Ακατάλληλο το κτίριο των Διοικητικών Δικαστηρίων Πειραιά

Ακατάλληλο το κτίριο των Διοικητικών Δικαστηρίων Πειραιά

Nτροπιαστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν πριν από μια εβδομάδα στον Πειραιά, όταν πήρε φωτιά το κτίριο (πολυκατοικία) στο οποίο στεγάζονται τα διοικητικά δικαστήρια της πόλης, με αποτέλεσμα όλες οι δικαστικές διαδικασίες να ανασταλούν και τα δικαστήρια να κλείσουν μέχρι νεωτέρας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nτροπιαστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν πριν από μια εβδομάδα στον Πειραιά, όταν πήρε φωτιά το κτίριο (πολυκατοικία) στο οποίο στεγάζονται τα διοικητικά δικαστήρια της πόλης, με αποτέλεσμα όλες οι δικαστικές διαδικασίες να ανασταλούν και τα δικαστήρια να κλείσουν μέχρι νεωτέρας. Η κατάσταση στέγασης του τρίτου σε μέγεθος διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, που έχει την αρμοδιότητα χιλιάδων υποθέσεων στον Πειραιά, έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς οι δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται από τη δεκαετία του 1980 σε ένα κτίριο το οποίο μόνον δικαστικό μέγαρο δεν είναι. Το εν λόγω κτίριο, που τυλίχθηκε στις φλόγες την περασμένη Κυριακή από φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα χρωμάτων στο ισόγειο, έχει κριθεί ακατάλληλο εδώ και δεκαετίες, ενώ άπειρες είναι οι αναφορές σε αρμοδίους από τους δικαστές για την επικινδυνότητά του.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά (ευτυχώς ήταν Κυριακή και το δικαστήριο ήταν κλειστό), το κτίριο είχε καεί ξανά το 1987. Μάλιστα οι ζημιές που είχε υποστεί είχαν προκαλέσει προβλήματα στη στατικότητά του. Από τότε οι εκκλήσεις για μεταστέγαση των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά είναι δεκάδες. Οι πλέον πρόσφατες που έγιναν εγγράφως προς τα αρμόδια υπουργεία χρονολογούνται από το 2010 και μετά και φέρουν την υπογραφή της τότε διευθύνουσας το δικαστήριο δικαστικής λειτουργού Αγγελικής Παπαπαναγιώτου, η οποία σήμερα είναι υψηλόβαθμη δικαστικός και κατέχει τη θέση αντιπροέδρου στη Γενική Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Παλαιότερη πυρκαγιά, το μακρινό 1987, είχε προκαλέσει προβλήματα στη στατικότητα του κτιρίου.

Η πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, που οδήγησε σε «λουκέτο» το δικαστήριο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς η ακαταλληλότητα του κτιρίου, όπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Δήμος Χρυσός, έχει φθάσει σε απροχώρητο σημείο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πρόσφατα καταγγέλθηκε κλοπή υπολογιστών από το δικαστήριο, καθώς κάποιοι μπόρεσαν να εισέλθουν σε αυτό και να αφαιρέσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ευτυχώς, όπως αποδείχθηκε, δεν περιείχαν απόρρητα δικαστικά έγγραφα. Και τότε οι εκκλήσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξαν έντονες, ενώ μετά την πυρκαγιά άρχισαν συστηματικές προσπάθειες για να βρεθεί, έστω και για προσωρινή στέγαση, κτίριο στον Πειραιά. Προς το παρόν για τα επείγοντα αιτήματα δικαστικής προστασίας έχει παραχωρηθεί ένα μικρό γραφείο στο κτίριο όπου στεγάζεται το Εφετείο για να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την άμεση επαναλειτουργία, έστω και πολύ περιορισμένα, του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης πρότεινε να παραχωρήσει έναν χώρο μόνο για τη γραμματεία του Δικαστηρίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για ενοικίαση ενός ακινήτου στην οδό Δημοσθένους, κοντά στον πύργο του Πειραιά. Πάντως, η στέγαση των δικαστηρίων, όχι μόνον των Διοικητικών, αλλά και των Ποινικών και Πολιτικών στον Πειραιά αποτελεί μόνιμη πληγή. Μόλις πριν από δέκα ημέρες και αφού πέρασε από «σαράντα κύματα», κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για ανέγερση δικαστικού μεγάρου. Το νέο δικαστικό μέγαρο αναμένεται –αν όλα πάνε καλά και δεν «κολλήσει» πάλι κάπου– να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026 και να στεγάσει το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT