Πυρκαγιά στο Μάτι: Τα εγκαύματα δεν παραγράφονται

Πυρκαγιά στο Μάτι: Τα εγκαύματα δεν παραγράφονται

Η Δικαιοσύνη τώρα επισπεύδει τις διαδικασίες με δεύτερη δίκη για το Μάτι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δεύτερη δίκη για εγκαυματίες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίοι δεν μετέχουν στη δίκη που ήδη διεξάγεται, έχει δρομολογηθεί από τη Δικαιοσύνη με μεγάλη καθυστέρηση και με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι και σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο παρών αλλά και άμεσος.

Η δεύτερη δίκη για το Μάτι αφορά κατοίκους της περιοχής που για διάφορους λόγους δεν περιελήφθησαν στα θύματα της μεγάλης δίκης που ήδη διεξάγεται –και αυτή με καθυστέρηση–, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης για να μη μείνει το αίτημά τους για δικαιοσύνη παντελώς ανεκπλήρωτο, να δρομολογήσει προ καιρού κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα.

Ερευνα… εξπρές

Η έρευνα έγινε με ταχύτητα εντελώς ασυνήθιστη σε ποινικές υποθέσεις, μήπως και προλάβουν να γίνουν οι αναγκαίες διαδικαστικές πράξεις που απαιτούνται από τον νόμο και μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να παραστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ως υπερασπιστές της κατηγορίας εις βάρος των συνολικά 21 κατηγορουμένων που κρίνονται ως υπεύθυνοι για εγκληματικές παραλείψεις οι οποίες προκάλεσαν την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Η καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά εκθέτει την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία δεν μπόρεσε ούτε σε αυτή την περίπτωση να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η κίνηση των ποινικών διαδικασιών για ορισμένους από τους εγκαυματίες, για να μην παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες που αποδίδει η Δικαιοσύνη, οφείλει να είναι τέτοια ώστε στις 23 Ιουνίου να έχουν τελειώσει τα διαδικαστικά, γιατί αλλιώς το σύνολο της υπόθεσής τους παραγράφεται.

Ετσι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου –χωρίς υπερβολή– από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για να προλάβουν τις προθεσμίες, ώστε η παραγραφή των αδικημάτων (πλημμελήματα) που είναι στα πέντε χρόνια, να πάει στα οκτώ. Σε κάθε περίπτωση, οι ποινικές διαδικασίες για τις συνέπειες της φονικής πυρκαγιάς, είτε πρόκειται για την κύρια δίκη που αφορά τους νεκρούς αλλά και δεκάδες εγκαυματίες, είτε πρόκειται για τη συμπληρωματική, που τώρα δρομολογήθηκε, εκθέτουν την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία δεν μπόρεσε –και αυτή τη φορά– να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα το αίτημα των συγγενών των θυμάτων αλλά και των επιζώντων για ηθική δικαίωση μέσω της δικαστικής κρίσης να τίθεται σε κίνδυνο λόγω παραγραφής.

Η πρώτη συγγνώμη

Κατά τα άλλα, στην κύρια δίκη για τους υπευθύνους της πρωτοφανούς τραγωδίας, και χθες εξετάστηκε, για 15η ημέρα, ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτριος Λιότσιος, ο οποίος ανέλαβε να αποτυπώσει σε πόρισμα τις τεράστιες ευθύνες για πράξεις και κυρίως παραλείψεις των υπευθύνων του κρατικού μηχανισμού. Ενας από τους κατηγορουμένους, ο Φίλιππος Παντελεάκος, που τότε ήταν διευθυντής Επιχειρήσεων στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθώντας την κατάθεση Λιότσιου έκρινε πως πρέπει να ζητήσει για λογαριασμό του απόντος κρατικού μηχανισμού συγγνώμη από τα θύματα. Η πρώτη συγγνώμη που ειπώθηκε έως τώρα σε αυτή τη δίκη. «Εκφράζω δημόσια συγγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και τον σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και στους συγγενείς τους», είπε ο κατηγορούμενος ξεκινώντας τις ερωτήσεις προς τον μάρτυρα.

Στη συνέχεια έγινε πολλή συζήτηση κατά την κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου για το πότε πέταξε το μοναδικό εναέριο μέσο που έκανε ρίψεις για τη φωτιά, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT