Σουδάν: Οχυρωμένοι στην εκκλησία και στα σπίτια τους 150 Ελληνες

Σουδάν: Οχυρωμένοι στην εκκλησία και στα σπίτια τους 150 Ελληνες

«Είχαμε, ευτυχώς, πολλές προμήθειες, επειδή πλησίαζε το πασχαλινό εορταστικό γεύμα», τονίζει τονίζει στην «Κ» ο μητροπολίτης Νουβίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη και κρυμμένοι στα ερμητικά κλειδωμένα σπίτια τους βρίσκονται περίπου 150 Ελληνες ομογενείς στο Σουδάν, όπου ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το περασμένο Σάββατο. «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο σφοδρών εχθροπραξιών, δεδομένου ότι είμαστε στην καρδιά της πρωτεύουσας», λέει στην «Κ» ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νουβίας, κ. Σάββας, από το κτίριο της μητρόπολης. Το κτίριο της εκκλησίας έμελλε να εξελιχθεί σε καταφύγιο για 15 πιστούς που μαζί με τον μητροπολίτη παρέμεναν μέχρι αργά χθες το απόγευμα στον χώρο για λόγους ασφαλείας. «Δεν αναμέναμε ένα τέτοιο βίαιο ξέσπασμα», απαντά στο εύλογο ερώτημα ο μητροπολίτης Νουβίας, ο οποίος υπηρετεί στο Χαρτούμ για όγδοη χρονιά. «Είχαμε, ευτυχώς, πολλές προμήθειες, επειδή πλησίαζε το πασχαλινό εορταστικό γεύμα», διευκρινίζει. Ωστόσο, μετά το πέρας της πέμπτης μέρας «πολιορκίας», οι προμήθειες σώζονται.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν ορισθεί στο Σουδάν εκλογές προκειμένου τα ηνία της χώρας να τα αναλάβουν (επιτέλους) πολιτικοί, όμως δίνονταν συνεχείς παρατάσεις και η εξουσία παρέμενε στα χέρια των στρατιωτικών.

Οι συγκρούσεις, που αποτελούν το αποκορύφωμα της έντασης μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών, ξεκίνησαν στη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου, της «πρώτης» δηλαδή Ανάστασης, η οποία δυστυχώς συνέπεσε με ένα νέο αιματοκύλισμα στην πολύπαθη χώρα. Δύο ομογενείς, μάλιστα, έσπευσαν να ενημερώσουν τον μητροπολίτη και το ποίμνιο για τις ραγδαίες εξελίξεις, αλλά επιστρέφοντας στα σπίτια τους, δέχθηκαν πυρά. Εκτοτε νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Χαρτούμ και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για το χειρουργείο, καθώς υπάρχει έλλειψη υγειονομικού υλικού (σ.σ. τα καταστήματα είναι κλειστά) και απουσιάζουν οι γιατροί. «Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους, ούτε καν ασθενοφόρα», αναφέρουν οι ομογενείς.

«Η εκκλησία μας γειτνιάζει με ορισμένα σπίτια ομογενών και καθηγητών στο ελληνικό σχολείο», περιγράφει ο μητροπολίτης, «οι υπόλοιποι ομογενείς ζουν διασκορπισμένοι στο Χαρτούμ και στα περίχωρα». Την ιδέα να εγκαταλείψουν την εκκλησία οι δεκαπέντε πιστοί συζήτησαν χθες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, με πολλούς να θεωρούν το εγχείρημα εξαιρετικά παράτολμο.

«Από το Σάββατο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα περισσότερα μέρη του Χαρτούμ, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στην υδροδότηση, καθώς τα νοικοκυριά προμηθεύονται νερό με αντλία», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Γεράσιμος Παγουλάτος, επίτιμος πρόξενος στο Χαρτούμ, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται στην Ελλάδα από τις αρχές Απριλίου. Η επικοινωνία όσων έχουν συγγενείς στο Χαρτούμ είναι επίσης δύσκολη, αν και επίσημα δεν έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες ούτε το Ιντερνετ, όπως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

«Ο αδελφός μου έχει “οχυρωθεί” στο οικογενειακό μας ξενοδοχείο· είναι επικίνδυνο ακόμα και να δρασκελίσει σε εξωτερικό χώρο του», τονίζει ο κ. Παγουλάτος, η οικογένεια του οποίου διατηρεί από το 1952 στο Χαρτούμ το ξενοδοχείο «Ακροπόλ». «Γνωρίζουμε ότι έχουν κάψει τα οχήματα στην είσοδο». Τις τελευταίες δύο μέρες «στα προάστια του Χαρτούμ εισέρχονται ένοπλοι στα σπίτια και τα αδειάζουν».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας και του εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για την ασφάλεια των Ελλήνων.​​​​​​

Επικοινωνία Δένδια για τους ομογενείς

Η παρουσία της μικρής, αλλά πολύ ενεργής, ελληνικής διασποράς στο Χαρτούμ, έχει ευλόγως προκαλέσει το ενδιαφέρον της Αθήνας. Για τους περίπου 150 ομογενείς του Χαρτούμ ενεργοποιήθηκε εξαρχής ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι προκειμένου να αποκομίσει καθαρότερη εικόνα για όλα όσα συμβαίνουν στο Χαρτούμ και στην υπόλοιπη σουδανική επικράτεια. Οι δύο υπουργοί εξέτασαν και το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου σε πιθανή επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το Σουδάν. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συνομιλήσει και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκο Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι επιφορτισμένος και με το Σουδάν και ζήτησε τη διαρκή επικοινωνία με τους Ελληνες του Χαρτούμ. Χθες αργά το βράδυ, ο κ. Κατσανιώτης γνωστοποίησε ότι ήδη 74 άτομα έχουν επικοινωνήσει με τις προξενικές αρχές με αίτημα την απομάκρυνσή τους από το Σουδάν. Προς το παρόν, φαίνεται να αναζητείται ο ασφαλέστερος τρόπος απεγκλωβισμού των ξένων υπηκόων, τον οποίο θα συντονίσει επιχειρησιακά η Γαλλία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT