτάσει στο σημείο της φωτιάς», αναφέρουν μέλη της εθελοντικής ομάδας τονίζοντας πως στη δική τους περίπτωση απλώς είναι τυχεροί που έχουν υποστήριξη από τους τοπικούς παράγοντες.

Οι ακούραστοι προστάτες του Υμηττού-6
Ο Δήμος και ο ΣΠΑΥ συνδράμουν όπως μπορούν προκειμένου να συντηρηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, οι εγκαταστάσεις καθώς και άλλα αιτήματα που έχουμε κατά καιρούς. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία είναι παταγωδώς απούσα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος τονίζει πως οι δράσεις του Συνδέσμου είναι πρότυπο στη χώρα. 

«Ο σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά σύνδεσμος της χώρας με 1,5 εκατ. πληθυσμό που ζει γύρω από τον Υμηττό. Στόχος μας είναι οι εθελοντές να έχουν όλη την υλικοτεχνική υποστήριξη από τον ΣΠΑΥ, αλλά μακάρι να είχαμε πιο ενεργή στήριξη από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα με το Ταμείο Ανάκαμψης, πέρσι δόθηκε ένα μεγάλο ποσό και καθαρίσαμε τον Υμηττό, δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αφού ο σύνδεσμος έχει λάβει έως τώρα το ήμισυ της χρηματοδότησης που θα έπρεπε να έχει λάβει. Εύχομαι το επόμενο διάστημα οι υπόλοιπες μελέτες του ΣΠΑΥ να υλοποιηθούν κι αυτές», καταλήγει ο κ. Κωνσταντάτος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT