Δημητρακόπουλος: Η κ. Καϊλή βγήκε τελευταία γιατί δεν δέχθηκε συμβουλές διαφόρων να ομολογήσει ενοχή

Δημητρακόπουλος: Η κ. Καϊλή βγήκε τελευταία γιατί δεν δέχθηκε συμβουλές διαφόρων να ομολογήσει ενοχή

Ο Μ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία στη δικογραφία τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα της ευρωβουλευτή και αφορούν κυρίως «τις αυτοσχέδιες δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοικία της, όπου δεν βρέθηκε κανένα δαχτυλικό αποτύπωμά της».

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ οίκον περιορισμό θα βρίσκεται σύντομα -πιθανότατα ακόμα και από αύριο- η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, να διατάξει την αποφυλάκισή της με καθεστώς «ηλεκτρονικής παρακολούθησης» χθες, μία ημέρα πριν από την προκαθορισμένη για σήμερα ακρόασή της ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ακρόαση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί τυπικά, ενώ ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, βρέθηκε στις φυλακές Χάρεν, όπου η Εύα Καίλή κρατείται τους τελευταίους τέσσερις μήνες, και είχε δίωρη συνάντηση μαζί της.

Σε δηλώσεις του στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία στη δικογραφία, τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα της ευρωβουλευτή και αφορούν κυρίως «τις αυτοσχέδιες δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοικία της, όπου δεν βρέθηκε κανένα δαχτυλικό αποτύπωμά της», όπως είπε. Για τον συνήγορό της αυτό αποτελεί και «το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο» της μη ενοχής της.

Η 44χρονη πολιτικός ήταν η τελευταία από τους κατηγορούμενους του σκανδάλου διαφθοράς που παρέμενε, εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, στις φυλακές του Χάρεν και, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, αυτό οφείλεται στο βελγικό δικονομικό σύστημα που, όπως τόνισε, βασίζεται στο «δίκαιο των ομολογιών».

«Βγήκε τελευταία γιατί δεν δέχθηκε συμβουλές και παραινέσεις διαφόρων να ομολογήσει ενοχή. Δεν δέχθηκε να υπογράψει, γιατί είναι αθώα» τόνισε ο Μ. Δημητρακόπουλος, ενώ δήλωσε εκ μέρους της πελάτισσάς του ότι είναι πλέον διατεθειμένη να βοηθήσει τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, καθώς και τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα με όσα γνωρίζει, καθώς η έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, η επόμενη «μάχη» είναι να αποδειχθεί η αθωότητά της. Επίσης, ο Μ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως η μαρτυρία του πρώην ευρωβουλευτή, φερόμενου ως «εγκέφαλου» του σκανδάλου, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, σε ό,τι αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, είναι αναξιόπιστη.

«Πρόκειται για χυδαίο παραμύθι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος και υπενθύμισε ότι ο Παντσέρι ξεκίνησε να μιλάει για την Καϊλή αμέσως μετά τη συμφωνία συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές, τον περασμένο Ιανουάριο, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του. Τότε, ανέφερε ο Ελληνας δικηγόρος, ο κ. Παντσέρι δήλωσε ότι «μάλλον άκουσε πως η Εύα Καϊλή είχε δεχθεί χρήματα για τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019». «Υπάρχουν, όμως, συντριπτικά στοιχεία βεβαίας χρονολογίας ότι αυτά δεν έχουν συμβεί», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Εκτός φυλακής ο Παντσέρι 

Ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι βγήκε σήμερα το πρωί από τις φυλακές του Σαν Ζιλ, των Βρυξελλών, μία εβδομάδα μετά τη σχετική απόφαση των βελγικών αρχών. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Fight Impunity», στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές από τον περασμένο Ιανουάριο -με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του-, είχε καταθέσει στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και του Ιταλού Αντρέα Κατσολίνο, ενώ φέρεται να έχει καταθέσει και στοιχεία υπέρ της ενοχής της Εύας Καϊλή.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου επ’ αυτοφώρω, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για διαφθορά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ η υπόθεση έφερε στο «φως» ένα σύστημα δωροδοκίας με «μεγάλα χρηματικά ποσά» από χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, που φέρονται να διατίθεντο προκειμένου να επηρεάσουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate προκάλεσε μεγάλο «πλήγμα» στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, καθώς οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν πρώην και νυν μέλη της.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμα την έκδοση του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς ζητούν περισσότερες πληροφορίες προτού ικανοποιήσουν το αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT