Αρσάκειο: Παραμένουν στο ίδιο περιβάλλον θύτες και θύμα

Αρσάκειο: Παραμένουν στο ίδιο περιβάλλον θύτες και θύμα

O 15χρονος ανέφερε κι άλλα περιστατικά εκφοβισμού σε βάρος του, όπως και σε βάρος άλλων παιδιών. Για μια κατάσταση που «δείχνει να έχει βάθος» μιλά στην «Κ» ο δικηγόρος της οικογένειας

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το παιδί πηγαίνει από σήμερα στο σχολείο, όμως τόσο ο ίδιος, όπως και όλη του η οικογένεια είναι σοκαρισμένοι. Ο 15χρονος λαμβάνει και πρέπει να λαμβάνει, ψυχολογική υποστήριξη». Αυτό λέει στην «Κ» ο Σπύρος Δημητρίου, δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου μαθητή στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, ο οποίος δέχθηκε bullying πριν από μερικές ημέρες, από μια ομάδα έξι συμμαθητών του.

Ο δικηγόρος σημειώνει μάλιστα πως: «αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν θύτες και θύμα στο ίδιο σχολικό περιβάλλον, μιας και το σχολείο δεν έχει προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους. O 15χρονος ανέφερε μάλιστα ότι υπήρχαν και άλλα περιστατικά εκφοβισμού σε βάρος του στο παρελθόν, όπως και σε άλλα παιδιά στο ίδιο γυμνάσιο. Η κατάσταση στο σχολείο δείχνει να έχει βάθος. Σίγουρα, ένα ποινικό αδίκημα που θα διερευνηθεί στην προκειμένη περίπτωση, είναι η έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Να τονίσουμε βέβαια πως οι ανήλικοι, είναι στην πλειοψηφία τους, 15 ετών και κάτω και σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα».

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό άγριου bullying στον 15χρονο, συνέβη την περασμένη Παρασκευή (31/3/2023) όταν έξι συμμαθητές του -πέντε αγόρια και ένα κορίτσι-, ακινητοποίησαν τον μαθητή και τού έδεσαν τον λαιμό και το σώμα με πετονιά. Όταν οι φερόμενοι ως δράστες βγήκαν από την αίθουσα του σχολείου, ο 15χρονος έβγαλε την πετονιά και επισκέφτηκε το ιατρείο του σχολείου. Σε εκείνη τη φάση, δεν αποκάλυψε την επίθεση που είχε δεχθεί αλλά το έκανε αργότερα, όταν επέστρεψε σπίτι του, με τους γονείς του να καταγγέλλουν το ίδιο βράδυ το περιστατικό στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις 15χρονους, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ακόμη 15χρονων, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Η θέση του συλλόγου γονέων και η συνήθως ανεπαρκής διαχείριση των περιστατικών

Την ίδια στιγμή νέα ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Διοίκηση των Αρσακείων Σχολείων δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, αποφεύγοντας να παρέμβει σε μια διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει, ακολουθώντας αυστηρά τη σχολική νομοθεσία και μάλιστα μια διαδικασία που αφορά σε ανήλικους μαθητές και τους γονείς τους.

Η Διεύθυνση του συγκεκριμένου Σχολείου μάς πληροφορεί ότι περατώθηκε ήδη η προβλεπόμενη διερευνητική διαδικασία (λήψη καταθέσεων των εμπλεκομένων μαθητών και των γονέων τους καθώς και εκπαιδευτικών) και το θέμα υποβάλλεται στον Σύλλογο Διδασκόντων του συγκεκριμένου Γυμνασίου, αρμόδιου να λάβει αποφάσεις επί του θέματος.

Ο Σύλλογος έχει κληθεί να συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη (11 Απριλίου) με παράλληλη προβλεπόμενη κλήτευση των εμπλεκομένων μαθητών και των γονέων τους. Παράλληλα χωρεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ζήτησε και η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από την Εκπαιδευτική Διεύθυνση της Περιφέρειας, ώστε να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών».

Προηγήθηκε πριν από δύο ημέρες (3/4/2023) ανακοίνωση της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Μαθητριών των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» στην οποία ανάμεσα σε άλλα, οι γονείς ζητούν «την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές- υπαίτιους, ως αυτονόητη παιδαγωγική πράξη, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες απαράδεκτες και επικίνδυνες συμπεριφορές, σε βάρος μαθητών και μαθητριών, καθώς και τα κρούσματα μιμητισμού που θα προκαλούσε η τυχόν ατιμωρησία». Σημειώνουν επίσης και το εξής: «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση του αρμόδιου προσωπικού με στόχο την αυστηρή επιτήρηση μαθητών και σχολικών χώρων. Είναι αδιανόητο για ένα ιδιωτικό σχολείο του επιπέδου και της ιστορίας των Αρσάκειων Σχολείων να υπολείπεται στον τομέα αυτόν».

Οι επόμενες κινήσεις της οικογένειας

Όσον αφορά στις νομικές κινήσεις που ετοιμάζει η οικογένεια του 15χρονου, ο δικηγόρος της αναφέρει στην «Κ» πως μόλις ο ίδιος συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, άμεσα, θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

«Πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, όλες οι ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν. Και φυσικά όχι μόνο από τους ανηλίκους αλλά και από το εποπτεύον περιβάλλον τους, είτε αυτοί είναι οι γονείς των φερόμενων ως δραστών, είτε τo σχολικό περιβάλλον –καθηγητές, διευθυντές κ.τ.λ» σημειώνει ο κ. Δημητρίου και προσθέτει: «αυτό που πρέπει να απαντήσει η δικαιοσύνη είναι αν εδώ έχουμε να κάνουμε με σχολείο ή επιχείρηση. Αν δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα ασφαλείας, τα μέτρα που ο κανονισμός απαιτεί, αυτό πρέπει να απαντηθεί».

Ο κ. Δημητρίου τονίζει τέλος πως οι υποθέσεις εκφοβισμού στα σχολεία αυξάνονται διαρκώς, με βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, το ότι ολοένα και συχνότερα οι δράστες καταγράφουν σε βίντεο τα περιστατικά, με στόχο να εξευτελίσουν δημόσια τα θύματα αλλά και για να δείξουν τη «δύναμη» τους. 

Αρσάκειο: Παραμένουν στο ίδιο περιβάλλον θύτες και θύμα-1

«Δυστυχώς, δεν είναι η αρμόζουσα και η συνέχεια αυτών περιστατικών», υπογραμμίζει o κ. Δημητρίου και εξηγεί: «Οι θύτες έχουν δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, στις πρωτόδικες αποφάσεις που λαμβάνονται για απομάκρυνσή τους από τα σχολικά περιβάλλοντα, όπου έχουν πραγματοποιήσει την παράβαση. Οι αποφάσεις σπάνια εφαρμόζονται. Υπάρχει υπόθεση μαθητή που αποκλείστηκε από όλα τα σχολεία της Ελλάδας και ο οποίος είχε δικαστεί με την κατηγορία του κακουργήματος, μιας και είχε βάλει φωτιά σε σχολείο, και τελικά τον δέχτηκε ιδιωτικό σχολείο. Υπάρχουν ιδιωτικά που το κάνουν αυτό».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT