Πρόστιμα και κατεδάφιση – εξπρές για τα αυθαίρετα

Πρόστιμα και κατεδάφιση – εξπρές για τα αυθαίρετα

Χωρίς την εξαγγελθείσα ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση κατατέθηκε χθες το τελευταίο πακέτο πολεοδομικών και περιβαλλοντικών τροπολογιών της παρούσας κυβέρνησης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την εξαγγελθείσα ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση κατατέθηκε χθες το τελευταίο πακέτο πολεοδομικών και περιβαλλοντικών τροπολογιών της παρούσας κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτές, διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει στις περιοχές Παλαιού Ψυχικού, Φιλοθέης και Εκάλης το μπόνους τετραγωνικών και ύψους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), το Δημόσιο αποσύρεται από τη διεκδίκηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στις πρώην δασικές περιοχές Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ενώ δίνεται αγνώστου παραλήπτη άδεια για την ανέγερση ναού και μοναστηριού σε εκτός σχεδίου αγροτική περιοχή της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα:

• Οι περιοχές Παλαιού Ψυχικού (όχι και Νέου Ψυχικού), Φιλοθέης και Εκάλης εξαιρούνται από την εφαρμογή των μπόνους του ΝΟΚ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι σε όσες περιπτώσεις έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας, αυτή θα εκτελεστεί κανονικά. Οι τρεις (τότε) κοινότητες είχαν εξαιρεθεί από την αύξηση των υψών στην Αττική επί δικτατορίας (1968).

• Κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, επιτρέπεται η ανέγερση ναού, μοναστηριού, ησυχαστηρίου και λοιπών συνοδευτικών κτιρίων σε εκτός σχεδίου περιοχή της Αττικής όπου επιτρέπονται μόνο αγροτικές – κτηνοτροφικές δραστηριότητες και κατοικίες.

Οι παρεκκλίσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο τη χρήση, αλλά και τους όρους δόμησης (λ.χ. ύψος έως 11 μέτρα, τρεις όροφοι κ.λπ.). Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι η –ήδη πυκνοκτισμένη– Ανατολική Αττική μπορεί ακόμη να θεωρείται κατάλληλος χώρος για μοναχισμό.

Ρυθμίσεις με άρωμα Μυκόνου για τις πολεοδομικές παραβάσεις και μπλόκο στην εκτός σχεδίου δόμηση.

• Στις περιοχές Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, που στους δασικούς χάρτες φαίνονται ως δημόσιες δασικές αλλά εκχερσωμένες (αλλά σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό χτισμένες), το Δημόσιο αποσύρεται από τη διεκδίκηση ιδιοκτησίας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ρύθμιση για την περιοχή (η προηγούμενη με τον ν.4772/21) για την επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε εδώ και μια δεκαετία, όταν ξεκίνησε η κτηματογράφηση (αποκαλύπτοντας ένα πρόβλημα που κρυβόταν για δεκαετίες «κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα τη δημιουργία τετελεσμένων).

Λουκέτο και μπουλντόζα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επανήλθε στη ρύθμιση που θέσπισε μόλις προ δεκαημέρου (ν. 5037/23) και η οποία αφορούσε τους πολεοδομικούς ελέγχους από μεικτά κλιμάκια. Η ρύθμιση προβλέπει διαδικασία κατακύρωσης των προστίμων για όσα κατέγραψαν στην αυτοψία τα μεικτά κλιμάκια και καθορίζει διαδικασία δημοσιότητας (που περιλαμβάνει και ανάρτηση της διεύθυνσης του ακινήτου με το πρόστιμο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ) μέχρι την οριστικοποίηση του προστίμου. Οπως αναφέρει, όταν το πρόστιμο κατακυρωθεί (από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), το αυθαίρετο θα πρέπει να κατεδαφιστεί σε ενάμισι μήνα, ενώ θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας εφόσον πρόκειται για επιχείρηση. Δίνεται ωστόσο στον παρανομούντα η ευκαιρία να δείξει μεταμέλεια, καθώς αν κατεδαφίσει τα αυθαίρετα μπορεί να καταβάλει μόνο το 20% του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης βαρύνεται με το κόστος αποκατάστασης της περιοχής (και κατεδάφισης, αν δεν την πραγματοποιήσει ο ίδιος). Ενδιαφέρουσα είναι επίσης ρύθμιση με την οποία προβλέπεται πρόστιμο από 6.000 έως 10.000 ευρώ σε τεχνικές εταιρείες που αρνηθούν να εκτελέσουν κατεδάφιση.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις φαίνεται ότι «φωτογραφίζουν» σαφώς τη Μύκονο, προσπαθώντας να αποτρέψουν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν πριν από μια εβδομάδα και βρέθηκαν με τεράστιες πολεοδομικές αυθαιρεσίες (ανάμεσα στις οποίες ορισμένα από τα γνωστότερα καταστήματα του νησιού). Για να είναι βέβαια αποτελεσματική η ρύθμιση, η εξέταση τυχόν προσφυγής θα πρέπει να είναι άμεση (ή αν δεν είναι, να μη δίνεται άδεια λειτουργίας μέχρι να πραγματοποιηθεί), ενώ η πιστοποίηση της κατεδάφισης των αυθαιρεσιών θα πρέπει να επιτηρείται.

Κατά τα λοιπά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΤΕΕ (που έκανε προχθές συνέντευξη Τύπου για το θέμα) και τη σχετική εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος (που επιλέγει, όπως σε όλα τα σημαντικά ζητήματα τα τελευταία 3 χρόνια, να «κρυφτεί»), η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει προεκλογικά ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση. Κατά της θέσπισης μιας τέτοιας τροπολογίας είχαν κινηθεί τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί φορείς, με επιστολές τους στον πρωθυπουργό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT